Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

04 moguc11Бачкият епископ Ириней (Булович) е болен от коронавирус, съобщи ТАНЮГ. Влиятелният сръбски епископ, който беше в тройката кандидати за избор на патриарх, не можа да присъства на интронизацията на новия Сръбски патриарх Порфирий, която се проведе в деня след избора в катедралния храм „Св. Сава“ в Белград. Еп. Ириней е с температура, без пневмония и в добро общо състояние. Той се лекува под лекарско наблюдение в епархийския дом в Нови сад. Той обаче присъства на патриаршеския избор на 18 февруари. 

2366179 ds01 zorana jevtic lsСръбски източници съобщават, че освен него болни от коронавирус са бившият Захумско-херцеговински епископ Атанасий (Йевтич) и Западноамериканският епископ Максим (Василевич). Известният сръбски богослов и духовник еп. Атанасий, който е на осемдесет и три години, се лекува с пневмония в болницата в Требине. Той не взе участие в патриаршеския избирателен събор, тъй като по свое желание беше пенсиониран и не е действащ епархийски архиерей. Макар и на покой, той има силно влияние сред сръбския епископат, а много от по-младите епископи са смятани за негови духовни чеда.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

7774С много болка си спомняме, че преди три години на 19 февруари 2018 г. съвсем неочаквано приключи земния си път нашият любим енориаш и сънародник – Любомир Шивачев. На опелото в Нюрнберг бяха скромен брой близки и приятели, а днес, три години по-късно, поради епидемичната обстановка отново в тесен кръг беше панихидата.

Дядо Любо, както му казвахме, беше известен сред българската общност като добър приятел, възторжен църковен деятел, ерудиран и същевременно много сърдечен събеседник, както и професионалист-зъботехник. Той многократно е помагал безвъзмездно и безкористно на мнозина българи без никаква облага за себе си – къде с разумни съвети, къде с дела. Той беше изпълнен с доброта и много от българите тук го обичаха, защото той самият раздаваше обич.

Истинско удоволствие беше да се общува с човек като Любо, защото освен мъдър, той беше и много сърцат събеседник. С часове сме обсъждали различните теми и страни от живота, историята, религията, а дядо Любо беше просветен в църковните дела, познаваше добре мнозина от епископите, свещениците и богословите от България. Той казваше: „Аз държа на вярата и истината, разочарован съм и не съм съгласен с много неща в нашата църква, но кой съм аз?“.

4.9504132231405 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (121 Votes)

ПорфирийПреди малко архим. Матей изтегли чрез жребий името на Загребския митрополит Порфирий, който става по този начин новия патриарх на Сръбската православна църква, съобщи сръбската агенция ТАНЮГ. Другите двама кандидати, събрали най-много гласове, са били Бачкият епископ Ириней (Булович) и епископ Ефрем на Баня Лука.

В официалното съобщение на Сръбската патриаршия се казва, че новият патриарх Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 г. Приема монашество в манастира „Високи Дечани“ в Косово през 1985 г. На следващата година завършва Богословския факултет в Белград, от 1986 до 1990 г. специализира в Богословския факултет в Атина. След завръщането си в Сърбия става игумен на манастира „Св. Архангели“ в с. Ковил, южно от Нови Сад. Като игумен той привлича много млади хора, интелектуалци, хора на изкуството, музиканти, които ръководи в православната вяра. Създава център за лечение на наркозависими „Земята на живите“ (по определението за Иисус Христос като „χώρα των ζώντων“), който е признат за най-успешна инициатива за лечение на наркомании в Сърбия. През 1999 г. става епископ и викарий на Бачка епархия. През 2004 г. защитава докторат в Богословския факултет на Белградския университет върху творчеството на св. Йоан Златоуст. Наследява известния учен Владета Йеротич на катедрата по Пастирско богословие във факултета, като неговите лекции събират не само студенти-богослови, а и много слушатели от другите факултети. Основател е на гражданско сдружение за ресоциализация на пострадали от деструктивни култове и секти. Член е на Националния съвет по радио и телевизия в Сърбия, а от 2008 г. за няколко години е негов председател, като защитава интересите на всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Има ключов принос за стартирането на радио и телевизионни предавания на религиозна тематика. От 2010 г. Св. Синод му възлага организацията на църковната мисия в армията, като той регулира статута на военните свещеници, въвежда редовно богослужение във военните параклиси. Избран е от Св. Синод и е интронизиран за митрополит на Загреб и Любляна през 2014 г. на тържествена Литургия, отслужена от Сръбския патриарх Ириней.

Патриарх Порфирий е автор на богословски трудове и научни публикации, преведени на много езици. Той е изключително комуникативна личност, с много приятели в Сърбия и извън страната, сред различните изповедания. Владее английски, гръцки и немски език, говоримо ползва руски. Бил е много пъти и в България, включително и на междуцърковни антисектантски конференции.

Веднага след избирането му днес за предстоятел на Сръбската църква беше отслужен молебен с многолетствие за патриарха с всичките му титли като „Архиепископ на Печ, Белградско-Карловачки митрополит и Сръбски патриарх Порфирий“.

На многая лета, Ваше Светейшество!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

hram svetog saveВ криптата на катедралния храм „Св. Сава“ днес започна изборът на четиридесет и шестия патриарх на Сръбската православна църква. Избирателният събор се председателства от Сремския епископ Василий, тъй като Шабачкият епископ Лаврентий, който по старшинство трябваше да председателства събора, е хоспитализиран. Участват тридесет и шестима епископи, а трима отсъстват: еп. Лаврентий – по болест, Австралийският и Новозеландски Силуан и Западноамериканският Максим.

Вратите на храма бяха затворени за журналисти и външни лица в 12:00 ч.

Тридесет епископи имат петгодишен стаж като епархийски архиереи и са избираеми за патриарх, а тридесет и шестима имат право на глас. Гласуването продължава, докато се излъчат трима кандидати с най-много гласове. Времето за това гласуване не е ограничено. Когато тройката кандидати бъде излъчена, архим. Матей от манастира „Сисоевац“ в Браничевска епархия ще изтегли с жребий името на новия патриарх. Архим. Матей също влезе в заседателната зала в началото на заседанието.

Преди това всички архиереи отслужиха св. Литургия, предстоявана от местоблюстителя на патриаршеския престол Дабробосненски митрополит Хризостом.

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

1 BOChC LeipzigНа 13 февруари 2021 г. в германския град Лайпциг официално беше основана най-младата в Западно- и Средноевропейска епархия БПЦО. Българи там има от много десетилетия, защото градът беше в източната част на страната, където от България сравнително лесно млади хора ходеха да учат и да работят, мнозина създадоха семейства и останаха да живеят в Лайпциг, както и в други селища наоколо. В града има исторически руски храм, където желаещите българи се черкуваха години наред, но някои все пак предпочитаха да пътуват близо двеста километра, за да отидат в неделя или на празник в българската църква в Берлин, кв. „Ной Кьолн“. Затова накрая решиха и те да имат своя община и място за съвместни богослужения или за лична молитва.

Със съдействието на председателя на общината в столицата Берлин – ставрофорен ик. Юлиан Ангелов, който често се отзоваваше на молбата на лайпцигските българи, тяхното желание постепенно се изпълни. Защото свещеникът не само идваше да обгрижва духовно вярващите сънародници и всички приятели на православието в гр. Лайпциг и околностите, но им помогна и в организирането на местна църковна община.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]