Мобилно меню

4.9773755656109 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (221 Votes)

54„Десетилетия наред този мъчител твърди, че вярва в единия Бог, но е зает с клането и кръвопролитията на православните“, така Батумският митрополит Димитрий коментира трагичните събития в Украйна по време на празничната си проповед за Благовещение.

„Днес православни християни умират и страдат. Техният мъчител, за съжаление, също е православен. Ние познаваме това. Синът на цар Ираклий II, Александър Батонишвили се бори неуморимо срещу Руската империя. Както казваше нашият писател Константин Гамсахурдия, ние помним много врагове – араби, перси, монголи, които са нахлували в земята ни, но никой от нашествениците не порази нашите най-съкровени институции, а именно, царския трон и патриаршията. Но щом пристигнаха единоверните руснаци, веднага тези две наши най-важни институции бяха заличени – институцията на царя беше премахната, повечето членове на царското семейство бяха заточени в Русия, а патр. Антоний II беше заточен в Новгород през 1811 г., където няколко години по-късно загина трагично.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

ОнуфрийМитр. Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква към Московска патриаршия, изпрати благодарствено писмо към всички хора с добра воля, които приемат украинските бежанци. Той благодари на правителствата и народите на европейските страни, както и на православните църкви, приели бягащите от войната украинци, в голямата си част жени и деца. „Нека Бог ви въздаде за вашата щедрост и милост“, пише митрополитът.

От началото на войната досега 4.24 милиона украинци, предимно рускоезични от Източна Украйна и от Киевска област, са напуснали страната и са намерили убежище в европейски страни. Голяма част от тях са настанени не в бежански лагери, а в домовете на поляците, германците, холандците и другите европейски народи.

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

Архиепископ Сыктывкарский и Коми Зырянский Питирим ВолочковНа опелото на убит в Украйна руски военен в катедралния храм „Св. Стефан“ в Сиктивкар, Коми, местният архиепископ Питирим (Волочков) даде гласност на основните идеи, които Московска патриаршия легитимира в публичното си говорене от началото на войната на всички равнища – от патриарх до редови свещеник.

Архиепископът заяви, че несъмнено умрелите в Украйна руски войници са светци. Той нарича Украйна „покрайнина на Русия“, която не за първи път е окупирана. Светите руски князе винаги са нападали Киев, когато той се е отклонявал от правия път. Руските войници днес водят в Сирия, Афганистан и Украйна свещена война. Критерий за светостта на войниците е не Евангелието, а „военната наука“. Архиепископът е получил откровение за справедливостта на руската специална операция в Украйна. Убеден е, че Путин трябва да бъде коронован за монарх.

Ето и основните акценти в словото на руския епископ:

„За православния е разбираемо, че да умреш за вярата и отечеството си е свещен дълг и свещено задължение. Войниците, умрели така, са светци. Ние се молим за тях, после те за нас се молят. Православието знае много случаи, когато покрайнината (окраина) на Русия е била окупирана. Да речем Святополк, който убил братята Борис и Глеб, борейки се за престола, но бил убит от Ярослав Мъдри заедно с приближените си. Киев бил освободен. Повторение имаме при Андрей Боголюбски, също свят княз.

4.9095022624434 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (221 Votes)

detail20220403 VAR 5460 обрПроповед с апология на „военния човек“ произнесе Московският патриарх Кирил от храма на въоръжените сили в Москва, където в неделя отслужи литургия. Вместо думата „война“, патриархът използва старинната дума „бран“. Вместо за Украйна, той говори за „онези места“. Руските войски не са нападнали независима държава, а защитават своето отечество, част от което са „онези места“. Независими държави няма. Това определение е само условно. Всички са поробени от „една сила“, единствено Русия е свободна. Евангелските думи, разкриващи саможертвата на Христос за човешкия род – „няма любов по-голяма от тази да положиш душата си за своите приятели“ – патриархът използва, за да призове младите руснаци в редиците на армията. „Те не трябва да жалят своя живот“, завършва той.

Словото на Руския патриарх разкрива факта, че инвазията в Украйна не е спонтанно решение на президента Путин, а част от общ замисъл за налагане на т. нар. „руски свят“. Тезите на патриарха са пример за изкривяване на евангелското послание в полза на една античовешка идеология, обявяваща руския народ за „богоизбран“, което му дава право да унищожава тези, които не му се подчиняват. „Пастирското“ слово носи белезите на антихристка реторика, в която Евангелието получава точно обратното тълкувание: агресията и омразата са представени като добродетели, миротворството – като слабост и малодушие, убиването на хора – като саможертва, насилието – като единствен начин за общуване с другите.

Ето основните моменти от тази военна апология, която патриархът произнесе, символично облечен в одежди с военния цвят „каки“:

4.9792207792208 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (385 Votes)

132295583 2442630699365354 5749970462067198735 n 2Ректорът на Киевската духовна академия Белогородски епископ Силвестър (Стойчев), викарий на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ-МП), публикува в своя профил емоционално обръщение след изтеглянето на руските войски от районите около столицата. „Православието също ще има своето богословие след Освиенцим“ – с болка коментира украинският епископ и добавя: „След Харков, Ирпен и Буча вече нищо няма да бъде същото“. Ето и неговите думи:

„През последните дни Въоръжените сили на Украйна освободиха от руските войски цялата Киевска област. Това, което всички видяха в освободените Гостомел, Ирпен и особено в Буча, шокира не само цяла Украйна, но без преувеличение и цялото световно общество. Броят на загиналите и убитите мирни жители е минимум стотици. А в освободените градове продължават да намират трупове със следи от насилствена смърт и общи гробове.