Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

16Кипърската архиепископия съобщи, че тази сутрин е починал архимандрит Григорий (Мусурилис), главен секретар на Св. Синод на Кипърската църква. Той е бил диагностициран с коронавирус на 17 декември и оттогава състоянието му се е влошавало. На 26 декември е приет в болницата в Никозия, а преди два дена е бил включен на командно дишане.

Бог да му даде вечен покой и да му въздаде в Своето вечно царство за всички трудове, които положи за евангелизирането на младите хора в Кипър, се казва в съобщението на архиепископията.

Опелото на архим. Григорий ще бъде извършено в четвъртък, 14 януари, от Кипърския архиеп. Хризостом и членове на Св. Синод.

Архим. Григорий е роден през 1950 г. на о-в Хиос, Гърция. През 1976 г. става член на православното движение „Сотир“, където работи като проповедник и катехизатор. През 2000 г. става представител „Сотир“ в Кипър, а през 2014 г. става клирик на Кипърската архиепископия и архимандрит. От 2018 г. е главен секретар на Св. Синод на Кипърската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

sapatriarqoГрузински богослови, възпитаници на Тбилиската духовна академия, публикуваха критично „Рождественско послание“ в навечерието на празника, отбелязван в Грузия на 7 януари. В него те правят анализ на състоянието на Грузинската църква и посочват редица болезнени въпроси с желанието да повдигнат дискусия по тях.

Според тях проблемите в Грузинската църква стават все по-сериозни поради системата на еднолично управление на патриарха, която игнорира и свежда до минимум ролята на Св. Синод и отговорностите на отделните митрополити. „Св. Синод е лишен от почти всички свои права“, се казва в текста.

Богословите правят този анализ, за да призоват Св. Синод към по-активни действия, като се създаде дискусионна среда, така че в разрешаването на проблемите да се включи цялата църковна общественост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

11Няколко души от близкото обкръжение на Грузинския патриарх Илия II са болни от коронавирус, съобщават грузинските медии. Болна е Шорена Тетруашвили, най-влиятелната жена в Грузинската църква и несменяем прес-секретар на патриарха. Тя е общувала с възрастния Илия II последно на 4 януари, когато е отбелязан неговият 88-и рожден ден.

Въпреки епидемията, в патриаршията е било организирано събитие в чест на рождения ден, посетено от десетки души, включително от членове на Св. Синод. Един от тях, Ванският и Багдатски митрополит Антоний, след това беше диагностициран с COVID-пневмония. От патриаршията обаче отричат той да е контактувал с патриарха.

Един от посетилите патр. Илия за рождения му ден е Ахалкалакският и Кумурдойски митрополит Николос, който твърди, че преди това си е направил PCR тест. „Аз обаче вече преболедувах и не съм опасен за никого. Ние изпълняваме всички препоръки. За здравето на останалите членове на синода по-добре попитайте в патриаршията“.

Вчера говорителят на патриаршията съобщи, че първият тест на предстоятеля на Грузинската православна църква е отрицателен и на този етап патриархът се чувства добре. Отрицателни са тестовете и на останалите служители на патриаршията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1100 3402f524 08be 47b3 9dd6 28356e00a334В почти всички градове в Гърция бяха отслужени празнични литургии за Богоявление, на които можеха да присъстват миряни въпреки забраната на правителството за това.

До конфликта между Църквата и правителството се стигна, след като седмица преди Богоявление беше издадена изненадваща забрана за отваряне на храмовете за миряните на Богоявление. Служби с присъствието на вярващи за Рождество Христово и Богоявление бяха част от договореното между Църквата и правителството в навечерието на Рождественските празници. Новото решение на правителството предизвика остра реакция в църковните среди, а Атинският архиепископ Йероним издаде окръжно до всички епархии да бъдат отслужени богоявленски литургии, но в по-ранен час и при спазване на мерките срещу заразяване. Св. Синод подаде жалба срещу прекалено строгите ограничения на правителството по отношение на Църквата.

4.2134831460674 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (89 Votes)

256171.pВ рождественското си интервю за държавния телевизионен канал „Россия-1“ Московският патр. Кирил заяви, че превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия е Божие наказание за Константинополския патр. Вартоломей заради „подкрепата му за украинския разкол“. Според него Бог е постъпил така, защото киевската църква „Св. Софѝя“ е преминала в ръцете на разколниците и заради този „велик грях“ емблематичният храм „Св. Софѝя“ в Истанбул става джамия.

„Несъмнено, всичко случило се в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за Божие наказание. Патр. Вартоломей въведе разколниците в киевската светиня, в киевската „Св. Софѝя“, и загуби Константинополската „Св. Софѝя“ – тя стана джамия… Мисля, че по-очевидни последици, станали по Божие повеление, е трудно да си представим и последиците дойдоха незабавно, защото и този грях беше „твърде голям“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]