Мобилно меню

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

gramma dis 10На своето редовно заседание днес постоянният Св. Синод на Гръцката православна църква се запозна със събитията, свързани с приемането в канонично общение на Православната църква в Северна Македония и излезе със следното изявление:

„Св. Синод беше информиран за писмото на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей относно решенията на Светия и Свещен Синод на Вселенската патриаршия за излекуване на схизмата, съществуваща от 1967 г., и за възстановяване на църковното общение с църковната единица в съседната държава със столица Скопие, ръководена от Негово Високопреосвещенство архиепископ Стефан.

Също така беше информиран и за писмото на Негово Блаженство Сръбския патриарх Порфирий, чрез което бяха оповестени решенията на йерархията на Сръбската православна църква по този въпрос.

В тази връзка Св. Синод заявява принципното си задоволство от писмото на Вселенския патриарх Вартоломей. Той смята, че то дава „успокоение“ на свещения клир и на благочестивия гръцки народ, тъй като отговаря на очакванията както за наименованието на църковната единица на съседната държава, без да се използва многоценното име „Македония“ като съставна или производна част, така и за определянето на нейните граници само в границите на държавата.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

vesti 0512От кабинета на предстоятеля на МПЦ Охридски архиеп. Стефан публикуваха изявление относно характера на документа, получен в Белград във връзка с тяхната автокефалия. В официалното съобщение се казва:

„Благодарим на милостивия Бог, както и на сестринската Сръбска православна църква (СПЦ) за снизходителността и проявената любов към помирение, както и за своевременното и бързо разрешаване на взаимоотношенията и административните аспекти, което беше зададено като насока от страна на Великата Христова църква в Константинопол и с акта за връщане в каноническото единство на Охридската архиепископия и всички последващи усилия досега. Този процес между двете църкви приключи вчера в Белград като общо решение с издаването на официален документ, като вид препоръка, с която нашата света Църква се представя като готова и достойна за автокефалия.

Уведомяваме, че в следващия период, по време на нашето официално посещение във Фенер за Петдесетница, което очакваме с нетърпение и когато ще бъде официализирано нашето приемане в православното литургическо и канонично единство, Вселенската патриаршия ще бъде информирана за решението на СПЦ да затвори всички административни въпроси между двете църкви.

Изразяваме нашата пълна църковна надежда, че в бъдеще, т. е. когато ще бъде решено, финализирането на нашия църковен въпрос ще започне с издаването на всеобщо признат томос от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей в съответствие с неговите правни и исторически задължения“.

4.926267281106 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (217 Votes)

Лонгин ЖарМитрополит Лонгин (Жар), викарий на Черновицката епархия, УПЦ, нарече благославянето на войната в Украйна от Московския патриарх Кирил „безбожие“. В емоционалната си проповед след неделната литургия на 5 юни той се обърна към патр. Кирил с думите:

„Ваше Светейшество, благодарим Ви за Вашите благословии. Благодарим Ви, че умират хора и се пролива кръв. За това, че бомбардирахте нашите манастири, нашите църкви. За убийството на нашите монаси, на нашите свещеници. Благодаря Ви, Ваше Светейшество, за великата и голяма благословия на това кръвопролитие!

Това е безбожие!

… Някой ще бъде отговорен за пролятата кръв, за сълзите на майките, за децата, които са останали сираци. Вие ще отговаряте, онези, които благословиха войната и кръвопролитията, ще отговаряте пред Бога, а не пред хората. За всяка майчина сълза, за всеки пресен гроб ще отговаряте пред Господ Бог. Това е непростимо! Вие наранихте целия украински православен свят, донесохте ни голяма болка. Не си търсете оправдания и извинения! Заради това днес имаме Украинска православна църква под ръководството на Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий!…

4.952 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (125 Votes)

hilarion56 2На заседанието на Св. Синод на РПЦ днес, 7 юни 2022 г., Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) е бил освободен от всички заемани досега от него длъжности: председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия, постоянен член на Св. Синод на РПЦ и ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. Кирил и Методий“ (богословска образователна институция на РПЦ за следдипломна квалификация). Той сега е назначен за Будапещенски митрополит и ще управлява Унгарската епархия на РПЦ.

Досегашният Будапещенски и Унгарски митр. Марк е освободен от длъжността и му е изразена благодарност за трудовете.

Mitropolit Antoni 2Мястото на митр. Иларион като Волоколамски митрополит, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия и постоянен член на Св. Синод на РПЦ заема Корсунският митр. Антоний, който временно запазва и длъжността си на управляващ Западноевропейската екзархия и на задграничните учреждения на Московска патриаршия. Той вече няма да отговаря за Корсунската епархия. Временно с това е натоварен Мадридският и Лисабонски архиепископ Нестор.

За ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура е назначен проф. прот. Максим Козлов, който запазва предишните си длъжности и поста председател на Учебния комитет на РПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

patrijar porfirije uruchuje tomos arhiepiskopu stefanuНа 5 юни, Неделя на светите отци от Първия вселенски събор, по покана на Сръбския патриарх Порфирий и Св. Синод на СПЦ в храма „Св. Сава“ в Белград беше отслужена съборна св. Литургия от предстоятелите на СПЦ и на Македонската православна църква заедно с множество архиереи от двете църкви. В края на литургията Сръбският патриарх Порфирий връчи „Томос за потвърждаване на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“ на Македонския и Охридски архиепископ Стефан. От своя страна предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан благодари за „писмения документ“.

В обръщението си патр. Порфирий каза, че в този ден се увенчава онова, което „беше започнато и вече осъществено със съвместното отслужване на св. Литургия в Скопие“:

„Единството беше установено, а след това направихме и крачка напред, в духа на църковния живот през вековете, а именно, че Македонската православна църква – Охридска архиепископия има не само условията, но и необходимостта и възможността да се организира като автокефална църква. За нашите братя и сестри в Северна Македония това е най-добрият възможен път. Ето защо днес чувстваме, че трябва да обявим пред всички пълнотата на Църквата чрез един документ, наречен томос“.