Мобилно меню

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

bundespraesident frank walterНа 31 август 2022 г. германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите, която се провежда в Карлсруе. Речта му шокира делегатите със своята прямота и открито назоваване на проблемите, които войната в Украйна повдига пред християнската съвест. „Никой политик или църковен лидер не би могъл да избере по-силни думи от тези, с които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите в сряда“, твърди „Франфуртер Алгемайне“.

Държавният глава говори откровено за това, което папа Бенедикт XVI в речта си в Регенсбург нарече „патологията на религията“, имайки тогава предвид най-вече исляма: „Религията, която трябва да издига, насърчава и извисява човека, се превръща в инструмент за унижение на другите, омраза и насилие“. Според германския президент обаче тези изкушения не са преодолени и в християнството. Той говори за ръководството на Руската църква, което оправдава една агресивна война срещу собствените си сестри и братя по вяра, съдейства за престъпленията на режима на Путин срещу Украйна и отдава почит на една тоталитарна идеология, прикрита с богословие. Федералният президент е критичен и към представителите на папа Франциск, който от години ухажва патр. Кирил: „Диалогът като самоцел, който не повдига въпроса за несправедливостта, а се ограничава до благочестиви пожелания и остава неясен, в най-лошия случай се превръща в сцена за оправдание и пропаганда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

n9gWQG17vjMРелигиозните лидери в Руската федерация изразиха своите съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов, който почина на 30 август на 91-годишна възраст. Всички те изразяват своята благодарност за политическата му роля за появата на религиозна свобода в Съветския съюз в периода на т. нар. „Перестройка“. На този фон впечатление прави мълчанието на Московския патриарх Кирил.

„Михаил Горбачов, първият президент на СССР, даде възможност на християните от различни вероизповедания в страната да практикуват свободно своята вяра, а на по-късен етап от живота си сам стана вярващ“, казва пред „РИА Новости“ Сергей Ряховски, член на Обществената палата на РФ и епископ на Евангелската църква. „Много от идеите му бяха изключително необходими на обществото: желанието да има мир, да се направи страната по-отворена, да се реши проблемът с тоталния дефицит и най-вече това, за което го ценяха християните от всички вероизповедания – той даде на хората възможността свободно да вярват в Бога. Добре познавах Михаил Сергеевич, срещал съм се с него неведнъж. Не се съмнявам в искреността на стремежа му към най-доброто, както и в това, че в края на живота си искрено вярваше в Бога“, каза още Ряховски.

4.7053571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (112 Votes)

10348Президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството на Ана Бърнабич отмениха гей-парада, който беше насрочен за 17 септември в сръбската столица. Като официална причина се посочва „напрежението в Косово и Метохия“. Ана Бърнабич заяви, че не става дума за отмяна, тъй като всеки има конституционно право да организира свои прояви, но е по-скоро „молба“ към организаторите, тъй като „този септември е „перфектна буря“ за нас. Има и чужд фактор, който очаква с нетърпение всичко това“, многозначително заяви тя.

Въпреки отмяната в Белград на 28 август се проведе плануван митинг-протест, рекламиран като православна реакция срещу „европейския гей-парад“ и озаглавен „Лития за спасението на Сърбия“. В началото на шествието имаше мото-колона на „Нощните вълци“, известни като „рокерите на Путин“. Участниците носеха икони, хоругви, лозунги, сръбски знамена, но също и руски, както и портрети на Путин. Така очаквано „литията“ се превърна в подкрепа на режима на Путин и  „руския свят“, който легитимира себе си като „защитник на традициите“. Руският режим оправдава завоевателната война срещу Украйна със защита на „традиционните семейни ценности“ и борба срещу „гейовете“. Руската православна църква също подкрепи тази пропаганда. Нейна отличителна черта е, че обявява за особено опасен за обществения морал западния хомосексуализъм и най-вече т. нар. прайдове, с които трябва да се воюва, но хомосексуализмът на местна почва не представлява опасност, бидейки традиционен. Хомосексуализмът в църковните среди, макар и забранен от каноните, също не е проблем за идеологията на „руския свят“.

Това е вторият подобен протест в Белград за последния месец. Преди две седмици, на 14 август, няколко хиляди души вече протестираха, подкрепени от опозиционни партии.

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

3717 nПо време на редовната си обща аудиенция на 24 август папа Франциск осъди убийството на Даря Дугина, извършено с кола-бомба. Тя беше дъщеря на Александър Дугин, руски философ и сътрудник на Путин с крайни националистически позиции и връзки с екстремистки движения в Европа.

По-конкретно папата каза: „Мисля си за цялата жестокост – за толкова многото невинни, които плащат цената на тази лудост. Безумието е от всички страни, защото войната е безумие и никой, който е във война, не може да каже: „Не, аз не съм безумен“. Войната е лудост. Мисля си за едно бедно момиче, което беше взривено от бомба под седалката на колата ѝ в Москва. Невинните плащат за войната. Невинните“.

Едни от първите, които протестираха, бяха Дмитрий Кулеба, украинският външен министър, и Андрий Юраш, украинският посланик при Светия Престол. В „Туитър“ посланикът заяви, че речта на папата е била „разочароваща“ и че не може да се поставят „агресорът и жертвата“ в една и съща категория.

Сред острите реакции беше и тази на бившия полски посланик към Ватикана (2013-2016 г.) Петер Новина-Конопка, който написа отворено писмо до папа Франциск. В него той пише:

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

cccМосковският и на цяла Русия патр. Кирил няма да пътува до Казахстан за срещата на световните религиозни лидери, която ще се проведе на 13-15 септември. Това означава, че той няма да се срещне там с папа Франциск, който обяви за тази среща още през м. юли.

Срещата на лидерите на световните религии в Казахстан се организира от 2003 г. и събира представители на двадесет държави, които обсъждат актуални проблеми на религиозната свобода по целия свят. През тази година участие заяви и Римският папа Франциск.

Основна цел в дипломацията на главата на Римокатолическата църква е среща с Руския патриарх в Москва, но до този момент патр. Кирил отклонява това желание. След началото на руската война срещу Украйна папа Франциск неколкократно заяви, че желае да бъде „миротворец“ и да посети и двете страни – първо Москва, а после и Киев.