Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

СаратовВ началото на октомври в руските социални мрежи бяха публикувани видео-записи на нечовешки мъчения и унижения на затворници от страна на надзирателите. Повечето кадри са от туберколозната болница към затвора в Саратов, но има записи и от други затвори в страната. Кадрите шокираха руското общество и предизвикаха началото на проверки в различни градове. Не закъсняха и въпросите към синодния Отдел за служение в затворите за реакция.

Само няколко дни по-рано Саратовският митрополит Игнатий връчи църковни ордени „Спас Неръкотворни“ на началника на федералната служба за изпълнение на наказанията в Саратов и неговите сътрудници. В обичаен за тези новини тон се подчертаваше доброто сътрудничество между църквата и правоохранителните органи за благополучието на обществото.

Съвпадението на църковното отличие с огласяването на зверствата предизвика силна вълна на обществено недоволство срещу тясното обвързване на църковната администрация със силовите институции и местните власти.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

received 4429687193810866По Божия милост и тази година преподобният Йоан Рилски Чудотворец събра своите „чадца“ в Люксембург, за да отбележат, макар и с известно закъснение, есенния му празник. Тъй като в понеделник, на 19 октомври, това не беше възможно, почетохме покровителя на църковната ни община с празнична св. Литургия миналата събота. Тя беше отслужена от обичания ни свещеник и председател на църковното настоятелство прот. д-р Добромир Димитров.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

baiden batholomaiosАмериканският президент Джо Байдън прие в Белия дом Вселенския патриарх Вартоломей, който е на официална визита в епархията на Патриаршията в САЩ.

Срещата се осъществи след кратък престой на патр. Вартоломей в болницата във Вашингтон заради неразположение след дългия полет.

Архиеп. Елпидофор съобщи със свой пост в социалните мрежи, че срещата е преминала в топла атмосфера, а сред обсъжданите теми са били климатичните промени, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 за развиващите се страни, както и възобновяването на дейността на Богословската школа на о-в Халки, Турция.

4.7789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (95 Votes)

Fr G TsonkovВчера, 24 октомври, българското електронно издание в САЩ bg-voice.com съобщи тревожната вест, че от петък полицията издирва отец Грую Цонков, свещеник в българската църква „Света Софѝя“ в гр. Дес Плейнс, част от мегаполисния конгломерат на Чикаго. Преди броени часове същото издание съобщи вече трагичната новина, че о. Грую е починал в болница. Това е установено, след като е била намерена колата му. Има известни неясноти около тази смърт, които полицията ще проучи. Засега се известява само за кончината на свещеника, който през последните три десетилетия служеше в българската епархия в САЩ.

О. Грую Цонков е роден в с. Мраченик, Карловско, на 7 юли 1953 г., и е син на свещ. Димитър Цонков, който служеше като ефимерий в Калоферския мъжки манастир. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, след което е ръкоположен за свещеник и служи първо в Карлово, а после в Пловдив. През 1990 г. преминава в епархията за САЩ, Канада и Австралия. Най-напред служи в българската църква в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Негова е заслугата за изграждането на новия български храм в Дес Плейнс, посветен на Божията Премъдрост, Света Софѝя, и енорийската зала до него, които бяха завършени и осветени от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф през 2002 г. И след това обаче о. Грую продължи заедно с църковното настоятелство да се грижи за изработването на иконите и други свещени изображения и украса в храма.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

ИларионВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) призова в ефира на държавния канал „Россия 24“ за задължително ваксиниране срещу COVID-19 на свещениците. „Личното ми мнение е, че ваксинацията трябва да бъде задължителна за свещенослужителите, тъй като те се намират в постоянен контакт с много хора. С изключение, разбира се, на случаите, когато има медицински противопоказания. Но при нас, в църквата, както и в държавата като цяло, е приет подходът да не сме длъжни да сме ваксинирани“.

Думите му станаха повод да се твърди, че РПЦ ще въведе задължително ваксиниране за своите клирици.

Малко по-късно прес-секретарят на Московския патриарх Владимир Легойда коментира думите на митр. Иларион, като заяви, че митрополитът е изразил личното си мнение. „Не мисля, че църквата ще задължава когото и да било (да се ваксинира), все пак ние се застъпваме за свободните решения на човека. Освен това има хора, които имат медицински противопоказания за ваксини“, заяви той.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]