Мобилно меню

2.9 1 1 1 1 1 Rating 2.90 (10 Votes)

274px ВассианНа заседанието си на 11 октомври Св. Синод на РПЦ определи архим. Васиан (Змеев), който доскоро беше представител на Руския патриарх в София, да оглави Руската духовна мисия в Йерусалим. Това стана след изслушване на доклада на Волоколамски митрополит Антоний, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московска патриаршия, относно епархиите и енориите в чужбина.

Синодът реши да освободи архим. Александър (Елисов) от длъжността ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим, като той „остава на разположение на Московския и на цяла Русия патриарх“.

Освободен е и зам.-ръководителят на руската мисия в Йерусалим йером. Дометиан (Маркарян).

2.0975609756098 1 1 1 1 1 Rating 2.10 (41 Votes)

tyshuk1Св. Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук, клирик от Виенската и Австрийска епархия на МП, за предстоятел на руското подворие в София. Това съобщи ръководителят на синодалния отдел на Московска патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите Владимир Легойда.

Предишният представител на Руския патриарх Кирил у нас архим. Васиан (Змеев) беше експулсиран от страната с обвинение в шпионаж. Оттогава подворието е затворено, а руският посланик Е. Митрофанова заяви, че църквата ще бъде отключена след назначаването на нови руски духовници в храма.

Прот. Владимир Тишчук е роден през 1963 г. във Владимир в семейството на свещеник. Завършва висше образование във Факултета по чужди езици в родния си град. В Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия работи от 1987 г. като референт в протоколната секция. През 1989 г. е изпратен в САЩ, където е назначен за секретар на управляващия патриаршеските енории в САЩ.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

291405.pПсковски митрополит Тихон (Шевкунов) е освободен от поста ръководител на Псковската митрополия и е назначен за ръководител на Кримската митрополия. Това решение взе Синодът на Руската православна църква днес. Така той ще стане митрополит на Симферопол и Крим.

Причината за това решение не се уточнява. По всичко изглежда, отбелязват наблюдатели, че то има наказателен характер.

Преди да се премести в Псков през лятото на 2018 г. митр. Тихон (Шевкунов) беше игумен на Сретенския манастир в Москва. Той е основател и на руския сайт Православие.ру. След нахлуването на Русия в Украйна той подкрепи войната, като я оправдава на религиозна основа с „пророчества“ на различни руски старци.

Митр. Тихон често е наричан изповедник на руския президент Владимир Путин. Това не е официално потвърдено, но Путин никога не е отричал това твърдение. По-вероятно е тази информация да е мит, но е вярно, че митр. Тихон познавал Владимир Путин от 1999 г., когато той е бил директор на ФСБ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

mitropoli athinon 768x512Голям църковен форум ще се проведе в Атина през следващите дни. Поводът е стогодишнината на официалното богословско издание на Гръцката църква Теологѝя, а честването е под егидата на Св. Синод на Гръцката църква.

По този повод в Атина се събраха предстоятели на поместните православни църкви и представители на почти всички автокефални и автономни църкви, с изключение на Московска патриаршия, Чешката църква и автокефалната Църква на Украйна, както и на Македонската православна църква, която неотдавна възстанови евхаристийното си общение с поместните църкви. Гръцката преса нарича форума „неофициална среща на предстоятелите“, на която се очаква да бъдат обсъдени проблемите в Православната църква. На нея ще се съберат петима предстоятели на поместни църкви и множество архиереи и богослови. Българската църква ще бъде представена от Врачански митрополит Григорий и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

neoi mitropolitesПо време на редовната октомврийска сесия на Светия Синод на йерархията на Гръцката църква (т.е. на всички около 80 епархийски митрополити) тази седмица бяха разгледани и решени много въпроси, сред които бяха попълването на свободните митрополитски катедри и избирането на седем нови епископи. През месец август т. г. чрез подаване на оставки от много възрастни митрополити бяха освободени митрополитските катедри на Солунска, Леринска (на Флорина по гръцки) и Парамитийска епархия. Очакваше се да подаде оставка и 93-годишният Митимнийски (на остров Лесбос) митрополит Хризостом, но той не го направи. Затова вчера се проведоха изборите на Солунски, Парамитийски и Лерински митрополит. В Двери отразихме отделно избора на Солунския митрополит Филотей (Теохарис) заради значимостта на епархията, а сега ще съобщим и за другите избори.