Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Zl2EНа 24 октомври в Скопие започнаха честванията по случай 700 години от смъртта на сръбския крал св. Стефан Милутин (1282˗ 1321), чиито мощи се намират в катедралния храм на София „Св. Неделя“. Неговата памет се отбелязва на 30 октомври. Първото събитие е тридневна международна конференция, която заради пандемията се провежда онлайн, под надслов „Крал Милутин и епохата на Палеолозите – история, литература и културно наследство“. Седемдесет и осем доклада на учени от цял свят бяха издадени в съкратен вид в триезично луксозно издание на сръбски, македонски и английски език в навечерието на конференцията.

Конференцията започна с обръщание на Сръбския патриарх Порфирий, който изброи църквите, издигнати по инициатива на сръбския крал. „Негова заслуга е издигането на църквата „Св. Богородица Левишка“ в Призрен, църквата „Св. Георги“ в Стари Нагоричан, манастирите „Трескавец“ край Прилеп, „Грачаница“ и „Банска“, църквата „Богородица Троеручица“ и още две други църкви в Скопие, катедралният храм на Хилендарския манастир на Света гора и малката църква „Св. Анна“ в манастира „Студеница“, както и „Св. Йоан Предтеча“ с болница и странноприемница в Константинопол, две църкви в Солун и странноприемница в Светите земи“, отбеляза патр. Порфирий. „По този начин св. цар остави на благочестивия и христолюбив сръбски род и на цялото християнско семейство наследството на най-красивите и уникални бисери на християнското изкуство и култура“, каза също патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

СаратовВ началото на октомври в руските социални мрежи бяха публикувани видео-записи на нечовешки мъчения и унижения на затворници от страна на надзирателите. Повечето кадри са от туберколозната болница към затвора в Саратов, но има записи и от други затвори в страната. Кадрите шокираха руското общество и предизвикаха началото на проверки в различни градове. Не закъсняха и въпросите към синодния Отдел за служение в затворите за реакция.

Само няколко дни по-рано Саратовският митрополит Игнатий връчи църковни ордени „Спас Неръкотворни“ на началника на федералната служба за изпълнение на наказанията в Саратов и неговите сътрудници. В обичаен за тези новини тон се подчертаваше доброто сътрудничество между църквата и правоохранителните органи за благополучието на обществото.

Съвпадението на църковното отличие с огласяването на зверствата предизвика силна вълна на обществено недоволство срещу тясното обвързване на църковната администрация със силовите институции и местните власти.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

received 4429687193810866По Божия милост и тази година преподобният Йоан Рилски Чудотворец събра своите „чадца“ в Люксембург, за да отбележат, макар и с известно закъснение, есенния му празник. Тъй като в понеделник, на 19 октомври, това не беше възможно, почетохме покровителя на църковната ни община с празнична св. Литургия миналата събота. Тя беше отслужена от обичания ни свещеник и председател на църковното настоятелство прот. д-р Добромир Димитров.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

baiden batholomaiosАмериканският президент Джо Байдън прие в Белия дом Вселенския патриарх Вартоломей, който е на официална визита в епархията на Патриаршията в САЩ.

Срещата се осъществи след кратък престой на патр. Вартоломей в болницата във Вашингтон заради неразположение след дългия полет.

Архиеп. Елпидофор съобщи със свой пост в социалните мрежи, че срещата е преминала в топла атмосфера, а сред обсъжданите теми са били климатичните промени, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 за развиващите се страни, както и възобновяването на дейността на Богословската школа на о-в Халки, Турция.

4.7789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (95 Votes)

Fr G TsonkovВчера, 24 октомври, българското електронно издание в САЩ bg-voice.com съобщи тревожната вест, че от петък полицията издирва отец Грую Цонков, свещеник в българската църква „Света Софѝя“ в гр. Дес Плейнс, част от мегаполисния конгломерат на Чикаго. Преди броени часове същото издание съобщи вече трагичната новина, че о. Грую е починал в болница. Това е установено, след като е била намерена колата му. Има известни неясноти около тази смърт, които полицията ще проучи. Засега се известява само за кончината на свещеника, който през последните три десетилетия служеше в българската епархия в САЩ.

О. Грую Цонков е роден в с. Мраченик, Карловско, на 7 юли 1953 г., и е син на свещ. Димитър Цонков, който служеше като ефимерий в Калоферския мъжки манастир. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, след което е ръкоположен за свещеник и служи първо в Карлово, а после в Пловдив. През 1990 г. преминава в епархията за САЩ, Канада и Австралия. Най-напред служи в българската църква в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Негова е заслугата за изграждането на новия български храм в Дес Плейнс, посветен на Божията Премъдрост, Света Софѝя, и енорийската зала до него, които бяха завършени и осветени от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф през 2002 г. И след това обаче о. Грую продължи заедно с църковното настоятелство да се грижи за изработването на иконите и други свещени изображения и украса в храма.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]