Мобилно меню

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

stefan ohr jovan vranНа свое заседание на 30 август Св. Синод на МПЦ-ОА взе решение да се „седне на една маса“ с епископите на Православната Охридска архиепископия и да се обсъди интеграцията на нейните епархии. „Уверявам ви, че това ще стане много скоро“, заяви Преспанско-пелагонийският митрополит Петър от МПЦ.

Православната Охридска архиепископия (ПОА), ръководена от архиеп. Йоан (Вранишковски), беше основана през 2002 г. като канонична църква в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия, след като дотогавашният Велешки митрополит Йоан се отцепи от МПЦ и премина в СПЦ. Но след разрешаването на македонския църковен проблем остана открит въпросът със статута на четиримата епископи на тази църковна структура.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

aux 1605263474 1В Беларус беше арестуван православният свещеник о. Владислав Богомолников, председател на храма „Богоявление Господне“ в Минск, преподавател по философия в Духовната академия и директор на Църковноисторическия музей на Беларуската православна църква. Той е член на епархийския съд на Минска епархия. Сега о. Владислав се намира в затвора в Окрестина. Там той ще бъде две седмици.

Причината е неговият протест срещу репресиите на режима на Лукашенко – през 2020 г. той отслужи панихида на площад в Минск за убития от полицията през 2020 г. Роман Бондаренко, а през 2021 г. се обяви в защита на политическия затворник, блогъра Игор Лосик, осъден на петнадесет години затвор. След началото на руската война срещу Украйна пък о. Владислав се изказва многократно срещу войната.

Свещеникът е бил арестуван в дома си, след като милицията разбила вратата. 

2.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.58 (12 Votes)

jqeraВолоколамският митрополит Антоний (Севрюк), който в качеството си на председател на Отдела за външноцърковни връзки представлява РПЦ на Асамблеята на ССЦ в Карлсруе, реагира на речта на германския федерален президент Щайнмайер при откриването на форума.

В словото си президентът призова участниците да следват християнската си съвест и да изобличат несправедливостта, която се извършва в Украйна. Той открито заяви, че „ръководителите на Руската православна църква в момента водят своите вярващи и цялата си църква по ужасен, богохулен път, който е направо враждебен на вярата“. Той направи паралел със състоянието на германските църкви след Втората световна война, които са били приети за участие в Световния съвет на църквите без да се избягват въпросите за престъпленията, извършени от германците по време на войната. Щайнмайер призова участниците да осъдят подкрепата, която Руската църква оказва за войната срещу Украйна, оправдавайки я с богословски аргументи. Според него диалогът не може да бъде самоцел и той е възможен, само ако и двете страни искат това и допринасят за него. Диалог без справедливост е площадка за пропаганда, категоричен беше германският президент.

Неговата реч изненада неприятно руската делегация, за която участието във форума на ССЦ в Германия е първо излизане от международната изолация на РПЦ след началото на войната срещу Украйна. Митр. Антоний (Севрюк), който пое Външния отдел на Московска патриаршия след митр. Иларион (Алфеев), разпространи изявление, в което изрази надежда участниците да не се вслушат в думите на германския президент и да не осъждат ролята на РПЦ в „противопоставянето в Украйна“.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

bundespraesident frank walterНа 31 август 2022 г. германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите, която се провежда в Карлсруе. Речта му шокира делегатите със своята прямота и открито назоваване на проблемите, които войната в Украйна повдига пред християнската съвест. „Никой политик или църковен лидер не би могъл да избере по-силни думи от тези, с които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите в сряда“, твърди „Франфуртер Алгемайне“.

Държавният глава говори откровено за това, което папа Бенедикт XVI в речта си в Регенсбург нарече „патологията на религията“, имайки тогава предвид най-вече исляма: „Религията, която трябва да издига, насърчава и извисява човека, се превръща в инструмент за унижение на другите, омраза и насилие“. Според германския президент обаче тези изкушения не са преодолени и в християнството. Той говори за ръководството на Руската църква, което оправдава една агресивна война срещу собствените си сестри и братя по вяра, съдейства за престъпленията на режима на Путин срещу Украйна и отдава почит на една тоталитарна идеология, прикрита с богословие. Федералният президент е критичен и към представителите на папа Франциск, който от години ухажва патр. Кирил: „Диалогът като самоцел, който не повдига въпроса за несправедливостта, а се ограничава до благочестиви пожелания и остава неясен, в най-лошия случай се превръща в сцена за оправдание и пропаганда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

n9gWQG17vjMРелигиозните лидери в Руската федерация изразиха своите съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов, който почина на 30 август на 91-годишна възраст. Всички те изразяват своята благодарност за политическата му роля за появата на религиозна свобода в Съветския съюз в периода на т. нар. „Перестройка“. На този фон впечатление прави мълчанието на Московския патриарх Кирил.

„Михаил Горбачов, първият президент на СССР, даде възможност на християните от различни вероизповедания в страната да практикуват свободно своята вяра, а на по-късен етап от живота си сам стана вярващ“, казва пред „РИА Новости“ Сергей Ряховски, член на Обществената палата на РФ и епископ на Евангелската църква. „Много от идеите му бяха изключително необходими на обществото: желанието да има мир, да се направи страната по-отворена, да се реши проблемът с тоталния дефицит и най-вече това, за което го ценяха християните от всички вероизповедания – той даде на хората възможността свободно да вярват в Бога. Добре познавах Михаил Сергеевич, срещал съм се с него неведнъж. Не се съмнявам в искреността на стремежа му към най-доброто, както и в това, че в края на живота си искрено вярваше в Бога“, каза още Ряховски.