Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kritis evgenios 1На свое заседание на 11 януари Св. Синод на Вселенска патриаршия избра за нов архиепископ на Критската църква митрополита на Ретимно и Авлопотам Евгений. Той получи седем от гласовете. Другият кандидат, митрополитът на Кисам Амфилохий, получи пет гласа. Третият кандидат, митрополитът на Петра Герасим, не получи нито един глас.

Самото гласуване се проведе в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, като за целта заседанието беше прекъснато. В гласуването участваха всички синодни митрополити без патриарха, който според съобщението е ръководил заседанието на синода в сградата на Патриаршията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

img 8975Сръбският патриарх Порфирий се зарази с коронавирус, показа проведеният тест от 11 януари, съобщава Сръбската патриаршия. Уточнява се, че патриархът е с много леки симптоми и през близките дни ще бъде под лекарско наблюдение в домашни условия.

„Благодарение на електронните средства за връзка той е в постоянен контакт с колеги и изпълнява спокойно своите административни задачи. Също така не престава да подкрепя молитвено лекарите и медицинския персонал в тяхната работа и особено се моли за излекуването на всички пострадали от епидемията“, се казва в съобщението.

Публичните прояви, в които патр. Порфирий трябваше да участва, са отменени.

Неговият предшественик, патр. Ириней, почина през ноември 2020 г. вследствие от коронавирусна инфекция.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

detail20220107 VSN00676 обрНа 7 януари в Русия беше отбелязано Рождество Христово по стария календарен стил. В руската традиция рождественската св. Литургия се извършва през нощта на 6 срещу 7 януари, по подобие на пасхалната служба. Тя беше отслужена от Московския патриарх Кирил в централния храм на руската столица „Христос Спасител“ в присъствието на официални лица и немалко миряни, получили пропуск за празничното богослужение. На службата не присъства президентът Владимир Путин, който от съображения за сигурност се черкува сам в църквата „Неръкотворният образ на Спасителя“ в президентската резиденция в Московска област. 

Според официалната информация на Министерството на вътрешните работи общо 1.4 милиона руснаци са взели участие в празничните богослужения, които са извършени в 5.9 хиляди населени места в страната. Това представлява 1% от общото население. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

ALBANIAS e1423308978682Архиепископът на Албания Анастасий разпространи днес свой текст, в който заявява, че създаването на Африкански екзархат от Руската църква, доказва съществуването на схизма в Православието.

„Твърдението, че не става дума за схизма в Православието, а просто за разногласия, наподобява теорията, че няма коронавирус“, отбелязва архиепископът, определяйки събитията в Африка като „болезнено развитие“.

Предстоятелят на Албанската църква констатира „скандалността“ и „отслабването на православното свидетелство“ от тази „разединителна дейност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

alexandreiasСв. Синод на Александрийската църква ще се събере от 10 до 12 януари, като централна тема в дневния ред ще бъдат действията на Московска патриаршия да създаде своя структура в юрисдикцията на Александрийската църква.

Проблемът ще бъде обсъден през първия работен ден, като доклад по темата ще изнесе митрополитът на Камерун Григорий, след което ще последва дискусия с участието на всички архиереи.

Друга тема през втория ден на заседанията ще бъде заплащането на клириците в Африка, за което доклад ще изнесе митрополитът на Зимбабве и Ангола Серафим.