Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

301063452 5441451522586999 6162048105010336670 nБългарските църковни общини в Западно- и Средноевропейска епархия организират своя богослужебен и пастирски живот съобразно потребностите и възможностите на своите пасоми за участие в него. Служението на свещениците там изисква съобразяване с работния график на хората, възможностите за ползване на дадения храм за богослужения, със собствените си работни ангажименти.

За читателите на Двери представяме две новини от църковния живот на тази епархия от последните седмици, които онагледяват усилията за поддържане на богослужебния живот и пастирската грижа за българите в чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dis 22 23 1Днес в гръцката столина Атина започна заседанията си новият състав на постоянния Св. Синод. Според устава на Гръцката църква пълният състав включва всички осемдесет епархийски митрополити, които се събират два пъти годишно за важни въпроси, сред които и избор на нови митрополити. А почти постоянно през църковната година от 1 септември до 31 август заседава Постоянният Св. Синод, състоящ се от дванадесет митрополити, по шестима от епархиите в Централна и Южна Гърция и шестима от Северна Гърция, присъединена след 1913 г. Тези дванадесет митрополити се изреждат по старшинство всяка година. Техен председател винаги е архиепископът на Атина и цяла Гърция. С днешното заседание новият състав започна своя годишен мандат.

Определени са синодните членове на дванадесетте синодни архиерейски комисии по различните области от църковния живот. Представител на синода в комисията по междуправославни и междухристиянски отношения е митрополитът на Лариса и Търново (по гръцки Тирнаво) Йероним. А в образователната комисия представител е новият митрополит на Перистери д-р Григорий (Папатомас), професор по църковно право в Атинския Каподистриев университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

768Президентът на Латвия Егилс Левитс внесе в парламента проектозакон за промяна на статута на Латвийската православна църква, съобщава официалният сайт на латвийското президентство.

Понастоящем Латвийската православна църква има статут на самоуправляваща се църква в рамките на Московска патриаршия. Тя получава този статут през 1990 г., когато Латвия провъзгласява своята държавна независимост. Ръководи се от митр. Александър (Кудряшков).

Президентът Левитс предлага на латвийския парламент да я признае за независима.

Президентът на Латвия заяви, че Латвийската църква де факто е призната за автокефална през 1921 г. от Московския патриарх Тихон. По-късно, когато Латвия е окупирана от СССР, предишните решения на Руската православна църква са отменени и Латвийската църква е включена в РПЦ.

Президентът отбелязва, че е срещнал разбирането и одобрението на партиите в латвийския парламент за предложения от него проектозакон. Православната църква също е била информирана, но официална реакция до този момент няма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

profile playerМитрополитът на епархията на Додона Хризостом предизвика вълна от реакции в Гърция след неуместно свое участие в интервю за гръцката телевизия „СКАЙ“, посветено на абортите.

В желанието си да отхвърли всяка причина за аборт, митрополитът заяви, че изнасилването предполага участието и следователно съгласието на жената: „Не може една жена да бъде изнасилена, ако не го иска“. И след като е имало зачатие, следователно е било налице и съгласие на жената, иначе сексуалният акт нямало да бъде възможен. Думите му бяха толкова шокиращи за другите участници, че те поискаха да изясни позицията си, но митрополитът отговори също толкова неясно и още повече се обърка.

След предаването последваха стотици възмутени обаждания, че един представител на Църквата може да твърди, че жертвата на изнасилване всъщност е била съгласна да участва в сексуалния акт.

Св. Синод на Гръцката църква реагира гневно и публично се разграничи от думите на митр. Хризостом. В позицията на Св. Синод се казва, че изказванията на митр. Хризостом за психическото и физическото участие на жертвите в престъплението изнасилване са неприемливи, още повече за православен духовник, обидни са за човешката личност и особено за жените и жертвите на изнасилване.

4.8660714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (112 Votes)

980 nВселенският патриарх Вартоломей пристигна тази сутрин на летище „Александър Велики“ в Хрисуполи, недалече от Кавала, и след това отпътува с придружаващите го лица за о-в Тасос. Той е на официално посещение в епархиите на Филипи (Кавала) и Марония (Комотини/Гюмюрджина) по покана на техните митрополити, а заедно с него ще бъдат архиепископът на Атина Йероним и Киевският митрополит Епифаний (ПЦУ). Те ще присъстват на честванията на Събора на светците на Тасос от 3 до 6 септември.

На Тасос патр. Вартоломей, архиеп. Йероним и митр. Епифаний бяха посрещнати с тържествен молебен в историческия храм „Успение Богородично“ в с. Панагия и приветствани от епархийския митрополит Стефан и кмета на община Тасос Лефтерис Кирякидис.