Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

sveta sofiaМнозинството от турците смятат, че най-важното събитие на 2020 г. е било превръщането на храма-музей „Св. Софѝя“ в джамия. В ежегодно проучване, инициирано от управляващата Партия на справедливостта и развитието, осемдесет и два процента от анкетираните са посочили, че отварянето на емблематичния храм за мюсюлмански молитви е най-доброто дело на правителството за изминалата година. Десет процента събира победата на Азербайджан в Нагорни-Карабах, а осем – откриването на природен газ в Черно море.

„Св. Софѝя“ беше превърната в действаща джамия с решение на президента Ердоган на 24 юли 2020 г. в деня на 97-годишнина от подписването на Лозанския договор. Малко по-късно в джамия беше превърнат и известният византийски манастир „Хора“.

По информация на „Ромфеа“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

mesogaias embolioМесогейският митр. Николай отхвърли възможността наночип да попадне в човешкото тяло чрез ваксините срещу коронавирусната инфекция. В качеството си на член на синодната комисия по биоетика на Гръцката църква той участва в онлайн-семинар, организиран от митрополията на Неаполи и Ставруполи и посветен на пандемията. Митр. Николай разясни, че ваксините не са технология за контрол над хората и не съдържат „чип“, каквито възгледи битуват в религиозни и други антиваксърски среди. Той каза, че най-големият чип е мобилният ни телефон и той чрез своите приложения осъществява много по-добър контрол над нас, отколкото какъвто и да е наночип в тялото на човека.

Митр. Николай коментира и опасенията, че в процеса на производство на ваксините се използват клетки от ембриони, като каза, че биоетичната комисия към Гръцката църква се е запознала детайлно с етапите на производство на ваксините на „Pfiser“ и „Moderna“, като е установила, че това не отговаря на истината и няма нравствени пречки за ваксинирането.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

starecot slovo rajchicaВ интервю за македонското издание Религия.мк Антанийският епископ Партений, викарий на Дебърско-Кичевския митрополит и игумен на Бигорския манастир, коментира състоянието на преговорите за излизането на Македонската православна църква от изолацията на схизмата с останалия православен свят.

На въпроса дали са актуални все още преговорите с Българската православна църква, към която преди две години МПЦ се обърна за помощ, и как се отразяват политическите недоразумения между София и Скопие от последните месеци върху отношенията между двете църкви, той отговори:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

5291799 1950449 ls xsВ Черна гора продължава полемиката за собствеността върху историческите храмове и манастири в страната, които бяха отнети от Сръбската патриаршия и национализирани с новия Закон за вероизповеданията през миналата година. Законът предизвика вълна от протести, оглавени от Черногорската митрополия на Сръбската православна църква. Макар че новото правителство се ангажира законът да бъде отменен, това все още не е станало поради съпротивата на президента на Черна гора Мило Джуканович. Неотдавна той отказа да утвърди приетия от парламента нов Закон за свободата на вероизповеданията и го върна за разглеждане в парламента. Отхвърли и други промени, целящи да изменят спорните поправки.

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

barth fanarion romfea 6В деня на паметта на светите александрийски патриарси Атанасий и Кирил в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер Вселенският патриарх Вартоломей е хоростатисал (стоял в мантия на архиерейския трон) на св. Литургия в него. А богослужението извършил архим. д-р Агатангел (Шишкос), архиофилакс (пазител на архива) на Вселенската патриаршия, който в продължение на осем години беше предстоятел на църковната община Нихори (или Неохори, на турски Йеникьой – „Ново село“) край Босфора. В края на св. богослужба патриархът извърши хиротесия (ръковъзлагане) на архим. Агатангел, като му даде отличието „велик архимадрит“ на Патриаршията. Тази титла и свързаните с нея отговорности по богослуженията в патриаршеския храм се освободиха с избирането през миналата седмица на досегашния велик архимандрит Висарион, руски възпитаник, за митрополит за Испания и Португалия.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]