Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

DSCN202419.12.2020 г. – Игнажден. Броени дни преди Рождество Христово православните българи в Лайпциг имаха честта и огромното щастие да посрещнат в своя град Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който оглави божествената св. Литургия в празничния ден в съслужение с о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов от Берлин. Тези Божи служители бяха първите гости в домовете на нашите сънародници, които са им безкрайно благодарни, че още съвсем в началото на благословеното начинание за възобновяване на българската православна църковна община в Лайпциг им засвидетелстват наяве своята пастирска любов и подкрепа.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

xiou embolioМитрополитът на Хиос Марк обяви, че митрополията ще предостави подходящи енорийски центрове за ваксиниране срещу коронавируса, ако това бъде необходимо при започването на кампанията. Решението е в отговор на обръщението на здравния министър на Гърция, който призова за национална кампания, включително и с помощта на Църквата, за повишаване информираността на населението за ползата от ваксинирането.

Митрополията на Хиос е редовен дарител на местните ковид-отделения, като осигурява предпазни костюми и маски за медиците и други санитарни материали.

Отделни гръцки енории в страната също обявиха, че предоставят енорийските си центрове за ваксиниране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

be1fПрез последната седмица Гръцката църква активно обсъжда решението на правителството да отвори православните храмове в страната само за Рождество Христово и Богоявление, като допуска не повече от девет души в храм. Ограничението важи и за домашни и други празнични събирания. Това решение изненада гръцките епископи, които се надяваха, че режимът за работа на храмовете през целия рождественски период ще бъде значително по-свободен и при това условие се съгласиха на правителствените мерки, които сега не допускат присъствие на миряни на богослуженията.

Напрежението се засили след изказването на един от водещите епидемиолози в страната проф. Атина Лину, която каза, че числото девет като ограничение на събиранията в църквите и домовете не се е обсъждало на медицинската комисия, а е било чисто политическо решение. Според нея ограниченията трябва да са в зависимост от големината на храма, да има отворени врати и прозорци, както и службите да бъдат по-кратки – при тези условия църквите могат да работят през целия дванадесетдневен период от Рождество Христово до Богоявление.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1607618146161029686Израелските власти се готвят да отворят за посетители двореца-крепост на цар Ирод – Иродион, разположен на хълм в Юдейската пустиня.

Управлението на природата и парковете на Израел планира да открие обновения туристически обект в неделя, което ще даде възможност на посетителите за първи път за видят витата стълба на Иродион, фоайето и частния театър в града на хълма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

epifanios milopotaminosНа 64-годишна възраст днес почина светогорският монах Епифаний Милопотамски, който е емблематична личност на Света гора. Роден е в село Никищан (Никисяни) западно от гр. Кавала и през 1973 г. отива послушник в манастира „Св. Павел“ на „отсрещния“ Атон. Постриган е за монах в манастира „Св Павел“, където наред с другите послушания изучава църковното пеене и готварството. През 1989 г. за няколко месеца се подвизава и в манастира „Св. Екатерина“ на Синай, а когато се връща на Атон, отива в манастира „Велика лавра“ и се заселва в килията „Св. Евстатий“ – Милопотамос (всъщност тази килия по размери е колкото малък манастир, бел. ред.). Над три десетилетия и половина е главен готвач на празниците на атонските манастири, известен е и с производството на хубави вина и зехтин от земята около килията на малкото братство.

Неговата книга за светогорската кухня е преведена на много езици, включително и на български: Кулинарното изкуство на Света гора. През 2019 г. той посети България. Тогава в предаването „Панорама“ разказа как е свързал своя монашески път с готварството: „Аз цял живот обичам да готвя. От дете. Вярвам, че да приготвяш храна за някого е най-добрият начин да го накараш да се доближи до теб, да си станете близки… Може ли да се мери с нещо любовта? Вие познавате ли такъв метър? Не може! Няма метър за това. Или обичаш, или не обичаш!“.

Монах Епифаний е страдал от раково заболяване, което е станало причина за смъртта му.

Бог да го прости!

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]