Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

8a7Сръбският патр. Порфирий осъди агресията срещу мюсюлмани в гр. Прибой по време на новогодишните и рождественските празници от страна на сръбски полицаи и на млади хора, представящи се за православни християни.

„Тези дни с тъга, недоверие и възмущение проследих новините за злощастните събития в Прибой, при които хора, които смятат себе си за православни, заплашват своите съграждани с ислямска вяра.

Особено разочароващо е, че тези, които трябва да предотвратят подобни действия, са участвали в един толкова безчестен и опасен акт, както тревожно е и това, че млади хора, в най-хубавия период от живота си, празнуващи Божич (Рождество Христово) – най-хубавия празник на мира, съпричастността и любовта, обиждат и заплашват своите съграждани, най-близките си съседи.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Agios Kyrillos STСв. Синод на Вселенската патриаршия включи в църковния календар на Константинополската патриаршия като свещеномъченици двама патриарси – Константинополския патриарх Кирил VI, който е обесен на 22 април 1821 г. в родния си град Одрин, и патр. Кирил Лукарис (1601-1620 г. патриарх Александрийски и 1621-1638 г. – Константинополски), удушен по заповед на султан Мурад IV.

kirilos loИ двамата вече са били причислени към лика на светците от две поместни църкви. През 1993 г. Гръцката църква канонизира патр. Кирил VI. Първата служба за него е съставена около двадесет години след смъртта му, през 1844 г., а паметта му се почита на 18 април или на Томина неделя (ако се падне през Великия пост).

Патриарх Кирил Лукарис е канонизиран от Александрийската патриаршия през 2009 г., а паметта му се чества на 27 юни. През 2018 г. в Александрия тържествено бяха отбелязани 380 години от мъченическата му смърт. Като представител на БПЦ в тържествата тогава взе участие Врачанският митр. Григорий.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ scaled 1Александрийска патриаршия е втората по старшинство църква в порядъка на поместните православни църкви, съставящи тялото на Православната църква по цял свят. Независимо от исторически насложилия се впечатляващ и доста странен титул на главата на тази църква („Негово Блаженство (името), папа и патриарх на великия град Александрия, на Либия, Пендапол, Етиопия, на цялата египетска земя и на цяла Африка, отец на отците, пастир на пастирите, архиерей на архиереите, тринадесети от апостолите и съдия на вселената“) тя векове наред е включвала само земите на днешните държави Египет, Либия и Тунис, т. е. Северна Африка. Особено с отцепването на коптите (заедно с етиопците, сирийците и арменците) от Православната църква след 451 г. паството на Александрийската патриаршия рязко намалява до „една шепа хора“, както беше заявил в края на 80-те години в София патр. Партений III.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

800x470 720730Св. Синод на Александрийската патриаршия в свое решение от 12 януари нарече действията на Руската православна църква в Африка „безнравствено нахлуване“ с използване на „антиканонични и непристойни методи“. В документа се отбелязва, че всички предшественици на патр. Кирил са уважавали юрисдикцията на Александрийската патриаршия в Африка. Решенията на Москва са резултат от признаването на автокефалната Украинска църква от страна на Александрийската патриаршия и следователно са шантаж или отмъщение, което е мотив, несъвместим с християнския морал.

Александрийският Св. Синод отбелязва, че клириците, заявили своето преминаване от Александрийската патриаршия в РПЦ – Московска патриашия, или са имали конфликт със своето свещеноначалие, или са с неизвестен произход и никога не са принадлежали към Александрийската патриаршия.

В изявлението си синодът обвинява ръководството на РПЦ-МП в изкривяване на православната еклисиология. Той нарича образуването на руски екзархат в Африка „признак за неоколониализъм“ и „претенция за световно господство“, което не е част от православната традиция.

И по-конкретно в изявлението се казва:

„В името на Троичния Бог се събрахме във великия град на Александрия по покана на Негово Блажество Теодор II, папа и патриарх Александрийски и на цяла Африка, и с чувство за отговорност към паството и вековната история на своя апостолски път йерархията на древнопросиялата и със старшинство Александрийска патриаршия след свое съвещание, разглеждайки задълбочено и от всички страни каноническите параметри на антиканоничото и антицърковно нахлуване на Патриаршията на Русия чрез създаването на нови „църковни образувания в Африка“, обявява следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Милано15Подобаващо отбелязаха празника св. Богоявление българските църковни общини в Италия заедно със своя енорийски свещеник прот. Иван Иванов. Богослуженията се състояха независимо от трудностите и ограниченията, наложени от усложнената пандемична обстановка и изключително строгите предпазни мерки в страната.  

На 2 януари 2022 г. в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ беше извършено въдворяване на мощите на св. Амвросий, св. Гервасий и св. Протасий в българската църква в Милано. Мощите бяха дарени на българите от архиепископа на Милано монс. Делпини на 6 декември при посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний по повод празника града.