Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

b 211013020Преди седмица Министерството на външните работи на Русия публикува интервю със Сръбския патриарх Порфирий за специалното издание на ведомството. То беше широко отразено в руските, сръбските и гръцки сайтове, тъй като очертава основни насоки в политиката на Сръбската патриаршия в период на засилваща се конфронтация между Москва и Константинопол.

Очаквано няколко бяха въпросите, свързани с църковната ситуация в Украйна. Както е известно, Сръбската църква е силно обвързана с Московска патриаршия и в това отношение отговорите на патр. Порфирий не съдържат нещо ново. 

На въпроса има ли промяна в позицията на Сръбската църква по украинския въпрос, патр. Порфирий отговаря: „Няма да променим позициите си. Ние даваме и ще продължим да оказваме силна подкрепа на митрополит Онуфрий и неговата църква. Аналогията, която правите между Украйна и Черна гора не е съвсем точна, но е разбираема, защото и ние, като вас, преживяхме разпадането на федералната държава, в което враговете на православието, а бих казал и враговете на християнството, видяха шанс да разкъсат автокефалните или автономните църкви. Ето защо ние добре разбираме какво се случва в Украйна. Затова високо ценим начина, по който патриарх Алексий ръководеше кораба на Руската църква в онези бурни и смутни времена и как днес патриарх Кирил, смело ще кажа, триумфално поведе през третото хилядолетие. Най-широката възможна свобода, пълната автономия в управлението, която Руската православна църква е предоставила на Украинската православна църква, са пример за възможно най-голяма проява на икономѝя и църковно съзнание“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

градина праведници миланоПо инициатива на генералното консулство на България в Милано Българският патриарх Кирил (1901-1971 г.) ще бъде включен в списъка на градината на праведниците от цял свят в Милано. Тази година, на 6 март, на церемония по отбелязване на „Европейския ден на праведниците“ ще бъде обявено името на новоизбрания – Българският патриарх Кирил. На този ден се почита паметта на хора, спасявали човешки живот по време на различни форми на геноцид (вкл. Холокоста), масови убийства и други престъпления срещу човечеството. Процедурата по включване на дадена личност в списъка на праведниците изисква разработване на подробно документиран материал, придружен от научни статии, снимки и други писмени свидетелства, а специално жури, съставено от представители на община Милано и фондация „Гариво“, взема решение за одобряване на кандидатурите.

4.5757575757576 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (132 Votes)

0b67f4cda0f6ec86761a0ffebdcba9d5Официалният сайт на Московска патриаршия съобщава, че в специално издание – „За единството на Църквата“ – е било публикувано личното писмо на Видинския митрополит Даниил от 2019 г., изпратено до епископите на повечето поместни църкви, включително и до Св. Синод на БПЦ.

Освен българския текст в изданието с тираж 6 000 бр. са включени и преводите му на руски, английски и гръцки език, които бяха изпратени до предстоятелите и йерарсите на Александрийска, Йерусалимска, Румънска патриаршия, а също и до Кипърската, Гръцката и Албанската църква.

От Московска патриаршия определят писмото на митр. Даниил като кратко историко-канонично изследване, в което дейността на Фенер се анализира от различни страни на основата на редица документи.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (133 Votes)

kirill bart 587x390Московска патриаршия заяви намерение за създаването на открит разкол в Православието, подтиквайки всички църкви да се самоопределят в него. Московският патр. Кирил маркира основните положения на новата руска позиция в проповедта си за Богоявление по стар стил, която той произнесе от параклиса на своята резиденция.

Според новия църковен курс всички поместни църкви трябва да определят дали ще бъдат в евхаристийно общение с Руската църква или с Константинополската патриаршия. Изборът да подкрепиш РПЦ се представя като избор на Православието, а евхаристийното общение с Вселенска патриаршия (респ. Алексадрийската патриаршия, Гръцката църква и Кипърската църква) като отпадане от Бога в състояние на „безблагодатност“.

Неопределено отношение към спора с Константинопол за Украйна, според РПЦ, вече не е възможно. Всички църкви трябва „да размислят с кого да бъдат“. Ако не изберат РПЦ, т. е. православието, ще се превърнат в „нещо, лишено от благодат“, където ще „има обряди, но не и спасение“.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

2022 01 16 17 59 12 2Днес в 11:48 ч. в Бяло (Егейско) море на около 30 км югоизточно от Карея, административния център на Света гора, и на дълбочина 10 км е регистрирано земетресение от порядъка на 5.4 степени по скалата на Рихтер, съобщиха сеизмичните лаборатории на Гърция, България и други страни. Половин час по-късно Гръцката сеизмологична служба е отчела и повторен трус от 4.4 степени на същото място, близко до Атонския полуостров.

Според интернет-страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките силата на това земетресение е било от 5.5 степен по Рихтер и в следващите два часа уредите на лабораториите са отбелязали поредица от по-слаби трусове. Такива по-слаби трусове днес е имало в Пернишко, както и в района на Вранча, Румъния.

Засега няма сведения за разрушения или жертви в Света гора.