Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

klimis 1В средата на юли Св. Синод на Гръцката църква определи екзарх (пълномощник на синода) в епархията на Перистери (северозападен квартал от огромното градско образувание на Атина и Пирея, събрало поне една трета от населението на страната). Основанието е, че Перистерийският митрополит Климент е в здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си. За екзарх беше определен митрополитът на Ахарнес и Петруполи Атинагор.

За тази цел гръцкият синод прие на 13 юли специален правилник, който да определя условията за избор и правомощията на екзарха. Той има статут на временно управляващ дадена епархия и се определя със синодно решение за период максимум от шест месеца, при наличие на официално медицинско становище, потвърждаващо здравословното състояние на епархийския архиерей. Екзархът разполага с всички негови правомощия в администрирането на епархията и е подчинен на Св. Синод, като може да бъде сменен само от него. Това решение е одобрено и от Министерството на образованието и вероизповеданията.

Критиците на решението твърдят, че църковният устав на Гръцката архиепископия не предвижда такова решение при подобен проблем, но изисква след констатация на здравословното състояние на епархийския архиерей от страна на специална синодна комисия и лекарско становище той да бъде пенсиониран (иначе казано, да остане „на покой“) и след това да се пристъпи към избор на нов митрополит. Възрастните йерарси имат правото да поискат викарни епископи за помощници. Въвеждането на нов правилник в каноничната практика на Гръцката църква ще доведе до поставянето на нови екзарси и в други митрополии, чиито митрополити са болни, често са в болница и епархията е оставена без епископско управление, смятат критиците. Определянето на митрополит-екзарх в Перистери предизвика и реакцията на Вселенския патриарх. Той поиска в писмо обяснение от архиеп. Йероним за потенциалната възможност за назначаване на „надзираващ“ епископ в митрополии от т. нар. „нови земи“ (присъединени към Кралство Гърция след 1913 г., а след това – и към Гръцката църква), намиращи се под частична канонична юрисдикция на Патриаршията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марчански Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

fyd89-годишният схиархимандрит Илия (Ноздрин), изповедник на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се е разболял от коронавирус. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, а след това потвърдена и от официалния сайт на Московска патриаршия. Популярният духовник, който от края на 80-те години на миналия век е изповедник на Оптинската пустиня, е в удовлетворително общо състояние, съобщават от патриаршията.

Схиархим. Илия пътуваше много в различни епархии на РПЦ, където като духовник на патриарха беше приеман с големи почести и с организирани срещи с местния църковен, но и светски елит. Известен като „стареца на Кремъл“, през последните десет години той живееше в патриаршеското подворие в Переделкино (вилна зона на Москва), където се стичат множество хора. В центъра на храма в подворието дори има кутия за „писма до отец Илия“. О. Илия става изповедник на патриарха ок. 2009 г., но популярността му като духовник на известната Оптинска пустиня е по-ранна. След преместването му в Переделкино той става „любим старец на руските чиновници“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

kinsasas nikif e1627412430833На 27 юли в болницата „Георгиос Папаниколау“ в Солун почина митрополитът на Киншаса, столицата на Демократична република Конго, Никифор (Александрийска патриаршия). Той боледуваше тежко от COVID-19 и се лекуваше в болница в Киншаса, където бяха положени много грижи за него, но поради усложнения на здравословното му състояние преди два дена беше преведен с медицински самолет в известната солунска болница. За съжаление няколко часа след дългото пътуване митрополитът е починал.

Митр. Никифор е роден през 1949 г. в Солун, където завършва средно образование и двугодишен курс за клирици към Солунска митрополия. След това завършва и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където през 1999 г. защитава докторат по богословие.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]