Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

9788892225121Изданието „Думите на вярата“ представлява интерконфесионален речник, който изяснява основни богословски термини от гледна точка на трите основни християнски деноминации – Православие, Католицизъм и Протестантство. Целта на книгата е "да бъде инструмент за разбиране на гледната точка на другия върху думите на вярата, която обединява". Трима автори представят термините от позицията на различните вероизповедания: на източноправославните -  Германо Марани, на римокатолиците - Джузепе Лорицио, на протестантите - Фулвио Ферарио. Зад тях обаче стои научен екипт от експерти в съответните конфесии. Сред членовете му е и българинът доц. д-р презвитер Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Думите на вярата“ е издание на факултета по теология при Папския латерански университет и магистърската му програма по Интерконфесионална теология, съвместно с Богословския факултет Валдезе в Рим.

На 13 октомври, в началото на новата академична учебна година, се състоя официалното представяне на изданието в Рим. В него взеха участие авторите проф. д-р Джузепе Лорицио от Папския латерански университет, проф. д-р Фулвио Ферарио от Богословския факултет Валдезе и проф. д-р Германо Марани от Папския институт за Изтока в Рим. Те разказаха за работата си върху речника и посочиха възможностите за негово използване не само от студентите по богословие, но и за всички, които се интересуват от междухристиянския диалог. Доц. д-р Иван Иванов също участва в представянето на изданието. Той посочи, че на речника може да се гледа като на своеобразен систематичен курс по богословие, който по прагматичен начин въвежда студентите в богословската терминология.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zixnon ierotheos ypejВ Гърция митрополитът на Зихна (Зъхна) и (Долни) Неврокоп Йеротей беше осъден на първа инстанция на четири години затвор за отнемане на паметници с особено голяма стойност от храма „Св. Йоан Предтеча“ в с. Ангиста, общ. Амфипол, обл. Серес. Заедно с него е осъден и един протосингел. Заради чистото съдебно минало на митрополита Солунският съд реши да замени присъдата с наказателна глоба в размер на пет евро на ден за периода на присъдата, което възлиза на приблизително 7300 евро.

Ценностите, сред които потири и кръст от 1830 г., е трябвало да бъдат дадени за реставрация, но след това не са били върнати в храма.

Обвиняемите не са признали вина и предстои делото да се разглежда на следваща инстанция. Според устава на ГПЦ обаче, ако митрополитът получи присъда и тя влезе в сила, независимо от размера ѝ, трябва да бъде освободен от поста му и да се избере нов митрополит.

4.9512195121951 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (82 Votes)

Cap3На 17 октомври, в неделя, за първи път ще бъде отбелязан празникът Събор на всички свети Лекари. Той беше учреден на заседанието на Св. Синод на Вселенска патриаршия през юли т. г. и ще бъде честван всяка година през октомври, в най-близката неделя до 17 и 18 октомври. Тогава Църквата почита св. Безсребърници и св. апостол Лука, който също е бил лекар.

На новия празник Църквата ще почита приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството. Службата за празника е съставена от Родоския митрополит Кирил.

В окръжното послание на Вселенската патриаршия до нейните архиереи и клирици се казва: „От началото на християнството до най-ново време лекари, лечители и специалисти, както и множество обикновени и съвестни християни са служили на „намиращите се в болест и скърби“, и така на дело са разкривали Божието човеколюбие, като постъпващи по начина и образа на Христос. Мнозина от тях са се отличили със светостта си, която Църквата е признала, като ги е причислила официално към своя празничен календар“.

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (76 Votes)

ieronymosСамо осем са гръцките митрополити, които не са ваксинирани, съобщава изданието „Вима ортодоксиас“, което е една десета от общия им брой. Според официални данни на Гръцката църква 60-65% са клириците в Северна Гърция, които са си поставили ваксина срещу COVID-19, а в Южна Гърция те са до 90%. Съобщава се също, че броят на ваксинираните монаси и монахини е нисък, както и на монасите в Света гора.

По време на хиротонията на новоизбрания митрополит на Касторя (Костур) Калиник Атинският архиепископ Йероним отправи критика към онези йерарси, които не следват в пастирската си дейност решенията на съборния институт на Гръцката църква по отношение на пандемията, но и на други църковни проблеми. Той разкри и вътрешното напрежение между йерарсите, някои от които стигат дори до отказ от съслужение със свои събратя, без формално да излизат в схизма. Затова архиеп. Йероним призова новия митрополит никога да не застрашава единството на Църквата и да не отказва евхаристийно общение със събратята си поради някакви свои убеждения:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

B1 1024x688Св. Синод на йерархията (т. е. на всички около осемдесет епархийски митрополити) избра днес петима нови митрополити, за да запълни овакантените през последните две години митрополитски катедри.

Заседанията започнаха в понеделник, 4 октомври, с доста голям дневен ред. В него видно място заемаше четенето и обсъждането на обстойни доклади от митрополити по теми като съборното начало в Църквата, мястото на миряните в живота на Църквата, поведението на клира и миряните по време на коронавирусната пандемия и др. Високото качество на изнесените доклади стана предпоставка за задълбочени дискусии, споделят участници в заседанията.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]