Мобилно меню

4.872 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (125 Votes)

605Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна възложи на правителството да внесе за разглеждане в парламента в двумесечен срок законопроект „За невъзможността религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да работят в Украйна“. Украинският президент Володимир Зеленски обяви това във видеообръщение вечерта на 1 декември.

Той каза, че на заседанието на Съвета за безопасност са разгледани „многобройните факти за връзки на отделни религиозни кръгове в Украйна със страната-агресор“.

Съветът е възложил на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта да извърши религиозна проверка на устава за управление на Украинската православна църква (УПЦ) „за наличието на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия“.

Съветът за сигурност също така е възложил на държавната служба да провери дали религиозни организации използват законно имота, който се намира в Националния исторически и културен резерват „Киевски Печерск“ (на територията на Киево-Печерската лавра).

4.8896551724138 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (145 Votes)

428Тамасоски митрополит Исайя, който е един от кандидатите за Кипърски архиепископ, посети Фенер по повод празника на св. Андрей Първозвани, покровител на Константинополската патриаршия. Той беше в Истанбул заедно с група от седемдесет поклонници от Кипър. По време на празничното съслужение Вселенският патриарх Вартоломей ръкоположи за дякон монах Вартоломей от кипърския манастир „Св. Авакум“ в епархията на Тамасос и Орини.

2022 11 30 12 59 51 575На богослужението в историческия храм „Св. Георги“ кипърският митрополит служи заедно с представителя на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ) Вишгородски епископ Агапит. Това съслужение беше знаково за отношението на Кипърската църква към църковната ситуация в Украйна, тъй като митр. Исайя беше сред основните противници на предоставянето на автокефалия на ПЦУ от страна на Вселенска патриаршия. След руското нахлуване в Украйна той промени своята позиция и нееднократно посети Вселенската патриаршия, като с това демонстрира подкрепа за нейната църковна политика по този въпрос.

В официалното съобщение на Тамососка митрополия се казва, че по време на визитата кипърският архиерей е обсъдил с патр. Вартоломей актуалната църковна ситуация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (59 Votes)

230Беларуският учен Сергей Гаранин, бивш заместник-директор на Института по езикознание към Националната академия на науките на Беларус, който беше задържан в началото на ноември и прекара десет дни в следствения изолатор „Окрестина“ в Минск, отправи призив, изпълнен с възмущение и отчаяние, в който алармира за здравето и съдбата на бившия си съкилийник, православния свещеник отец Владислав Богомолников. О. Владислав Богомолников е преподавател по философия в Минската духовна академия и бивш член на църковния съд на Минска епархия. Той беше задържан в края на август с обвинение за антидържавна дейност и вече три месеца е държан в изолатора без повдигнато обвинение, а срокът на задържането му постоянно се удължава.

През последните две години „Окрестина“ стана нарицателно в Беларус за репресии срещу мирни граждани, несъгласни с фалшифицирането на изборите през 2020-2021 г. и изразяващи по някакъв начин несъгласие с режима.

Според Сергей Гаранин условията за задържане са ужасяващи: деветнадесет души в килия за четирима, без матраци и спално бельо, спят на пода, нямат достъп до хигиенни процедури, нямат лекарства или медицински грижи, електрическата светлина никога не угасва, храната е с лошо качество.

Ученият твърди, че о. Владислав е задържан там неоснователно, незаконно, подобно на заложник, взет от терористи, като изповедник и мъченик, който е измъчван и подиграван. Той прекара там и коронавирус, след което не може да се възстанови. Гаранин се обръща към Минския митрополит Вениамин с молба да направи всичко възможно, за да спаси свещеника. 

Ето и целия текст на неговото обръщение: 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣСв. Синод на Кипърска архиепископия се събра на извънредно заседание на 28 ноември и взе решение да промени изборните правила за предстоящите избори за архиепископ на Кипърската църква.

На заседанието не е присъствал Тамосоският митр. Исайя, който е на посещение при Вселенския патриарх в Истанбул, и Лимасолският митр. Атанасий, който е с коронавирус. Той обаче е упълномощил свой представител за участие в заседанието на синода Аматунтския епископ Николай, който е гласувал "за" промените. Против е бил Киринейският митр. Хризостом.

Промяната предвижда право на глас да имат само кипърски граждани, а не всички православни християни, законно живеещи в страната минимум една година. Според промените в устава от 2010 г., които бяха приети по времето на Кипърския архиепископ Хризостом II, но досега не бяха прилагани, право на глас при избирането на архиепископ имат всички православни християни, които живеят законно в Кипър.

През последните години обаче руската диаспора на острова се превърна в среда, лесно податлива на политическо влияние и пропаганда. Опасенията, че тези хора ще бъдат използвани целенасочено за влияние върху изборния процес в Кипърската църква, доведоха до това решение на кипърския синод. В решението се казва лаконично, че „непредвидени проблеми и превишаване на определените срокове“ са наложили да не бъдат вписвани в избирателните списъци чуждестранни православни християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

44 2На 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в баварския град Нюрнберг отбеляза своя патронен празник и десет години от своето основаване. За целта от Берлин пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний заедно с епархийския съветник и юрист на епархията д-р Христо Беров. Празничната утринна и св. Литургия беше оглавена от епархийския архиерей в съслужение с енорийския свещеник прот. Йордан Пашев, епархийския съветник ставроф. ик. Недялко Калинов и прот. Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм, заедно с диригента на църковния хор г-н Добрин Панайотов и клиросния певец Борис.