Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

mantuitorulГръцкото издание „Етнос“ публикува гръцкия превод на второто писмо на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви, с което ги кани в Йордания на 26-27 февруари. Писмото, чийто оригинал отново е на английски език, е изпратено в началото на февруари. Подчертава се, че Йерусалимската патриаршия признава „първенството“ на Вселенския патриарх между предстоятелите и продължава да използва всички средства за комуникация с Вселенска патриаршия, така че да се постигне съгласие между църквите.

В писмото се уточнява датата на срещата и нейния характер: неофициална „братска среща на предстоятелите и техните представители“, но не и „синаксис на предстоятелите“.

Заявената цел е да подготви основата за по-нататъшни разговори и да се разгледа „методологията, която ще се използва за постигане на общата цел за диалог и помирение, така че да се запази православното единство“. Това означава, че не се предвижда взимането на конкретни решения, обвързващи участниците.

Силно впечатление прави обстоятелството, че няма да има божествена св. Литургия, отслужена от присъстващите висши йерарси. Това е обяснено по следния начин: „Предвид братския характер на събирането, вярваме, че участието (в срещата) няма да изисква участие в обща божествена Евхаристия, а единствено желание да работим и вървим заедно в молитва“.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Georgias HliasГрузинският патриарх Илия II отговори отрицателно на двете писма на Йерусалимския патриарх Теофил за среща на предстоятелите на православните църкви в Аман на 26-27 февруари. Той заявява, че тази среща би донесла добър плод за Църквата само ако в нея участват всички православни църкви, но при липса на единство той смята за целесъобразно да не участва нито лично, нито чрез представителство на Грузинската патриаршия. Патр. Илия дава да се разбере, че смята инициативата на Йерусалимския патриарх за свикване на предстоятелите за неправомерна. И по-конкретно писмото на Грузинския патриарх гласи:

„Ваше Блаженство, поздравяваме Ви с любов в Христа и Ви уведомяваме, че получихме двете писма, които ни изпратихте (№ 1202, 12.12.2019 г. и № 52 04.02.2020 г.) с покана за среща на предстоятелите и техните представители за обсъждане на настоящите проблеми между църквите в Йордания, град Аман.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

vartholomaios antiprosopeia 6Делегация на Йерусалимската патриаршия се срещна днес с Вселенския патриарх Вартоломей по повод предстоящата среща в Аман, Йордания.

Изданието Orthodoxia.info съобщава подробности от разговорите, преминали в откровена приятелска атмосфера. Патр. Вартоломей е заявил на пратениците на Йерусалимския патриарх, че тази среща е трябвало да се проведе по-рано, а не постфактум и че позицията на Йерусалимската патриаршия от последните месеци застрашава единството на Православието, което Вселенската патриаршия ще защити.

Митрополитите на Йерусалимската патриаршия и на Вселенската патриаршия са обсъдили подробно различните аспекти на създалата се криза. „Йерусалимският патриарх попадна в капан, е прозвучало на срещата, по време на която йерусалимските архиереи са се опитвали да убедят Вселенския патриарх и неговите архиереи, че го подкрепят и Йерусалимската патриаршия е заедно с него“, съобщава изданието.

4.5352112676056 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (71 Votes)

47Прот. Игор Якимчук, секретар на Отдела за външно-църковни връзки към МП, съобщи, че срещата в Аман, столицата на Кралство Йордания, на главите и представителите на автокефалните православни църкви ще се състои на 26 февруари. В отговор на въпрос за състава на участниците, протойереят заяви, че „към момента няма пълна информация“. „Интерфакс“ съобщава, че освен Московския патриарх Кирил участие във форума ще вземе и Сръбският патриарх Ириней.

Румънската и Полската църкви заявиха, че няма да изпратят предстоятелите си, но ще бъдат представени от митрополити.

Инициативата за среща на предстоятелите на поместните църкви в Аман беше огласена от Йерусалимския патриарх Теофил (в чиято юрисдикция е Йордания) на 21 ноември м. г. по време на негова визита в Москва. Междувременно редица предстоятели заявиха, че по същество това е синаксис (събрание) на предстоятелите, чието свикване е в правомощията единствено на Вселенския патриарх, и отказаха да присъстват. Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки към МП прот. Николай Балашов призна, че „за постигането на видими резултати ще са нужни много усилия, а не една среща“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

86188254 3927728290574307 8155463740515418112 oИзминалата събота и неделя бяха белязани от голяма духовна радост за Българската православна църковна община в Хамбург. В Неделя на митаря и фарисея, 9 февруари, в българския храм „Св. Кирил и Методий“ в унгарската столица Будапеща беше ръкоположен за дякон Явор Щурм, дългогодишен ревностен член на хамбургската община. Двойният празник – св. Трифон (съпокровител на будапещенската община) и ръкоположението за дякон на Явор Щурм – беше събрал както българи, живеещи в Унгария, така и гости от църковните ни общности в германските градове Хамбург и Бремен.

Богослужението се водеше от Неврокопски митрополит Серафим, който вечерта оглави и бдението в храма. Заедно с него служиха Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, който извърши и ръкоположението, и Будимски еп. Лукиан от Сръбската православна църква в Унгария. Съслужиха им архим. Атанасий (Султанов), предстоятел на БПЦО в Будапеща, български свещеници от Унгария, Германия и България, свещеници и дякони от Руската и от Сръбската православна църква. Тук беше и предстоятелят на хамбургската църква свещ. Кръстин Апостолов.