Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

16През следващите седмици официална делегация на Вселенската патриаршия, водена от Пергамския митрополит Йоан (Зизиулас), ще посети Белград. Това съобщи светското сръбско издание Данас, но информацията беше потвърдена и от говорителя на Сръбската патриаршия Бачки еп. Ириней (Булович). В интервю за вестника той заяви: „Неофициалната новина, която визирате, е, че в обозримо бъдеще Негово Светейшество патриарх Ириней и Св. Синод на Сръбската патриаршия ще бъдат посетени от високопоставена делегация на Константинополската патриаршия, водена от Пергамския митр. Йоан (Зизиулас)“.

На въпроса, каква е целта на посещението, еп. Ириней отговори: „Каква е причината за това посещение и какви ще бъдат обсъжданите теми аз не знам, защото никой не ни е казал. Вашето предположение, че ще се обсъждат проблемите на Църквата в Украйна и Северна Македония, не е нелогично, но не е проверено. Аз лично не мога да ви кажа нищо, защото не съм пророк. Времето ще покаже и обществеността ще бъде уведомена“.

На архивната снимка отляво надясно: Пергамски митр. Йоан, Браничевски еп. Игнатий и бившият Захумско-Херцеговински еп. Атанасий (Йевтич, сега на покой).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

oikoymenikos koinotita 1От 19 до 22 октомври Вселенският Константинополски патриарх Вартоломей ще посети Света гора в качеството си на неин епископ. В тази връзка на 3 август светогорска делегация посети патриаршията във Фенер, за да уточни програмата на посещението. В делегацията влизаха йером. Никодим от манастира Великата лавра, йером. Никодим от „Св. Павел“ и йером. Сисой от манастира „Ксенофонт“.

От канцеларията на Вселенска патриаршия съобщиха, че на 19 октомври патр. Вартоломей ще пристигне в манастира „Ксенофонт“, където ще бъде посрещнат от протепистата на Света гора и игумените и представителите на 20-те светогорски манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

400През последната седмица в руската столица се провеждат поредица протести срещу ограничаването на правото на независими кандидати да участват в изборите за градския парламент. Протестите не са разрешени от властта и са съпроводени с арести и полицейско насилие над демонстрантите. Досега са арестувани над 1000 души, предимно млади хора. На 28 юли около 100 младежи, гонени от полицията, намират убежище в централния столичен храм „Св. Козма и Дамян“. Дежурният свещеник в храма, йером. Йоан (Гуята), е приел младежите, оказал е първа помощ на ранените и е отслужил заедно с тях молебен за мир. Тази реакция привлече интереса на всички руски медии към него. О. Йоан коментира събитията така:

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

fillКоптската църква осъществи редица промени за приема и функционирането на своите манастири след убийството на известния игумен на манастира „Св. Макарий“ в Нитрийската пустиня еп. Епифаний.

След този случай Коптската църква прие 12 мерки, между които временна забрана за приемането на нови послушници. Приеха се по-строги правила за достъпа на поклонниците в манастирите. На монасите се забранява също така да приемат лични дарения, да напускат манастира без разрешение на игумена и да ползват социалните мрежи. През изминалата година специална комисия посети всички манастири, за да провери монашеския живот от духовна, административна и финансова гледна точка. Друга мярка е забраната за ръкополагане на монаси за свещеници, която е въведена за срок от три години.

4.5411764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (85 Votes)

originalНа 27 и 28 юли в Киев се проведоха две шествия (кръстен ход) по случай Деня на кръщението на Киевска Рус. В първия ден се проведе шествието на Украинската православна църква (Московска патриаршия), водено от Киевския митрополит Онуфрий, а на следващия ден беше шествието на автокефалната Православна църква на Украйна, водено от Киевския митрополит Епифаний. Украинските медии отбелязват като водеща новина за събитието отсъствието на представители на държавната власт, което се случва за пръв път в новата история на страната. Новият президент Володомир Зелински даде да се разбере, че е безразличен към християнството, а в интервю заяви, че в неговия дом „разговорите за религия са забранени, тъй като те разделят семейството и обществото“. Според наблюдателите тази позиция на Зелински ще се отрази на общата държавна политика към вероизповеданията в страната.

За читателите на Двери предлагаме откъс от коментар на украинското издание Деловая столица, който от своята позиция представя водещите акценти в честванията през тази година.

„Всичко премина за общо удивление тихо. Дори кръстният ход на УПЦ-МП – както обикновено пъстър, събран от всички краища на страната и както обикновено съпроводен от суматоха (не поради многото хора, а понеже никой не се грижи за организацията) – изглеждаше напълно умиротворен. В предишните години, след идването на власт на митрополит Онуфрий и началото на руско-украинския конфликт, УПЦ-МП се представяше в амплоа на „обсадената крепост“, а нейните шествия преминаваха в напрегната атмосфера – те винаги нещо демонстрираха, бяха адресирани до някакъв невидим опонент, носеха някакво предизвикателно послание. Особено силно се усещаше това през изминалата – томосна – година, когато напрежението между московската църква и киевската власт достигна апогея си.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.