Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

svetseniciprotestВ нощта на 27 декември, след бурни дискусии, парламентът на Черна гора прие закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“. Приетият закон открива юридическата възможност да бъдат иззети повече от 650 религиозни обекта – храмове и манастири – от Сръбската патриаршия, която е доминиращото изповедание в страната. Сред тези обекти е и прочутият Острожки манастир. Властите смятат за незаконна анексията на Черна гора от Кралството на сърбите, хърватите и словенците през 1918 г., което води до ликвидиране на независимата Черногорска църква. Законът предвижда национализация на всички храмове, преминали в собственост на Сръбската патриаршия след 1 декември 1918 г.

Обсъждането на законопроекта започна на 26 декември по обед, като по това време епископите от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия отслужиха молебен в близост до парламента в присъствието на няколко хиляди души. Лидерът на черногорската опозиция Андрия Мандрич призова от парламента своите привърженици да блокират улиците и автомагистралите. В резултат бяха блокирани улици и кръстовища в редица градове като Бело-Поле, Подгорица, Бар, Котор, Плевля и туристическата столица Будва. Последни към акцията се присъединиха привърженици на опозицията във втория по големина град в страната и индустриален център Никшич. Няколко хиляди души от различни градове тръгнаха към столицата, но това не доведе до прекъсване на парламентарното заседание. Опитът на опозиционната партия в парламента да провали заседанието, като използва сълзотворен газ, доведе до арестуването на 22 депутати. В тяхно отсъствие управляващата коалиция прие с 45 гласа новия закон.

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

DSC 0419На 27 декември, петък, в българската желязна църква „Св. Стефан“ край Златния рог в Константинопол-Истанбул тържествено беше отбелязан храмовият празник. Построена още през 19 в. и направена от желязо, за да свидетелства навеки за здравата православна вяра и желязна воля за свобода на измъчените българи от Мизия, Тракия и Македония, църквата и днес събира сънародниците ни за молитва и съвместен живот по Бога.

След направения през последните години основен ремонт на храмовата сграда сега за втора година празникът на небесния покровител събра православните християни от града на Босфора и дошлите поклонници от България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

555555Тази година тържеството от настъпващото светло Рождество Христово се преумножи за православните българи, живеещи в германските градове Кьолн и Бон.

В навечерието на Рождество Христово енориашите на Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Владиката оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Юлиян Ангелов, председател на църковната община в Кьолн и Бон и на тази в Берлин, и свещ. Антон Търнев.

В ранните зори на 24 декември църковните настоятели грижливо подготвиха за богослужението храма „Св. Йоан Кръстител“ на гръцката православна община в гр. Брюл, който в последните години приютява сънародниците ни в гр. Кьолн, Бон, Брюл и околностите. За св. Литургия бяха дошли не само българи, но и други православни християни от района.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

19.20191026 DSC04537С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, от 24 до 26 октомври в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва се проведе Втория международен конгрес на църковните диригенти и певци. Мое смирение имах честта да получа покана и да участвам на този църковен музикален форум. Преди да замина получих благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В работата на конгреса участваха 550 делегати от 15 страни и 142 епархии. Освен от Русия имаше делегати от Киев (Украйна), Сан Франциско, Ню Йорк (САЩ), Париж (Франция), гр. Люблин (Полша) и др.

Основната задача на конгреса беше обсъждане на въпросите, свързани със запазването и развитието на многовековните традиции както на руското многогласно, така и на древното едногласно църковно пеене, обсъждане на насъщни въпроси и проблеми на пеенето в църквите и манастирите, търсене на тяхното решение и обмяна на опит.

Конгресът беше посветен на 75-годишнината от кончината на големия руски композитор, диригент и педагог проф. Павел Чесноков (1877-1944), чиято 142-годишнина от рождението се навърши точно на първия ден на форума – 24 октомври.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dunyada tek demir kilise pazar gunu aciliyor 10558665По покана на българската православна общност в Истанбул и последвало решение на Св. Синод на БПЦ нашите сънародници там ще имат радостта да присъстват на архиерейска св. Литургия на празника на своя исторически храм – „Св. Стефан“ в кв. „Фенер“. Богослужението ще оглави Русенски митр. Наум, а с него ще служат ик. Ангел Велков, свещеник в българските храмове в града, и софийският протодякон Иван Петков, родом от този град. Нашият архиерей своевременно е получил каноничното разрешение за богослужбата от Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция са всички православни хпристияни на територията на Турция.

За празника Патриаршията обикновено изпраща свой представител, който се черкува по време на литургията.

Очаква се много българи от родината да дойдат за празника в напълно обновения преди две години храм.