Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

39 tnКабинетът на министрите в Украйна прие на 2 април решение за забрана на всички масови мероприятия в страната, в това число религиозните, до 24 април в рамките на засилване на режима на карантина. Текстът е публикуван на сайта на правителството. По този начин Великден, който се отбелязва на 19 април, попада в периода на действие на забраната.

В седма точка от указа са споменава пряко забраната за провеждане на масови религиозни мероприятия. Не се дава обаче определение за „масовост“. Също така няма забрана за провеждане на богослужения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

iera synodos01 mesa 1На последното си заседание Св. Синод на Гръцката православна църква е решил всеки митрополит да дари по една заплата в полза на мерките за борба с вируса. Освен това синодът ще внесе 150 000 евро в специалната публична сметка за същата цел. Архиереите са благодарили и на Вселенска патриаршия за помощта от 50 000 евро за справяне с коронавируса.

Заседанието на 12-членния постоянен състав на Св. Синод се е провело чрез телеконферентна връзка заради строгите ограничителни мерки в страната, наложени от карантината поради пандемията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

hospitalВ базата на църковната болница, посветена на св. Алексий, в Москва ще бъде създаден Център за лечение на пневмонии, предизвикани от коронавируса, съобщава пресслужбата на Руската православна църква. Здравното заведение разполага със съвременно реанимационно оборудване.

„В болницата ще бъдат приемани не само московчани, но и жители на Подмосковието и близките региони, пострадали от коронавирусната инфекция“, се посочва в съобщението.

Към центъра ще бъде създаден и консултативно-диагностичен кабинет за тестуване за вируса, за набавяне на допълни лекарствени препарати, на първо място антибиотици и противогъбични средства, както и за оборудване за изкуствена вентилация на белите дробове.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

im 170493Властите в Израел засилиха контрола върху ултраконсервативните еврейски квартали, превърнали се в горещи точки на коронавирусната инфекция. От февруари, когато са регистрирани първите случаи на заболели в Израел, регистрираните болни са близо пет хиляди души. От тях повече от половината са ултраконсервативни евреи, макар че те са малцинство в страната – около 10%. Изминалата седмица породи дискусия между равините, които признаха, че тези общности не съблюдават правилата за социално дистанциране и продължават да се събират за изучаване на писанията и молитва в големи групи, както повелява тяхното предание. Преди няколко дни гр. Бней Брак (близо до Тел Авив), чието население са хора предимно от тази религиозна общност, проведе масова погребална церемония на известния равин Ци Шенкер с участието на стотици души. Погребението се проведе в нарушаване на правилата, които не допускат присъствието на повече от двадесет души на погребение, които при това трябва да са на разстояние два метра един от друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (133 Votes)

a6e1cbc3ee7691879a4d7c3c9d6d7f72 936x560Руският епископ Ириней от град Орск, Южен Урал, се записа като доброволец, който да посещава намиращите се под карантина жители на 250-хилядния град, съобщава Правмир. Той с още двама йеромонаси е получил разрешение за това от градската управа. Те могат да посещават поставените под карантина и самоизолиращи се хора, при които все още не е потвърдена диагнозата. Според епископа това е от изключително значение за хората, които се страхуват и искат да получат подкрепа от духовник или пък да се изповядат, но не могат да отидат в храма.

„Важно е да не допуснем паника, да направим всичко възможно, така че тези хора да усетят – свещениците са до нас... Историята показва, че най-лошо става, когато се надигне паниката. В това състояние хората са напълно объркани и не знаят какво да правят.