Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

krustniciСоциологическо проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение установява колко от руснаците смятат себе си за православни и какво е отношението в обществото към обряда на кръщението.

Според резултатите православието е най-разпространената религия сред руснаците – своята принадлежност към нея декларират 63% от руснаците. 62% от хората във възрастовата група 25-34 години заявяват, че са православни. 65% във възрастта от 35 до 44 г., 65 във възрастта от 45 до 59 години и 74% във възрастта над 60 години. Най-малко са православните между младежите от 18 до 24 години – 23%.

От заявилите себе си като православни християни кръстени са 86%, като повечето от тях са приели кръщение в детска възраст по решение на своите родители. 20% са се кръстили в зряла възраст, в резултат на самостоятелно решение, като средната възраст на тези хора е 30 години.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимската патриаршия и на Атинската архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (виж тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патр. Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиеп. Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинската архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимската патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата Църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

От своя страна архиеп. Йероним се извини на Йерусалимския патриарх, като каза, че грешката му е била неволна. Остава обаче готовността му да приеме бившия Йерусалимски патриарх в Атина. И по-конкретно той пише: „За съжаление сред хаоса от проблеми, които ни обграждат, убягна от мисълта ни идеята да поискаме Вашето разрешение за гореспоменатата цел. Затова просим прошка от Ваша страна и молим за Вашето разбиране. След всичко това, по същността си остава неотслабващ нашият интерес към здравето на почитания Ваш предшественик, затова и настояваме на своето желание да направим всичко, каквото изискват настоящите нужди“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

a10 6На 9 август, в деня на св. Пантелеймон по стар стил, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей присъства на Литургията в метоха на руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ в кв. „Галата“, Истанбул. Литургията беше отслужена специално за руската общност в града, която следва стария календарен стил.

Присъствието на предстоятеля на Вселенска патриаршия като епископ на града в метоха на руския манастир получи отзвук в църковните медии в Русия, Украйна и Гърция, тъй като то беше тълкувано в контекста на обтегнатите отношения между Московската и Константинополската патриаршии. Руската църква забрани на руснаците по света да се черкуват в храмове в юрисдикцията на Вселенския патриарх и демонстративно (без благословението на патр. Вартоломей) изпрати руски свещеник в Турция, който при всяка появила се възможност служи за руснаците, живеещи временно или постоянно в различни турски градове.

От друга страна, както манастирът „Св. Пантелеймон“ на Света гора, така и неговите метоси са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия. След прекъсването на евхаристийното общение между Москва и Константинопол напрежението между манастира „Св. Пантелеймон“ и Вселенския патриарх в качеството му на епископ на Света гора нарасна, а неговият игумен беше извикан за разговор във Фенер заради позицията му срещу автокефалията на Православната църква в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Panteleinon Rodopoulos

„Дните на човека са като трева; като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава“ (Пс. 102:15-16). Припомняме си тези думи на псалмопевеца винаги, когато чуем вестта за нечия смърт – на някой близък или далечен, познат или непознат. И действително, дори когато годините на човека са 70 или 80, или пък 90 – числото няма толкова голямо значение, ние неминуемо стигаме до извода, че човек няма да бъде винаги на тази земя, защото рано или късно напускаме този свят, за да се срещнем с нашия Творец – Бога.

Днес в 2 ч. следобед на 90-годишна възраст се престави в Господа Тиролойският и Серентийски митрополит Пантелеймон (Родопулос) – дългогодишен игумен (1984-2012 г.) на манастира „Влатадон“ в Солун (в който се намира и едно от студентските общежития за богослови в града), десетилетия преподавател по канонично право в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, зам.-ректор и ректор на този университет (1981-1983 г.), в продължение на дълги години член на патриаршеския синод в Константинопол; учен, литургист, канонист, духовен и научен ръководител. Отиде си един от големите йерарси на Православната църква, човек с дълбоко чувство за отговорност пред Бога и пред историята, със съзнание за ценността на единството във вярата и в любовта между поместните православни църкви и с отговорност към нашия общ дълг за запазване и отстояване на православното единство.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 0197На 5 и 6 август православните в Калабрия и поклонници от Православния изток за поредна година празнуваха заедно празника Преображение Господне.

С благословението на Негово Преосвещенство еп. Силуан, отговорен за православния диоцез на Румънската православна църква в Италия, в навечерието на празника в монашеската долина „Стиларо“ в пещерната катедрала „Св. Мария Египетска“ (известна като пещерата на Монте Стела), бяха отслужени всенощно бдение и Златоустова света литургия.

Богослужението оглави архим. Юстин, игумен на древния манастир „Сан Джовани Терестис“ в Бивонджи-Стило, в съслужение с клирици от Румънска, Българска и Руска православна църква. В богослужението участваха монаси, монахини и поклонници, дошли специално за големия Господски празник.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.