Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

iera sinodosНа днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодни комисии – Комисията по догматическите и канонически въпроси и Комисията за междуправославни и междухристиянски отношения, на които беше възложено проучването на проблема за автокефалията на Православната църква в Украйна, предоставена от Вселенска патриаршия. Становището и на двете комисии е положително, като е отчетено, че няма канонически и догматически пречки за признаването на автокефалията на ПЦУ, както и че към настоящия момент по силата на църковното предание Вселенската патриаршия има правомощието да предоставя автокефален статут на православните църкви.

В комюникето от днешното заседание по отношение на украинския въпрос се казва:

„След изслушване на докладите на синодната Комисия по догматическите и каноническите въпроси и на Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки относно украинския въпрос Св. Синод признава каноничното право на Вселенска патриаршия да предостави автокефалия, както и прерогатива на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна“.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

Αφισα ΣυνεδριουПо случай 40-годишнината от кончината на известния руски богослов проф. прот. Георги Флоровски (1893-1979 г.) Вселенската патриаршия организира международна конференция, в която ще вземат участие богослови от целия свят. Конференцията ще се проведе от 1 до 3 септември в Истанбул. Встъпителното слово ще бъде на Константинополския патриарх Вартоломей, а водещия доклад ще изнесе Пергамски митр. Йоан (Зизиулас). Серафим Данкерт, изпълнителен директор на сдружението „Флоровски“ в САЩ, ще представи непубликуван ръкопис на прот. Георги Флоровски относно Великата схизма между Източната и Западната църква през 11 в. Пол Гаврилюк, президент на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association – IOTA), ще говори за новоиздадената кореспонденция между о. Георги Флоровски и о. Александър Шмеман относно съвременните проблеми пред богословското образование. О. Николай Сахаров от манастира в Есекс, Англия, ще изнесе доклада „Прот. Георги Флоровски и архим. Софроний Сахаров: една богословска среща“.

Докладите ще бъдат излъчвани на живо от pemptousia.tv.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

536На своето редовно заседание на 26 август Св. Синод на Гръцката църква реши да бъде канонизиран йером. Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Решението е в отговор на молбата на митрополита на Патра Хризостом. След положителното становище на синодната комисия по догматични и канонични въпроси, Св. Синод на Гръцката църква реши да препрати събраните материали за канонизацията на о. Гервасий до Вселенска патриаршия, за да бъде взето там решението и той да бъде вписан в диптисите на Патриаршията за всеправославно почитане.

Йером. Гервасий (1877 – 30 юни 1964 г.) е бил игумен на манастира „Св. Богородица“ в Патра, като още приживе е бил почитан като свят човек от своите съграждани заради милосърдната му дейност към бежанци, бедни и сираци в изпълнените с войни и човешки трагедии години през първата половина на 20 век. По време на служението си в Патра той развива голяма мисионерска дейност, изгражда професионални училища, катехизаторски школи, организира младежки лагери. Бил е харизматичен в общуването си с младите хора и неслучайно много от неговите духовни чеда в Патра стават свещеници. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия.

След неговата кончина през 1964 г. е почитан като светец на местно ниво, изографисван е на стенописи и икони още преди неговата официална канонизация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

qew0eg1564298562306Бившият Йерусалимски патриарх Ириней ще замине за Гърция, каквото желание изяви той в писмо преди няколко седмици. Тогава той заяви, че желае да напусне Израел и да живее в старческия дом в област Беотия, към Атинската архиепископия, тъй като не е доволен от здравните грижи, които се полагат за него в Йерусалим. Атинският архиеп. Йероним откликна положително на тази молба и заяви, че всяка възможна помощ ще бъде оказана на бившия патриарх. С тази своя реакция той дори предизвика критично писмо от Йерусалимския патр. Теофил, който негодува, че предстоятелят на Гръцката църква не се е допитал до него преди да даде благословение б. патр. Ириней да бъде приет в страчески дом на архиепископията. Впоследствие гръцкото Външно министерство съобщи, че бившият патриарх Ириней отказал да подпише документите за паспорт и така пътуването му за Атина става невъзможно. Противоречивите информации, които достигат чрез медиите, говорят за напрежение и неясни интереси, свързани с личността на бившия патриарх.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

mitropolitis naypaktouНавпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира своето становище, депозирано пред Св. Синод на Гръцката църква в края на март т. г., чието обсъждане се активизира с наближаването на годишното заседание на Йерархията на Гръцката църква през есента. Очаква се то да бъде взето предвид от гръцкия епископат. Митр. Йеротей резюмира неговото съдържание в следните две точки.

„Моето становище в Св. Синод от 30 март 2019 г. има два основни момента. Първо, тъй като през последните векове осем църкви са получили автокефалия и патриаршеско достойнство от Вселенската патриаршия и този въпрос ще се обсъжда на бъдещ Всеправославен или Вселенски събор, когато текстовете за автокефалията и диптисите бъдат включени в дневния ред, този въпрос ще бъде окончателно решен тогава; а дотогава предоставянето на автокефалия на една църква от Вселенската патриаршия не се подлага на обсъждане и гласуване от Йерархията на Гръцката църква. Второ, по въпроса как се възстановяват в общение схизматиците, низвергнатите клирици и саморъкоположението, тогава не съм изразил мнение, но предложих да бъде попитана Патриаршията по какъв начин ги е възстановила, за да го преценим от канонична гледна точка въз основа на традициите на Църквата, изразени на вселенските събори; за щастие Христовата църква не е прокуратора, а лечебница и нашият Бог не е самовластен феодал, а милостив и човеколюбив“.

„Може да съществуват и по-добри становища, но аз имах смелостта да формулирам моите предложения за решение на проблема, а не да мълча, за да съм добре с всички – и с Вселенската патриаршия, и с Московската църква. Воден съм от основната цел да не се създава схизма в нашата Църква. По такива сериозни въпроси епископите трябва да имаме ясна позиция и конкретни предложения, дори в някои отношения те да не са съвършени, но това, разбира се, ще се поправи в спокоен диалог „със знание, разсъдителност и по съвест“, според каноничното право на Църквата“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.