Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

p35 smallБългарската православна енория в Хамбург „Св. Кирил и Методий“ получи специален подарък от Българското библейско дружество – 120 бр. Нов Завет и Псалтир (Синодално издание от 1982 г.) с твърди корици и позлата, както и 10 бр. Библия (Синодално издание от 1982 г.). Дарението е направено във връзка със сдобиването на църковната община с нов храм, което стана в началото на настоящата година.

По утвърдена вече практика приемащите кръщение в задграничната енория получават подарък Нови Завет и (или) друга подходяща духовна литература. По този начин нововъведените в християнството биват насърчавани да задълбочават знанията си в православната вяра. Така освен чрез редовно посещаване на Божия дом, участие в Литургията и тайнствата, чрез добродетелите християните да се утвърждават в църковния живот и чрез знания за основите на вероизповеданието ни. Българските свещеници зад граница се стремят след Литургия редовно да се провеждат занимания по вероучение, да се водят лични духовни разговори, да се поощрява стремежът на богомолците да обогатяват религиозната си култура. Това изисква наличие в храма и у вярващите на главните книги на нашата вяра, както и различни богословски съчинения.

Библейското дружество има желание да посрещне нуждата от разпространение и достъпност на Свещ. Писание във всички църковни общини в Европа. Дружеството има готовността да изпраща Библии до всяка точка на континента.

Желаещите могат да се обръщат за повече информация към: Стефан Борисов, търговски представител:  borisov@biblesociety.bg или на следните телефонни номера: +359 887 66 73 38 и +359 2 832 30 72.

Офисът и книжарницата се намират в София на ул. „Антим I“ № 51.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

5712 nНа 3 септември 2019 г. Русенският митрополит Наум, който е на поклонническо посещение в Света гора Атон, възглави св. Литургия в гръцкия манастир „Пантократор“. С архиерея служиха ст. ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник за Разградска духовна околия, ст. ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник за Поповска духовна околия, свещ. Недялко Димитров от гр. Русе и духовници от манастирското братство. На богослужението в молитва присъстваха духовници и поклонници, сред които бяха и българи, съпровождащи митр. Наум; за тях възгласите и молитвите, изричани на български език, бяха особено вълнуващи.

Вече няколко дена Русенският митрополит и клирици от епархията са на поклонение в Атон. На 2 септември българският митрополит посети административния център на Света гора – Карея, където направи официална визита в Свещения Кинотис, ръководния орган на Атон.

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

iera sinodosНа днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодни комисии – Комисията по догматическите и канонически въпроси и Комисията за междуправославни и междухристиянски отношения, на които беше възложено проучването на проблема за автокефалията на Православната църква в Украйна, предоставена от Вселенска патриаршия. Становището и на двете комисии е положително, като е отчетено, че няма канонически и догматически пречки за признаването на автокефалията на ПЦУ, както и че към настоящия момент по силата на църковното предание Вселенската патриаршия има правомощието да предоставя автокефален статут на православните църкви.

В комюникето от днешното заседание по отношение на украинския въпрос се казва:

„След изслушване на докладите на синодната Комисия по догматическите и каноническите въпроси и на Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки относно украинския въпрос Св. Синод признава каноничното право на Вселенска патриаршия да предостави автокефалия, както и прерогатива на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна“.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

Αφισα ΣυνεδριουПо случай 40-годишнината от кончината на известния руски богослов проф. прот. Георги Флоровски (1893-1979 г.) Вселенската патриаршия организира международна конференция, в която ще вземат участие богослови от целия свят. Конференцията ще се проведе от 1 до 3 септември в Истанбул. Встъпителното слово ще бъде на Константинополския патриарх Вартоломей, а водещия доклад ще изнесе Пергамски митр. Йоан (Зизиулас). Серафим Данкерт, изпълнителен директор на сдружението „Флоровски“ в САЩ, ще представи непубликуван ръкопис на прот. Георги Флоровски относно Великата схизма между Източната и Западната църква през 11 в. Пол Гаврилюк, президент на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association – IOTA), ще говори за новоиздадената кореспонденция между о. Георги Флоровски и о. Александър Шмеман относно съвременните проблеми пред богословското образование. О. Николай Сахаров от манастира в Есекс, Англия, ще изнесе доклада „Прот. Георги Флоровски и архим. Софроний Сахаров: една богословска среща“.

Докладите ще бъдат излъчвани на живо от pemptousia.tv.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

536На своето редовно заседание на 26 август Св. Синод на Гръцката църква реши да бъде канонизиран йером. Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Решението е в отговор на молбата на митрополита на Патра Хризостом. След положителното становище на синодната комисия по догматични и канонични въпроси, Св. Синод на Гръцката църква реши да препрати събраните материали за канонизацията на о. Гервасий до Вселенска патриаршия, за да бъде взето там решението и той да бъде вписан в диптисите на Патриаршията за всеправославно почитане.

Йером. Гервасий (1877 – 30 юни 1964 г.) е бил игумен на манастира „Св. Богородица“ в Патра, като още приживе е бил почитан като свят човек от своите съграждани заради милосърдната му дейност към бежанци, бедни и сираци в изпълнените с войни и човешки трагедии години през първата половина на 20 век. По време на служението си в Патра той развива голяма мисионерска дейност, изгражда професионални училища, катехизаторски школи, организира младежки лагери. Бил е харизматичен в общуването си с младите хора и неслучайно много от неговите духовни чеда в Патра стават свещеници. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия.

След неговата кончина през 1964 г. е почитан като светец на местно ниво, изографисван е на стенописи и икони още преди неговата официална канонизация.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.