Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

40 nМосковски съд освободи вчера един от обвиняемите по т. нар. „московско дело“ за участие в „неразрешен митинг“ и „размирици“ – Алексей Миняйло. Неговото име беше сред споменатите поименно политически затворници, за които се застъпиха 182 руски свещеници, дякони и монаси в открито писмо (виж – тук). В писмото се казваше, че той е един от примерите за несправедливо задържани хора, които не са извършили нищо незаконно. При това той е православен християнин, активно практикуващ своята вяра и участващ в много милосърдни енорийски дейности.

Да подкрепят Алексей Миняйло по време на заседанието пристигнаха петима свещеници и хора от енорията, където се черкува младият човек и чийто предстоятел е прот. Алексей Умински, един от подписалите откритото писмо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

71499745 3462778160402658 4976662525241196544 oМиналата събота, в навечерието на есента, се проведе първият благотворителен концерт в новата църковна сграда на енорията на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Неповторимите гласове на изпълнителките от женския хор „Български гласове Берлин“ („Bulgarian Voices Berlin“) с диригент талантливата Боряна Величкова огласиха препълнения православен храм и накараха публиката да онемее от вълнение: „Никога не съм била в България, но в тези фолклорни изпълнения видях и планините, и долините, и горите, и си представих как соколът се извисява във висините“, - сподели една германска посетителка.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (45 Votes)

На 17 септември Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Външния отдел на Московска патриаршия, изпрати писмо до епископа на Мозамбик Хризостом, упреквайки го заради неговото съслужение (на 12 септември) в гръцката митрополия на Лангада с епископ на автокефалната Православна църква на Украйна. По погрешка служителите на Отдела за външно-църковни връзки към МП са изпратили писмото и до митрополита на Замбия Йоан, който остро реагира на тази намеса в делата на Александрийската патриаршия и даде гласност на писмото.

c36В писмото си до епископа на Александрийската патриаршия митр. Иларион пише: „С прискърбие узнах за Вашето съслужение с „Житомирския архиепископ Владимир“, което се е състояло в Лангада, Гърция, според медиите… За нас, скъпи владико, е очевидно, че влизането на каноничен епископ в евхаристийно съслужение с лица, които нямат апостолско приемство, не допринася за разрешаването на разкола. То внася съблазън и смут в средите на духовенството и миряните и е способно дори да нанесе непоправима вреда на отношенията между нашите две църкви. Ние се надяваме това да не е истина, а ако е истина, повече да не се повтаря… Моля се Бог винаги да съхранява неразрушимите братски връзки между нашите църкви и народи“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

ilia da kiriliГрузинската патриаршия обвини предстоятеля на Руската църква патр. Кирил, че поощрява сепаратизма в Грузия, тъй като е изпратил поздравително писмо до новия президент на Абхазия. До тази реакция се стигна, след като на 16 септември прес-службата на абхазкия лидер Раул Хаджимба публикава поздравлението на патр. Кирил за победата в „президентските избори“ в Абхазия.

В протестното писмо на Грузинската патриаршия се казва, че макар това поздравление да не е било публикувано на официалния сайт на Московска патриаршия, от страна на РПЦ не са отрекли автентичността на документа. Поради тази причина от Грузинската патриаршия се чувстват задължени да заявят следното:

„Земята на Абхазия е изконно грузинска територия и тя трябва да се възприема единствено в пределите на грузинските граници. Това не отрича дори Руската православна църква и затова признава юрисдикцията на Грузинската църква на това пространство. На този фон действията на Негово Светейшество Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма, който пречи на установяването на мирни отношения между грузинците и абхазците“, се казва в изявлението. Грузинската патриаршия изразява надежда, че Московска патриаршия ще уважава териториалната цялост на Грузия и, като се основава на християнското учение, ще помогне да се нормалилизират отношенията между Грузия и Русия, между грузинци и абхазци, грузинци и осетинци.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

ebj7dv7wwaaof n 936x560Последната седмица в Русия минава под знака на безпрецедентна инициатива на няколко десетки свещеници от цялата страна, които призоваха в открито писмо да се спрат репресиите срещу участници в протестите в Москва преди местните избори, сред които има и много православни християни. Сред подписалите са свещеници и дякони от Москва, Санкт Петербург, Ростов Велики, Томск, Минусинск, Велики Новгород, Нижний Новгород, Твер, Саратов, Тюмен, Иркутск, Костромска, Рязанска, Орловска области и мн. др. За два дни под откритото писмо се подписаха 160 свещеници, дякони и монаси.

За първи път руски клирици се осмеляват толкова пряко да обвинят полицията в жестока разправа с демонстрантите, а съдилищата – в издаването на несправедливи присъди с цел сплашване на хората. Според клириците подобни действия на властта се отразяват пагубно върху обществото, деморализират го и го карат да губи вярата си в справедливостта на съдебната система. Те припомнят, че лъжесвидетелстването е тежък грях, който причислява вършещите го към предателите на Христос, Който също е осъден с помощта на лъжесвидетели.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.