Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

DaugavpilsПравителството на Латвия реши да отдели от бюджета за извънредни ситуации 236 400 евро, които да бъдат раздадени целево да служителите на църквите, съобщава Благовест инфо. Те ще получат еднократно по триста евро. Парите им се отпускат, тъй като те продължават да изпълняват служебните си задължения и не могат да излязат в „принудителен отпуск“, за който да получат обезщетение. В същото време техните доходи силно са намалели, тъй като заради пандемията хората не могат да посещават богослуженията.

Правителството отбелязва важния принос на църквите за запазването на душевното и физическото здраве на населението. Църквите призоваха енориашите си да останат у дома, като в същото време оказват психологическа помощ на нуждаещите се. Поради тази причина държавата е длъжна да окаже поне минимална подкрепа на религиозните служители, се казва в мотивите за решението.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

pat0Московският и на цяла Русия патриарх Кирил намали с една четвърт размера на отчисленията от енориите и епархиите за функционирането на патриаршията за 2020 г. На практика храмовете са освободени от вноските за трите месеца карантина преди и след Великден, които обикновено носят най-големи приходи на църквите.

Този въпрос беше многократно повдиган през последния месец, когато приходите на храмовете намаляха заради епидемията от коронавирус. Само няколко епархии обявиха намаляване или опрощаване на вноските на епархийско ниво, което беше посрещнато с голямо облекчение от свещенството. До този момент нямаше решение за годишните отчисления в полза на централното функциониране на Московска патриаршия.

Днес патр. Кирил е изпратил до всички митрополити в Русия, както и до ставропигиалните манастири разпоредба за отчисленията към Московска патриаршия. В документа се отбелязва, че в условията на настоящата епидемия бяха предприети ограничителни мерки в много региони на Руската федерация, за да се запазят здравето и животът на гражданите, като тези мерки включваха и прекратяване на достъпа на хората до храмовете и манастирите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

ekklhsia 2 thumb largeДнес гръцкото Министерство на здравеопазването и Министерството на просветата (отговарящо и за вероизповеданията) излязоха с общо решение, с което от 17 май се разрешава участието на миряни в богослуженията в храмовете.

Мярката идва, след като в началото на месеца църквите бяха отворени за миряни само за лична молитва, но без възможност да присъстват на богослуженията.

След въвеждането на строги ограничения в Гърция заради коронавируса богослуженията досега се провеждаха при „затворени врати“, т. е. само от свещеници и певци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

paid 252863 207492 type13262Воденето на децата от детските градини и на учениците от началните училища на църква, както и молитвата сутрин преди началото на учебните занятия са конституционно и законово предвидени и съответно допустими. Това е заключението от неотдавнашна сесия на пълния състав на Върховния административен съд в Гърция. В същото заключение върховният съд заявява, че е противоконституционно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) отсъствието на законова разпоредба за освобождаване от черкуване на деца от детската градина и от началните училища по съображения за религиозната им съвест.

По-конкретно пленарното заседание на гръцкия ВАС се занима със заявление, с което се иска отмяна на президентския указ 79/2017 г. относно „организацията и функционирането на детските градини и началните училища“ в частта, която предвижда съвместната молитва на ученици и учители в детските градини и началните училища, както и в частта, която предвижда възможността за черкуване на ученицие на конкретни празници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

vasili leskoОт болницата в Боровляни, Минска област, Белорусия, е бил изписан 91-годишният ветеран от Втората световна война протойрей Василий Леско, лекуван там от коронавирус. Когато го питат как е успял да победи болестта, той отговаря: „С любовта на Иисус Христос и с молитвите на любещите сърца“.

О. Василий прекарва двадесет и четири дни в болницата, от тях седем в реанимация и на апарат за обдишване.

„Не можех вече да я търпя тази болница, исках да се прибера най-после вкъщи и да остана жив. Щом си дойдох у дома, в Божия рай влязох. Прекръстих се, поклоних се, кандилата горят, иконите са на място – добре ми стана“, казва о. Василий Леско при завръщането си в родното Полесие в южните части на страната.

Последните години свещеникът живее в манастира „Св. Елисавета“ в Минск. Сега манастирът е затворен до средата на май, а повече от шестдесет монахини имат същата диагноза като о. Василий – COVID-19.