Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

IMG 5390 300x225Енорийският хор на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж взе участие в десетия юбилеен междуцърковен концерт, организиран от Асоциацията за изследване на ранното християнство (ЕЕchO). Събитието се състоя в парижката църква „Св. Евгений и св. Цецилия“. Темата на тазгодишната църковно-музикална среща беше „Иисус Христос – Светлина за Изтока и Запада“. Певците от десет християнски общности от френската столица и околностите ѝ представиха образци от своето духовно-музикално наследство, съхранено през вековете. Сред тях бяха хорът на румънската катедрала „Св. Архангели“, на арменската църква в Шавил, певци от коптската, халдейската, маронитската и мелхитската църква, както и френски състави за грегорианска музика. Голямото разнообразие от типичните за всяка общност мелодии беше споено от общите теми: Светата Троица, Иисус Христос, св. Богородица, мирът, божествената светлина, прошката, Евхаристията, братството, милостта.

Българският хор под ръководството на г-жа Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж, изпълни „Велико славословие“, гл. 1, „Свете тихий“ и „Отче наш“, гл. 5. Сред членовете на хора са също о. Иван Карагеоргиев, енорийски свещеник на църковната ни община в Париж, и съпругата му Елена.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

iereas genikoМинистерството на образованието и религиите в Гърция отпусна 190 щатни места за клирици, които ще могат да бъдат ръкоположени през 2018 г. Тъй като Църквата в Гърция не е отделена от държавата, гръцките свещеници са държавни служители и за тях важат ограниченията за щат, предвидени за всички държавни служители в Гърция. При общо 96 епархии на територията на Република Гърция (82 на Гръцката църква и 14 на Цариградска патриаршия) това означава по най-много двама клирици на епархия.

В гръцката област Тракия за четирите митрополии са определени малко повече - общо 14 места, което е израз на специалната държавна политика към този район с мюсюлманско население. Защото останалите митрополии получават по едно или две места. Митрополитът на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон коментира разпределението на местата така: „Всяка година държавата дава 14 места за клирици в митрополиите в Тракия. Помежду си митрополитите в Тракия сме се разбрали една година митрополиите на Ксанти и на Марония да взимат по три места, а митрополиите на Александрупол (Дедеагач) и Димотика – по четири, а през следващата година става обратното. Ако някой от нас няма кандидат за ръкоположение, отстъпва мястото на друг митрополит, а след това ние му връщаме щата. За тази година в нашата митрополия имаме четирима кандидати, които ще ръкоположим“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

arta2Свещеният кинотис на Света гора (ръководното тяло на Атонската монашеска общност, състоящо се от постоянните представители на 20-те манастира) се обяви срещу масовата практика през последните години да се създават „точни копия“ на известните чудотворни икони на Атон, които след това да бъдат „интронизирани“ в различни митрополии и енории. Управата на Света гора изпрати на 15 февруари писмо до всички манастири и техните скитове „да проявяват сдържаност и да избягват подобни прояви“ в съответствие с решение на кинотиса още от края на миналата година. Въпросът ще бъде разгледан на двойния събор (състои се от постоянните представители и от игумените на 20-те манастира) на Света гора за окончателно решение.

3.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.89 (54 Votes)

21036В интервю за канал „Россия-24“ Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) защити позицията на Московския патриарх Кирил за недостатъчното уважение на българите към ролята на Русия в Освобождението на България. Митр. Иларион смята, че става дума за обща тенденция сред страните от бившия Варшавски блок, които принизяват ролята на Русия в най-важните за Европа събития.

„Смятам, че в една или друга степен това се отнася за всички страни в т. нар. постсъветско пространство и за всички страни от бившия Варшавски блок, които днес почти единодушно са влезли във военния блок НАТО“.

Той заяви, че „преди няколко години в тържествата по случай поредната годишнина от освобождаването на България от турско иго Русия изобщо не е била споменавана, макар че именно Русия обяви война на Турция, именно Русия освободи България и именно руският цар Александър II има паметник в самия център на София, той се споменава за упокой и на великия вход на всяка литургия“.

Той разказа, че много положителни емоции в него са предизвикали българските и руски знамена, които се веели на Шипка.

Но съвсем различни, този път негативни емоции е изпитала руската делегация вечерта в София, когато в центъра се е провело „нещо като военен парад“:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2018 03 10 1742На 19 февруари т. г. на 74-годишна възраст се пресели при Бога, Когото толкова много обичаше, Любомир Асенов Шивачев от Нюрнберг, ФРГ. Това съобщиха за Двери свещ. Йордан Пашев, който обслужва духовно българската православна общност в Нюрнберг, както и служилият преди това в града свещ. Виктор Иванов-Цимер.

Новопреставилият се Любомир Шивачев е роден на 17 феруари 1944 г. като втори син на добри православни християни – Асен и Тодорка Шивачеви. По време на раждането му семейството е евакуирано в Долна баня заради бомбардировките над София. Иначе те живеят в самия столичен център, на ул. „Париж“. Бащата до 1944 г. е търговец на текстил и затова после бил преследван от комунистическата власт. Вероятно по тази причина двама от синовете по-късно емигрират на Запад. Преди това някак естествено Любомир, а след него и брат му Атанас са изпратени да завършат Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, по това време интернирана на гара Черепиш, Врачанско.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]