Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
188x136.jpgВатикана е против смъртното присъда на Садам Хюсеин, защото счита смъртното наказание за престъпление само по себе си. Това заяви ръководителят на папския съвет за мир и справедливост кардинал Ренато Мартино в интервю за вестник "Кориера дела Сера". "Смъртното наказание, когато в него няма необходимост, е само по себе си престъпление, а в този случай няма никаква необходимост за такова нещо. Освен това съм уверен, че да се наказва престъплението с престъпление означава да действаме по принципа на вендетата - зъб за зъб и око за око".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
img_2.htmВчера, в неделя, бе избран новият архиепископ на Кипърската православна църква - митрополитът на Пафос Хризостом. На третия и последен кръг от гласуването той събра 73 гласа срещу 57 за другия претендент - митрополита на Лимасол Атанасий.

В събота се проведоха първият и вторият кръг на окончателното гласуване, при които считаният за основен кандидат епископ Никифор, игумен на манастира Кикос не можа да събере болшинство от гласовете и затова отпадна от гласуването в неделя. След като станаха ясни тези резултати епископ Никифор се коалира с митрополита на Пафос Хризостом и това донесе на последния победа в изборите.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
Гръцкият архимандрит Нектариос Серфес от американския диоцез на Цариградската патриаршия е изпратил писмо до македонския премиер Никола Груевски с искане за освобождаване на Зоран Вранишковски, познат още като владика Йован и ръководител на Православната охридска архиепископия (към Сръбската църква!). Това предаде македонската телевизия Канал 5.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Президентът на Пакистан Первез Мушараф заяви днес, че мюсюлманският свят трябва да промени погрешните схващания на Запад, създадени от "полуобразовани духовници", за исляма като религия, която създава войнствен екстремизъм, предаде АП.

"Трябва да информираме света за реалностите в исляма", отбеляза Мушараф. "Полуобразовани духовници, които имат влияние върху масите, допринесоха за издигането на екстремизма в мюсюлманския свят, в противовес на модерността", посочи той. "Това е злощастната реалност, защото тя е критичната болест, която поражда тероризъм... Тези духовници способстват допълнително за погрешните западни схващания за исляма като религия, която вярва в екстремизма и нетолерантността", отбеляза пакистанският президент.
 
Източник: Агенция "Фокус"
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Делегация на Българската православна църква в състав Видински митрополит Дометиан, отговарящ за международните отношения на БПЦ, и архимандрит Наум, главен секретар на Светия Синод, на 4 и 5 ноември посетиха българските светини в Одрин и Истанбул. Висшите духовници заминаха по покана на Дирекция "Вероизповедания" на МС и съпътстваха посещение на директора на тази дирекция проф. Иван Желев и на директора на Дирекция "Европа І" на Министерството на външните работи г-н Косьо Китипов в двата града на съседна Турция.
 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]