Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

iske3Възрастен свещеник от гръцкия остров Санторини (на грц. Тира, най-южния от Цикладските острови) е бил глобен миналата седмица заради даване на св. Причастие на едно семейство. Наложена му е глоба от 1 500 евро. Свещеническият съюз на Гърция остро реагира на този случай, като описва подробно как се стига до абсурдната ситуация.

О. Георги Фитрос е дългогодишен ефимерий на храма „Св. Богородица Миртидйотиса“ и, въпреки възрастта и здравословните си проблеми, продължава да бъде неуморен и отзивчив свещеник, стоейки близко до всеки страдащ човек. Той напълно се е съобразил с новата ситуация, създадена заради епидемията от COVID-19, и изпълнява всички правителствени решения, като кани малки групи вярващи да присъстват на службите, стоейки на необходимото разстояние едни от други. Той не искал Църквата да бъде обвинявана в каквото и да е, понеже малкият остров Санторини е сред най-засегнатите области от болестта. Храмът на св. Богородица Миртидйотиса е затварян няколко пъти.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

679Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви в програмата „Църквата и светът“ по телевизия „Россия-24“, че не е изключено Руската православна църква да канонизира като мъченик прот. Александър Мен. Той го нарече изключителен мисионер на своето време, който е проповядвал в много сложни условия.

„Неговата смърт е трагична и аз мисля, че ако бъде доказано, че е била мъченическа, то той може да бъде канонизиран като мъченик“, отбеляза митрополитът. Той коментира и отношението към о. Александър Мен в някои християнски среди, според които неговите възгледи били „юдеохристиянски“ и „икуменически“: „В някои свои книги той провежда паралели между християнството и другите религии и тези сравнения са създали впечатление, че между християнството и другите религии има много повече общи неща, отколкото са в действителност. Тази широта във възгледите на о. Александър и тогава е смущавала читателите, и днес продължава да ги смущава“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1557677535На 11 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на Грузинската патриаршия, съобщи официалният сайт на патриаршията. За дневния ред на заседанието няма информация, но грузински богослови разпространиха изявление, че на предстоящето заседание се подготвя смяна на Грузинския патриарх Илия II под формата на негова оставка. Асоциацията на религиозните експерти се позовава на доверени източници и твърди, че патриархът ще бъде сменен с местоблюстителя митр. Шио (Муджири). Според тях това е заговор на „група грузински епископи-русофили“, които изпълняват указания на Руската църква и по този начин целят да се заобиколи уставът на Грузинската църква. Те заявяват, че се предвижда и избор на нови проруски епископи, чийто глас ще бъде важен за определяне на бъдещата политика на Грузинската църква. Тези събития са свързани, според тях, с протестна нота на Грузинската патриаршия от 13 януари до Волоколамския митр. Иларион (Алфеев) за незачитане на грузинската църковна юрисдикция от страна на Московска патриаршия.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

264px Mitrofanov Giorgiy NikolaevichИзвестният руски историк проф. протойерей Георги Митрофанов представи в началото на февруари своята нова книга За Църквата и Русия. Проповеди, интервюта, размисли. В дискусията той коментира и делото срещу дякон Андрей Кураев.

„Положението на нашето духовенство, на бялото духовенство винаги е било социално ниско… Но това, което се случи у нас, е невиждано предизвикателство към всички процесуални, а и не само процесуални норми… Да, нашият църковен съд беше възроден сравнително скоро, но както и преди е някаква твърде илюзорна реалност в живота ни, макар аз да зная за един случай, когато църковният съд отмени решение на управляващия архиерей спрямо един от свещениците и архиереят изпълни решението на съда в своята епархия по такъв начин, че този свещеник, докато беше жив, нямаше възможност да служи в нито една енория, независимо от всичко и въпреки решението на църковния съд. Така че тук има много проблеми. И като член на комисията по църковно право от междусъборното присъствие мога да кажа, че това е една от най-занемарените сфери на нашия живот, имам предвид църковното право… Обичаме да казваме, че не живеем според закона, а по благодат. Съгласен съм с първата част, че не живеем по закона, в това няма съмнение. А с благодатта, както и с другите същности, в нашата страна има трудности, боя се, това важи и за нашата църква.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)

Metr Hilarion AlfeevВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви, че не съществуват никакви пречки за възсъединяване на Старообрядческата църква и Руската православна църква. „От моя гледна точка нищо не бива да ни пречи да се възсъединим в лоното на едната Църква. Защото Руската православна църква вече от половин век е отменила клетвата срещу стария обряд. У нас наистина има единоверчески енории, където богослужението се извършва по стария чин, … т. е. причината, поради която възниква разделението, вече не съществува. Аз се надявам, че рано или късно тези причини ще бъдат остранени и ние всички ще се възсъединим в лоното на едната Църква“.

Предстоятелят на Руската православна старообрядческа църква митр. Корнилий (Титов) поддържа близки отношения с Волоколамския митрополит. Неговата политика не се приема еднозначно от всички старообрядци, които в Русия са около два милиона. Преди няколко години той заяви, че „най-важното, което не ни позволява да седнем на масата за преговори и да ги започнем, е това, че тези преговори трябва да бъдат между равни. Двете страни трябва да бъдат равни. Сега, за съжаление, нашата църква не е признавана от Московска патриаршия. Те смятат, че нашата църква няма приемственост, няма канонично право“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]