Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (2 Votes)
grob.jpgЗа пореден път кулминационният момент от великденските тържества в Иерусалим – запалването на Благодатния огън, е белязан от ескалация на напрежението между православните и арменските клирици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Irinei.jpgПрез последната седмица от Великия пост в Йерусалим се стигна до сблъсъци между привърженици и противници на Йерусалимския патриарх Ириней, обвиняван в отдаване под дългосрочен наем (от 99 до 198 години) на крупни църковни имоти на еврейски фирми без изричното оторизиране от Светия Синод. Отдаването на земи и имоти в Източната част на Йерусалим се посрещна крайно негативно от християнското арабско население, както и от властите на Палестинската автономия. Обвиненията към патриарха се поддържат от местен вестник и все още не са доказани.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Руската православна църква и протестантските общности в Русия излязоха със съвместно заявление във връзка с юбилея от Великата победа над фашизма. В общия документ, цитиран от Портал-credo.ru. се казва: “В навечерието на 60-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ние, представителите на Руската православна църква и протестантските общности в Русия, заедно отдаваме дължимото на воините на Родината, скърбим за падналите по бойните полета и за всички хора, които не понесоха тежестите на кръвопролитната световна война”.
В заявлението се набляга, че по време на войната “християните от различните конфесии са се поддържали с думи и дела. Не се отричали от своята вяра  и всеки от тях творял дела на милосърдие.” В края на заявлението се отбелязва общия стремеж на християните за обединяване на усилията срещу тероризма, престъпността, разрушителните пороци и нравствения нихилизъм. Те се обединяват в усилията си за недопускане на възраждането на фашизма, който проповядва ненавист между хората от различни националности и убеждения.

 

 

 3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Във връзка в празнуването на 60-годишнината от Великата победа във Втората световна война Руската православна църква планира да проведе редица мероприятия.

В тях са включени: награждаване с юбилейни патриаршески грамоти на  всички клирици на РПЦ, църковнослужители и труженици на църковните структури, участвали  във Великата отечествена война; тържествен концерт в храма на Христа Спасителя за свещенослужители, църковнослужители, ветерани и участници във войната.

На 6 май в храм-паметника “Св. Георги Победоносец” в Москва ще бъде отслужена  Божествена св. Литургия и панихида със споменаване на загиналите по бойните полета. Св. Литургия

На 8 май в храма на Христа Спасителя и във всички останали храмове на Москва ще бъде отслужена св. Литургия и панихида за загиналите воини.

На 9 май във всички храмове на Руската православна църква ще се извърши св. Литургия и панихида за загиналите в годините на войната.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
o_ioann_1.jpgНа 11 април 2005 г. духовникът на Псковско–Печьорския манастир архимандрит Йоан Крестянкин стана на 95 години, съобщава Православие.Ру.
Монасите и сътрудниците от Сретенския манастир, учениците от Сретенската духовна семинария от все сърце поздравиха о. Йоан с 95-годишнината му.

По случай юбилея отец Йоан е награден от Руския патриарх Алексий ІІ с орден “Св. Серафим Саровски” – първа степен.  Отличието му бе връчено на 11 април след Божествената св. Литургия в Псковско-Печьорския манастир.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]