Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Референдумът  в Италия за улесняване на достъпа до изкуствено оплождане се провали, след призива на католическата църква за бойкот, съобщи АП. До урните в двудневното допитване излязоха едва към 30% от гласоподавателите, а за валидността на референдума активността на избирателите трябваше да бъде над 50%. Италианците трябва да отговорят на четири въпроса с "да" или "не": дали да бъдат разрешени научните изследвания с ембриони, да се премахнат равните права на ембриона и човешкото същества, да се даде на семейните двойки правото да прибягват до донор и да се премахне ограничението да се произвеждат максимум 3 ембриона при опит за зачеване ин витро, които да се имплантират директно в майката.

Източник: в. "Стандарт"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се счита за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на католическата църква, която приравнява ембриона на човешки живот.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 
bened_pope1.jpgПапа Бенедикт XVI се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със своята кръв. Той каза: "Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Днес б. патриарх на Йерусалим Ириней писмено извести осем членове на Св. Синод, че ги лишава от митрополитски санове "поради неявяване на заседанията на Синода, заговор и оклеветяване на каноничния патриарх". Писмото Ириней е подписал като "Йерусалимски патриарх". В списъка на низвергнатите митрополити присъства и името на митрополита на Петра Корнелий, който в момента е местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
s.jpgЗаседанието на Централния комитет на Конференцията на Европейските Църкви (КЕЦ) завърши на 10 юни в Крит с приемане на заявление “Европейският конституционен договор – призив към гражданско участие”. В документа се потвърждава подкрепата на КЕЦ на проекта за общоевропейска конституция като важна крачка към обединението на Европа. В заявлението се констатира, че конституционният проект съдържа положения, които могат да засилят възможностите за участие на църквата и гражданското общество при вземането на политически решения.
На снимката: Президентът на КЕЦ митрополит Иеремия (Калигиоргис) и генералният секретар Кейт Клементц

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]