Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Отец Михал Чайковски действително е тайният агент "Янковски", сътрудничил на политическата полиция в Полша по комунистическо време, от 1960 до 1984 година. Известен интелектуалец, преподавател във варшавския Католически университет на кардинал Стефан Вишински, съпредседател на Полския съвет на християните и евреите, 72-годишният свещеник сам призна фактите. "Искам да поискам прошка, особено от онези, които съм наранил. Грешката ми е
безспорна", заяви той миналата седмица, след като известното католическо месечно списание "Виенж" публикува заключенията от доклад, потвърждаващ отправените срещу него обвинения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
682321_b.jpgПослание за мир и добросъседство и отказ от националистическа пропаганда отправи към народите от района архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос, който участва в Първия балкански конгрес по византология в Преспа - на общата граница между Гърция, Албания и Македония, съобщи електронното издание на вестник Етнос.
На конгреса, на тема "Византийска и поствизантийска Преспа" са присъствали бившият албански президент Александър Мекси, представители на църквите на Македония и Албания, както и учени от трите страни, пише вестник Етнос.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
75758_beirut_200.jpgИзраелски изтребители нанесоха призори два ракетни удара по ливанския крайбрежен град Библос, предаде ИТАР-ТАСС. Няма данни за жертви и разрушения. Според агенцията това е първата бомбардировка срещу града в хода на настоящата военна кампания на Израел срещу ливанската групировка Хизбула. Град Библос (днес Джубейла), разположен в християнски район на около 40 км от Бейрут, е известен като един от центровете на световното културно наследство. Стотици хиляди туристи годишно посещават Библос, за да се поклонят на древните християнски светини като църквата на св. пророк и предтеча Йоан Кръстител, манастирите Дейр-Нурш, Хаматура и други. Като основен доставчик на папирус за древните гърци, името на града е в основата на етимологията на гръцката дума "библион", което означава "книга".
Darik News

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)
По инициатива на българския свещеник в Пасау и Регенсбург, Германия, о. Виктор Иванов-Цимер се появи на бял свят нещо изключително интересно за всеки православен християнин: разпята едногласно литургия на източен напев. Изпълнението е направено с учебна цел: да могат всички музикални християни да заучат изпълнението и да го възпроизвеждат по време на богослужение – единично или групово. Защото много сме се отдалечили от древната практика: всички християни заедно да пеят в църква. Където това се прави и днес (в Русия, зад граница, особено в африканските православни енории), завладяваща е силата на общата молитва. Така вярващите не „слушат литургията”, а участват дейно в нея.

Св. Литургия – учебен диск в изпълнение на Владимир Матов

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Поредното нападение срещу католически свещеник в Турция даде повод на местните медии да започнат агресивна кампания за проваляне на ноемврийското посещение в страната на папа Бенедикт XVI, заяви апостолическият викарий епископ Анатолий Луиджи Падовезе.

В началото на юли 74-годишният френски свещеник Пиер Брунисен беше ранен с нож от психично болен турски гражданин, който се опитал преди това да осъди свещеника за „пропаганда на християнство”.