Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Фотографирането на обществени места от днес е разрешено в Саудитска Арабия, предаде ДПА. Министърът на вътрешните работи принц Найеф ибн Абдул Азиз ас Сауд е наредил на всички губернатори да приложат издадения декрет на крал Абдула, съобщи днес вестник "Араб нюз".

За хората по света свободното фотографиране на публични места се разбира от само себе си, но за ислямското кралство това е малка революция. Досега всеки, правил снимки в Саудитска Арабия, получаваше предупреждение или наказание от полицията и пазителите на религията, които забраняваха тази неислямска дейност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
79500.jpgХристиянската светиня на Южен Ливан, храмът на св. Мамант, е разрушена от израелски бомбандировки в граничните райони, където действа "Хизбула". Както съобщи архимандрит Сергий от град Дейр-Мимас, в резултат на ракетна атака е рухнал най-древният храм в Близкия Изток - в чест на св. мъченик Мамант Кесарийски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
alexi.jpgМонасите на Саровската пустиня, която бе възстановена като монашеска обител през месец юли т.г. във връзка с честванията на 300-годишнината от основаването й, имат възможността да живеят в истински монашески подвиг. Така счита Орехово-Зуеският архиепископ Алексий, председател на синодалната комисия по манастирските проблеми към Московска патриаршия. Според него, изолацията на Саров от околния свят може да се превърне в подходящо условие за възраждане на един истински монашески живот, лишен от светска суматоха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
images_10.jpgПо повод кървавите събития в Кана Съветът на равините в Йудея и Самария публикува следното изявление: "По време на военните действия категория като "невинни жертви" по отношение на врага не се използва. Всички разсъждения, които се правят сега, на тема "недопустимостта на удари по мирното население" имат за свой източник не еврейския, а християнския морал. Подобни разговори само отслабват армията и бойния дух на народа. И даже по-лошо: те вещаят нови жертви сред нашите войници и мирно население".

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)
images_9.jpgОт 25 до 29 юли в град Абърдийн, Шотландия, се проведе поредният, 61-и годишен конгрес на световното дружество на новозаветните учени (Studiorum Novi Tеstamenti societas). От българска страна участие взе единственият засега член на това дружество от нашите богослови-библеисти - проф. Иван Желев от БФ на СУ "Св. Климент Охридски".