Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
russia_patr.jpgВ Москва се откри Световната среща на религиозните лидери под егидата на Руския патриарх Алексий Втори, която ще продължи от 3 до 5 юли и е свикана по инициатива на Междурелигиозния съвет на Русия. Във форума ще вземе участие президентът Владимир Путин. Българската православна църква е представена от Видински митрополит Дометиан и Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"Целта на срещата е да даде възможност на религиозните лидери да обсъдят своите позиции по важни въпроси на съвременността, и тази религиозна гледна точка да бъде предоставена след това на срещата на Г-8", каза председателят на отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия митрополит Кирил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vatikan.jpgПекин и Ватикана преговарят за възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщава хонгконгският вестник “Саут Чайна Морнинг Пост”. В състава на делегацията от Ватикана влиза “високопоставен преговарящ”, а също и един от влиятелните чиновници от администрацията на Светия Престол. От китайска страна в преговорите вземат участие представители на министерството на външните работи на КНР.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
246.jpgМосковска патриаршия изрази безпокойствието си от действията на някои лица, които се опитват да дезинформират относно целите на Световната среща на религиозните лидери, която ще се проведе в Москва от 3 до 5 юли, и да внесат смут сред вярващите.

"Предизвиква удивление и печал фактът, че някои миряни се оказват подведени от злонамерени хора, които им раздават да подписват еднакви по съдържание писма, разпространявани в различни църковни учреждения и отнасящи се до предстоящата среща на религиозните лидери", заяви пред Интерфокс прот. Всеволод Чаплин, председател на Отдела по външноцърковни връзки към Московска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
TbilUniv.gifВ най-големия грузински университет, Тбилиския държавен университет, се стигна до открит конфликт в преподавателската колегия. Между стария професорски състав и новите преподаватели, т. нар. реформатори, се водят бурни спорове за програмите и учебното съдържание. Новите преподаватели са назначени от министъра на образованието на Грузия Александър Ломая, който доскоро оглавяваше фонда на Джордж Сорос в страната "Отворено общество". Те са се организирали в алтернативен академичен съвет и са си поставили за цел да освободят образованието от "остатъците на миналото". Професорите ги обвиняват в антинаучност и кариеризъм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
155083_large.jpgРуската православна църква - Московска патриаршия и Руската задгранична църква възобновиха преговорите за обединение. След края на събора на Руската задгранична църква в Сан Франциско, който не внесе нещо същностно ново в отношенията между двете църкви, представители на Руската задгранична църква вчера пристигнаха в Москва, за да обсъдят оставащите спорни въпроси.  

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]