Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Разговорите между Македонската православна църква (МПЦ) и Сръбската православна църква (СПЦ) ще останат в застой, докато епископ Йован (Зоран) Вранишковски, глава на непризнатата Православната охридска архиепископия, се намира в затвора Идризово. Това е заявил Черногорско-приморският митрополит на СПЦ Амфилохий за македонския вестник “Вeчер”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
c9.jpgСлед реакциите на обществеността и многобройните материали в медиите по въпроса, Македонската православна църква реши да не продава манастирския комплекс в с. Говърлево на завода за цемент “Усе”. Това съобщи в гр. Струга архиепископ Стефан, глава на непризнатата в православния свят МПЦ, на неформална среща с ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Скопие, цитиран от македонския вестник “Дневник”. Все пак на срещата не е било споменато дали и кога МПЦ ще започне обновлението на шествековния манастир “Св. Трифон”, прилежащите постройки и шестте църкви, които са сериозно повредени от взривовете в близката каменоломна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
jovan.jpg“Не може да се води диалог, докато Сръбската православна църква ни изнудва и Йован да участва в разговорите. Ние ще разговаряме само при условие, че се свали от дневния ред въпросът за Йован.” Това заяви Преспанско-пелагонийският митрополит Петър (седалище в Битоля) в отговор на предложението на сръбския владика Пахомий двете църкви да възобновят преговорите за помирение. Преговорите, в които Вранишковски би бил преговаряш от сръбска страна, ще бъдат пагубни за Македонската православна църква (МПЦ), каза още митр. Петър, цитиран от македонската телевизия А1. 

Информация на агенция Фокус

Както вече неведнъж е съобщавано и от ДвериБГ, македонският (бивш Велешки) еп. Йован се отдели от МПЦ и премина към Сръбската православна църква, като беше назначен за глава на т. нар. Охридска архиепископия, създадена ad hoc от Архиерейския събор на СПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
 
Анкара. Директорът на Дирекцията по вероизповеданията проф. д-р Али Бардакоглу говори вчера пред членовете на Министерския съвет на Турция и поиска 10 000 нови имами за 10 000 джамии, в които няма имам, пише днес електронното издание на вестник “Хюриет”.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)
Зоран Вранишковски, по-известен като епископ Йован, днес отново влезе в затвора “Идризово” в Скопие, съобщи македонската агенция Макфакс.
 
Вранишковски трябва да изтърпи едногодишна присъда затвор за финансови измами, извършени докато беше митрополит Велешки на Македонската православна църква, от която по-късно се отцепи и се присъедини към Сръбската православна църква. Вранишковски бе осъден заради укриване на дарение на стойност 57 000 евро, предназначено за ремонт на църквата “Св. Пантелеймон” във Велес.

Източник: Агенция "Фокус"