Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Униатска енория на храм "Покров на Пресв. Богородица" в с. Концово, Ужгородски район на Западна Украйна, е преминал към Украинската православна църква (Московска патриаршия).

Духовният ръководител и наставник на енорията архимандрит Григорий, който е помощник игумен на манастир в САЩ, е подал молба до главата на Православната църква в Америка митрополит Герман, съобщила официалната уеб-страница на МП вчера. В резултат архимандрит Григорий и братята на обителта били приети в юрисдикцията на Православната църква в Америка (или Американска православна църква) и тогава о. Григорий дал благословение неговата енория в Украйна да премине в Православието.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В неделя, 13 август, председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна църква Смоленски и Калининградски митрополит Кирил (Гундяев) извърши освещаване на православния храм „Св. Троица” в севернокорейската столица Пхенян и ръкоположи първия местен православен свещеник, за да извършва богослуженията в този храм.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (5 Votes)
Кубинските епископи изразяват противоречива позиция в молитвите си за скорошното възстановяване на Фидел Кастро, коментира вестник “Ел нуево ералд”.

“Нека Бог бъде с него в болестта”, гласи твърде краткото и неясно съобщение, в което те също така изразяват и надеждите си за “просветление” на новите управляващи, но не се уточнява какво по-точно просветление се има предвид.

Източник: Агенция Фокус

Бел. ДвериБГ: Ние поместваме с готовност новини, които имат отношение към религията. Така пуснахме и тази, която е малко странна и издава нехристиянска подозрителност. Защото няма нищо необичайно, противоречиво или политически пристрастно в съобщението от Куба, но светската преса търси понякога "под вола теле", както се изразява народът. Фидел Кастро е стар комунист и атеист. Въпреки всичко християните трябва да се молят дори за враговете си. А той е все пак и все още президент на тази страна. В духа на казаното от св. ап. Павел (Рим. 13:1) православните са се молели и за турския султан!

Колкото до просветлението, то е обичайно християнско понятие. У нас по време на върховия разкол архиереите се молеха дори за вразумлението на управниците. 

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)
Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Атила Башоглу направи парламентарно питане в Меджлиса (турския парламент), защо църквата “Света София” в Истанбул, чийто външен цвят първоначално бил жълт, в последствие е пребоядисана в пепеляво розово, което е цветът на източноправославната църква, пише днес електронното издание на вестник “Радикал”.

В отговора си министърът на културата и туризма Атила Коч посочил, че е подбран най-подходящият цвят за външния вид на световно известния исторически паметник на културата и че при това не е имало никакъв външен натиск, посочва изданието.

Агенция "Фокус"

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Тази сутрин към 2.30 часа е избухнал пожар в историческа синагога в околия Конак на провинция Измир, Западна Турция, но няма пострадали, съобщава електронното издание на вестник “Заман”.

Огънят в необитаваната синагога бързо се разраснал и обхванал съседните сгради. Противопожарните екипи гасили пожара в продължение на два часа. Освен синагогата и съседните сгради са пострадали сериозно. Причините за пожара се изясняват, посочва изданието. 

Агенция "Фокус"