Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Утре пристига на работно посещение у нас заместник-министърът на културата и религиите на Република Румъния г-н Адриан Лемени, научи ДвериБГ. Той е отговорният държавен служител на Румъния за религиите (или вероизповеданията според новата формулировка в нашето законодателство). Асистент е в Богословския факултет на Букурещкия университет.

Г-н Лемени ще бъде приет утре от проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на МС, за да се запознае с работата на държавата в областта на вероизповеданията. Ще бъде приет и от проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията. Ще посети Рилския и Троянския манастири.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
Анкара, 22 август /БТА/

Божествена намеса пощадила "Дома на св. Дева Мария" от голям горски пожар, станал на по-малко от пет метра от християнската светиня в Западна Турция, пише днес турският печат, цитиран от Франс прес. Снимки, публикувани във всички вестници, показват как светото място се е спасило в последния момент от пламъците, пустошили 350 хектара борови гори в Селджук и Куша-дасъ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Силен горски пожар, който избухна в събота близо до Селджук, Западна Турция, беше овладян трудно тази сутрин. Огънят застрашаваше къщата, в която е живяла Дева Мария, предаде Анадолската осведомителна агенция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Атина. Икона на света Богородица беше открадната от манастир в Гърция, съобщава агенция Фокус, позовавайки се на гръцкото радио ”Скай”. Кражбата е станала от манастир в района на град Леонидио на полуостров Пелононес. Според информацията извършителите са дошли на посещение в манастира, скрили са се, през нощта са откраднали иконата и са избягали през прозорец. Липсата на ценната икона, която е на 700 години, е установена в петък сутринта. На мястото на инцидента е изпратен екип полицаи от отдела за борба с нелегалната търговия с ценни предмети. В операцията за издирване на извършителите е включен и хеликоптер.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В свои изявления Н. Св. Руският патриарх Алексий ІІ отбелязва, че новоосветеният храм "Св. Троица" в столицата на Корейската народно-демократична република (за по-кратко Северна Корея) - Пхенян ще укрепи руско-корейското приятелство.

Патриархът уточнява, че храмът е плод на руската духовна мисия, започнала от 1990 г. в Сев. Корея, и че името на храма е избрано от самите корейски православни християни и особено от онези, които са учили православно богословие в Московската духовна академия в св. Сергиевата лавра "Св. Троица" (по руски обичай наричана кратко Троице-Сергиева лавра). Патриархът се надява храм "Св. Троица" в Пхенян да има същото духовно въздействие върху корейския народ, каквото има Троице-Сиергиевата лавра за руския народ. Патриарх Алексий изтъква още, че това е първият православен храм на Корейския полуостров, който е построен в характерния руски църковен архитектурен стил.

На среща с председателя на Народното събрание на Северна Корея Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, който на 13 август извърши освещаването, предал писмото на патриарха с тези мисли до северно корейския държавен глава Ким Чен Ир.

Интерфакс