Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
През новата учебна година предметът „Основи на православната култура” ще е част от задължителната програма в Белгородска, Калужка, Брянска и Смоленска област на Русия. В други 11 области православният предмет ще се преподава във факултативна форма.

В съответствие с приетата през юли от Московската духовна академия общоцърковна комплексна програма за преподаването на предмета „Основни на православната култура” до 2010 г. се предполага, че ще бъдат подготвени повече от 10 хиляди специалисти, които да преподават този предмет. Предвижда се това да бъдат възпитаници на духовните училища и светски педагози.

Пред журналисти Руският патриарх Алексий ІІ е заявил, че предметът "Основи на православната култура" трябва да бъде задължителен за руските средни училища, тъй като всеки културен човек трябва да познава културата на своята държава, дори и ако изповядва друга религия. 

Източник: Интерфакс

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
В САЩ е арестуван мормонски лидер, включен в списъка на ФБР с десетте най-издирвани престъпници, наред с Осама бин Ладен. Водачът на проповядваща полигамия мормонска секта Уорън Стид Джефс, чието име фигурираше в списъка на ФБР с десетте най-издирвани престъпници в САЩ, е бил арестуван в понеделник вечер в щата Невада, предаде Асошиейтед прес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В рамките на своето посещение в Норвегия по покана на крал Харалд V президентът Георги Първанов се срещна с представители на българската православна църковна община в столицата Осло.

Около 1500 българи живеят в Норвегия. Църковната ни община е основана през 1993 г. Тя се обслужва от ставрофорен иконом Ангел Петрунов, който живее и служи основно в Стокхолм, но обслужва още градовете Малмьо и Гьотеборг в Швеция, както и столиците на останалите скандинавски държави: Осло (Норвегия), Хелзинки (Финландия) и Копенхаген (Дания).

На срещата президентът Първанов подари икона на свети Никола на църковната ни общност.

(Анелия Цветкова, БТА)

Бел. ДвериБГ: Понастоящем о. Ангел Петрунов е в България и нямаше възможност да присъства на срещата с президента. Очакваме тези дни той да даде интервю пред редактор на Двери.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Македонският премиер Никола Груевски се е срещнал вчера с главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан, съобщи македонската телевизия А1. Това е първата среща на Груевски, след като официално стъпи в длъжността министър-председател на Македония.

След срещата с главата на МПЦ Груевски е посочил, че новото правителство ще подкрепя МПЦ в предизвикателствата, пред които тя ще бъде изправена през следващия период. Новият премиер на Македония е предложил на архиепископ Стефан чрез министерството за култура правителството да организира среща на верските лидери от целия свят. Главата на МПЦ е заявил, че това е добра идея и ще бъде подкрепена от МПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Досиетата на висшето румънско християнско духовенство, както и тези на главите на останалите религии ще бъдат разсекретени, заяви вчера президентът на Румъния Траян Бъсеску, пише вестник “Котидианул”.

Бъсеску подчерта, че по-голямата част от духовниците са имали досиета на разследвани, а не на доносници на румънската държавна сигурност, известна с румънското си име Секуритате. Националният съвет за проучване на архивите на Секуритате при изследването на досиетата на свещениците трябва да има предвид факта, че през комунистическия период Църквата и всички останали религии е трябвало “да оцелеят”, допълни румънският държавен глава. 
 
Агенция "Фокус"