Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Румънски архиепископ призна днес, че е сътрудничил на бившата политическа полиция Секуритате преди да стане свещеник, предаде Асошиейтед прес.

Теодосий, архиепископ на черноморския град Кюстенджа (древната Томи), заяви пред АП, че е бил принуден да подпише писмен ангажимент към Секуритате през 1987 г., когато бил асистент в Института по богословие в Букурещ.
       
"Мисля, че бях уязвим, защото бях подал молба за обучение със стипендия в чужбина", заяви архиеп. Теодосий. Той разказа, че е бил държан четири часа в милицията и бил заставен да подпише ангажимент със Секуритате.

Архиепископът посочи, че е информирал само за въпроси "от голям национален интерес".

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (7 Votes)
Папа Бенедикт ХVІ посети и се моли днес в храма на Манопело в централна Италия, където според вярванията се съхранява плащаница, попила кръвта и потта на Иисус Христос през последните часове преди Неговото разпъване на кръста, предаде Асошиейтед прес.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
През новата учебна година предметът „Основи на православната култура” ще е част от задължителната програма в Белгородска, Калужка, Брянска и Смоленска област на Русия. В други 11 области православният предмет ще се преподава във факултативна форма.

В съответствие с приетата през юли от Московската духовна академия общоцърковна комплексна програма за преподаването на предмета „Основни на православната култура” до 2010 г. се предполага, че ще бъдат подготвени повече от 10 хиляди специалисти, които да преподават този предмет. Предвижда се това да бъдат възпитаници на духовните училища и светски педагози.

Пред журналисти Руският патриарх Алексий ІІ е заявил, че предметът "Основи на православната култура" трябва да бъде задължителен за руските средни училища, тъй като всеки културен човек трябва да познава културата на своята държава, дори и ако изповядва друга религия. 

Източник: Интерфакс

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
В САЩ е арестуван мормонски лидер, включен в списъка на ФБР с десетте най-издирвани престъпници, наред с Осама бин Ладен. Водачът на проповядваща полигамия мормонска секта Уорън Стид Джефс, чието име фигурираше в списъка на ФБР с десетте най-издирвани престъпници в САЩ, е бил арестуван в понеделник вечер в щата Невада, предаде Асошиейтед прес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В рамките на своето посещение в Норвегия по покана на крал Харалд V президентът Георги Първанов се срещна с представители на българската православна църковна община в столицата Осло.

Около 1500 българи живеят в Норвегия. Църковната ни община е основана през 1993 г. Тя се обслужва от ставрофорен иконом Ангел Петрунов, който живее и служи основно в Стокхолм, но обслужва още градовете Малмьо и Гьотеборг в Швеция, както и столиците на останалите скандинавски държави: Осло (Норвегия), Хелзинки (Финландия) и Копенхаген (Дания).

На срещата президентът Първанов подари икона на свети Никола на църковната ни общност.

(Анелия Цветкова, БТА)

Бел. ДвериБГ: Понастоящем о. Ангел Петрунов е в България и нямаше възможност да присъства на срещата с президента. Очакваме тези дни той да даде интервю пред редактор на Двери.