Мобилно меню

4.6530612244898 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (98 Votes)

pic 1359729201Московският патриарх Кирил и Волоколамският митрополит Иларион коментираха масовите протести в Русия срещу корупцията в страната и за освобождаването на опозиционера Алексей Навални.

„Нашите младежи буквално са се побъркали“ – така патр. Кирил се изказа вчера за действията на младите хора в Русия, излезли на протест срещу корупцията и злоупотребите на руските власти. Патр. Кирил, който се намира в самоизолация в скит близо до Переделкино, смята, че случващото е предизвикано от „криза на младото поколение“ и е резултат от „негативно влияние отвън“.

„Често нашите младежи буквално са като побъркани и губят всякакви жизнени ориентири. Трябва да се формират правилни мисли, правилни убеждения, които да са достоен отпор на всякакви разрушителни влияния“, заяви той, цитиран от агенция ТАСС.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

f6Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) даде интервю за гръцката агенция „Ромфея“, в което представи основните тези в църковната политика на Московска патриаршия към настоящия момент.

По отношение на пандемията митр. Иларион заяви, че Руската църква следва строги правила за ограничаването на заразата, като се е наложило дори да бъдат затворени храмовете. „През Страстната седмица и на Пасха ние служихме при затворени врати, а много енории предаваха онлайн богослужението, за да могат богомолците да участват поне дистанционно. С благословението на патриарха и Св. Синод бяха въведени строги санитарни мерки, които се спазват в нашите храмове и до днес. Енориашите присъстват на службата с маски, по възможност спазват дистанцията, която е предписана от здравните власти. Ние безусловно вярваме, че инфекцията не може да се предава чрез самите св. Дарове – Тялото и Кръвта Христови, които са източник на изцеление за всички вярващи. Но в условията на пандемията дезинфекцираме лъжичката и не подаваме светата Чаша за целуване след причастяване. Тези мерки не нарушават традицията или църковното предание. Днешната практика се основава на опита на предишните столетия, когато също е имало епидемии. Например, св. Никодим Светогорец пише за това в тълкуванието си на Правило 28 на Шестия вселенски събор, описвайки как трябва да се причастяват хората по време на чума. Що се отнася до ваксините, руските учени бяха между първите, които разработиха такава. По ваксинираните хора можем да съдим, че тя е наистина ефективна и ние имаме реална възможност да победим този страшен вирус“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

78 ff

В интервю за сръбския вестник „Курир“ Йерусалимският патр. Теофил отговори уклончиво на въпроса коя от двете страни в украинския църковен спор – Московската или Вселенската патриаршия – смята за права.

„След обявяването на автокефалия на Украинската православна църква настъпи разрив между Вселенската патриаршия и Московската патриаршия. Чии аргументи подкрепяте Вие и колко вредно е това положение за цялото православно християнство?

- Като патриарх на Йерусалим и пазител на Христовия гроб и светините на Светата земя аз се моля за единството на всички православни християни. Моят отговор е ясен: моля се за единството на всички православни християни и аз не искам да коментирам по начин, който може да повлияе на единството на православните християни и на православното християнство като цяло. Важно за всички православни християни е да бъдат част от едната, света, съборна и апостолска Църква. Тези, които разбират какво означава светата, съборна и апостолска Църква, разбират добре какъв е моят отговор на вашия въпрос“.

Този отговор показва, че Йерусалимската патриаршия не иска да изпада в каквато и да е изолация, като подкрепи публично Москва или Константинопол, и смята едностранно обявената схизма от страна на РПЦ за вредна за църковното единство. Отговорът обаче би могъл да се тълкува и в посока, че всички православни християни, включително и тези в Украйна, е важно да принадлежат към едната Христова църква и не могат да бъдат оставени в разкол.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

331Работната група към Московска патриаршия за координация на действията в условията на пандемията публикува официална информация за заболелите клирици и населници на манастирите под юрисдикцията на РПЦ.

Към настоящия момент 360 клирици, монаси и монахини се лекуват в болница. Преболедували са 3915 души, в това число 372 клирици от Москва, 2660 от другите руски епархии и 833 населници на ставропигиите. 144 са смъртните случаи. Тези данни не включват случаите в другите страни, които са под юрисдикията на МП.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

sveta sofiaМнозинството от турците смятат, че най-важното събитие на 2020 г. е било превръщането на храма-музей „Св. Софѝя“ в джамия. В ежегодно проучване, инициирано от управляващата Партия на справедливостта и развитието, осемдесет и два процента от анкетираните са посочили, че отварянето на емблематичния храм за мюсюлмански молитви е най-доброто дело на правителството за изминалата година. Десет процента събира победата на Азербайджан в Нагорни-Карабах, а осем – откриването на природен газ в Черно море.

„Св. Софѝя“ беше превърната в действаща джамия с решение на президента Ердоган на 24 юли 2020 г. в деня на 97-годишнина от подписването на Лозанския договор. Малко по-късно в джамия беше превърнат и известният византийски манастир „Хора“.

По информация на „Ромфеа“

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]