Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

efreОсем години след изчезването на митрополита на Алепо Павел Антиохийската патриаршия пристъпи към избор на нов митрополит. За такъв беше избран Селевкийският епископ Ефрем (Маалюли), секретар на синода на Антиохийската патриаршия. Това съобщи за „Интерфакс“ Димитрий Саблин, координатор на групата по взаимодействие между Руската дума и Сирийския парламент.

„Новият митрополит на Алепо е човек, който обича Русия, той е надежден съюзник в работата по подкрепа на християните на Изток. Убеден съм, че със своята енергия и самоотверженост може да направи много за християните в Алепо“.

Предишният митрополит на Алепо Павел беше брат на Антиохийския патриарх Йоан. Той беше отвлечен от ислямисти заедно със сиро-яковитския епископ на града Григорий в опит да преговарят за освобождаването на отвлечени по-рано свещеници. Тяхната участ остана неизвестна, въпреки че през годините се появяваше противоречива информация къде се намират и дали са живи.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

р4С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Рим се проведе седмица, посветена на св. Йоан Рилски Чудотворец.

На 15 октомври в църквата „Санта Барбара“ в Колеферо с празнична вечерня и благодарствен молебен за рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит започнаха празненствата, свързани с паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В богослужението, извършено от доц. д-р о. Иван Иванов, взеха участие настоятелите на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и техните семейства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

825c5450 005a 4abe a025 5abdd775c1b6Православните българи от Женева и близките градове в Швецария и Франция отново се събраха на свое „събитие“. А за нас всяка света литургия е събитие, защото сме зажаднели за Божието слово и Неговата благодат. Затова с голяма радост отново се събрахме на 17 октомври в храма „Temple de la Madeleine“ в Женева. Неделята е на светите богоносни отци от Седмия вселенски събор, с чието решение е утвърдено иконопочитанието в Църквата.

Богослужението извърши ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, който обгрижва духовно и българската диаспора в Конфедерация Швейцария. В тази втора след летните месеци служба участие взеха десетки миряни. Много деца взеха свето причастие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

butusovС църковен орден „Св. Серафим Саровски“ – трета степен беше награден руският рок музикант Вячеслав Бутусов от известната през 90-те група „Наутилус Помпилиус“ (Nautilus Pompilius). В поздравлението си към него Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отбелязва, че отличието му се дава „заради участието в различни обществени и благотворителни проекти“.

На 15 октомври Вячеслав Бутусов навърши шестдесет години и личният му празник е конкретният повод, за да бъде награден от РПЦ. В поздравлението на патр. Кирил към музиканта се казва още: „Вашето име е добре известно както в нашата страна, така и извън пределите ѝ. Вие засягате такива вечни теми като добро и зло, говорите за правдата и справедливостта, предлагате на слушателите да се замислят върху важните за всеки човек въпроси на битието. Специална признателност заслужава Вашето участие в различни обществени и благотворителни проекти, включително и реализираните под егидата на Руската православна църква“, отбелязва патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

9788892225121Изданието Думите на вярата представлява интерконфесионален речник, който изяснява основни богословски термини от гледна точка на трите основни християнски деноминации: православие, римокатолицизъм и протестантство. Целта на книгата е „да бъде инструмент за разбиране на гледната точка на другия върху думите на вярата, която обединява“. Трима автори представят термините от позицията на различните вероизповедания: на източноправославните – Германо Марани, на римокатолиците – Джузепе Лорицио, на протестантите – Фулвио Ферарио. Зад тях обаче стои научен екип от експерти в съответните конфесии. Сред членовете му е и българинът доц. свещ. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Думите на вярата е издание на Богословския факултет на Папския латерански университет и магистърската му програма по интерконфесионална теология съвместно с Богословския факултет „Валдезе“ в Рим.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]