Мобилно меню

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

1 BOChC LeipzigНа 13 февруари 2021 г. в германския град Лайпциг официално беше основана най-младата в Западно- и Средноевропейска епархия БПЦО. Българи там има от много десетилетия, защото градът беше в източната част на страната, където от България сравнително лесно млади хора ходеха да учат и да работят, мнозина създадоха семейства и останаха да живеят в Лайпциг, както и в други селища наоколо. В града има исторически руски храм, където желаещите българи се черкуваха години наред, но някои все пак предпочитаха да пътуват близо двеста километра, за да отидат в неделя или на празник в българската църква в Берлин, кв. „Ной Кьолн“. Затова накрая решиха и те да имат своя община и място за съвместни богослужения или за лична молитва.

Със съдействието на председателя на общината в столицата Берлин – ставрофорен ик. Юлиан Ангелов, който често се отзоваваше на молбата на лайпцигските българи, тяхното желание постепенно се изпълни. Защото свещеникът не само идваше да обгрижва духовно вярващите сънародници и всички приятели на православието в гр. Лайпциг и околностите, но им помогна и в организирането на местна църковна община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

parousoasia metalio 7Във връзка с двестагодишнината от началото на гръцкото освободително въстание, започнато на 25 март 1821 г. с благословението и дейното участие на гръцките архиереи, свещеници и монаси, Гръцката православна църква тази година ще проведе чествания. Същевременно, по поръчка на Св. Синод е изготвен паметен медал, който ще се дава на официални лица, които и днес продължават да работят за доброто на народа и страната им.

Медалът е представен на нарочна проява (при спазване на всички противоепидемични мерки), ръководена от Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним. На медала е изобразена Божията майка, на чийто празник и с чиято помощ се води няколкогодишната освободителна борба, както и една поредица от новомъченици и „етномъченици“, както гърците наричат падналите в борбата за освобождение клирици. Сред тях са патр. Григорий V, обесен на вратите на патриаршията във Фенер след обявяването на въстанието, св. Козма Етолийски, проповедник и будител на народа.

Между изобразените мъченици са и няколко, които се почитат и от нашия народ, като например св. Злата Мъгленска, св. Кирана Солунска, св. Никита Сярски, св. Трендафил Загорски (неправилно представян в сборници с жития на български светци като старозагорски, защото той е от с. Загора в планината Пилион, североизточно от гр. Волос).

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

gallias emmanouelДнес на заседание на Св. Синод на Вселенска патриаршия е взето решение да бъде освободен от длъжност старшият (геронт) митрополит на Халкидон д-р Атанасий и на негово място е избран митрополитът на патриаршията за Франция Емануил (Адамакис).

Досега не са излизали наяве никакви забележки или обвинения срещу учения архиерей, роден през 1936 г. в Истанбул, завършил Халкинската богословска школа, докторирал в Германия, преподавал в Халки до затварянето на школата от властите през 1971 г., автор на поредица изследвания по история на християнското изкуство и не на последно място – морално чист архиерей. Той по достойнство заема вече тринадесет години старшата катедра със седалище в Кадъкьой, на азиатския бряг на Босфора, където в древност е бил историческият град Халкидон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

iske3Възрастен свещеник от гръцкия остров Санторини (на грц. Тира, най-южния от Цикладските острови) е бил глобен миналата седмица заради даване на св. Причастие на едно семейство. Наложена му е глоба от 1 500 евро. Свещеническият съюз на Гърция остро реагира на този случай, като описва подробно как се стига до абсурдната ситуация.

О. Георги Фитрос е дългогодишен ефимерий на храма „Св. Богородица Миртидйотиса“ и, въпреки възрастта и здравословните си проблеми, продължава да бъде неуморен и отзивчив свещеник, стоейки близко до всеки страдащ човек. Той напълно се е съобразил с новата ситуация, създадена заради епидемията от COVID-19, и изпълнява всички правителствени решения, като кани малки групи вярващи да присъстват на службите, стоейки на необходимото разстояние едни от други. Той не искал Църквата да бъде обвинявана в каквото и да е, понеже малкият остров Санторини е сред най-засегнатите области от болестта. Храмът на св. Богородица Миртидйотиса е затварян няколко пъти.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

679Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви в програмата „Църквата и светът“ по телевизия „Россия-24“, че не е изключено Руската православна църква да канонизира като мъченик прот. Александър Мен. Той го нарече изключителен мисионер на своето време, който е проповядвал в много сложни условия.

„Неговата смърт е трагична и аз мисля, че ако бъде доказано, че е била мъченическа, то той може да бъде канонизиран като мъченик“, отбеляза митрополитът. Той коментира и отношението към о. Александър Мен в някои християнски среди, според които неговите възгледи били „юдеохристиянски“ и „икуменически“: „В някои свои книги той провежда паралели между християнството и другите религии и тези сравнения са създали впечатление, че между християнството и другите религии има много повече общи неща, отколкото са в действителност. Тази широта във възгледите на о. Александър и тогава е смущавала читателите, и днес продължава да ги смущава“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]