Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

1 0 628311На 7 октомври на един от хълмовете на грузинския град Ахалцихе в квартала Рабати беше осветена църквата „Дева Мария на Броеницата” и открит манастирът "Свети Бенедикт", съобщи Радио Ватикана. Манастирът е изграден на място, където в миналото е имало католическа църква, разрушена от комунистите. Това е първият католически манастир в страната, в който за момента живеят четири бенедиктински монахини, изпратени от манастира в гр. Офида, намиращ се в италианския регион Марке (по източното крайбрежие на Централна Италия - б. р.). На събитието присъстваха апостолическият нунций в страната монс. Марек Солжински, представители на Арменската католическа църква, Сиро-халдейската църква, Арменската апостолическа църква, както и двама представители на Православната църква. Присъстваха и гости от Италия, дарители и доброволци, работили по строежа на сградата. Пред Радио Ватикана апостолическият администратор на Кавказ за вярващите от латински обред, монс. Джузепе Пазото, посочи важността на откриването на католически манастир: „То беше кулминацията на едно дълго очакване и усилен труд, изпълнен с много жертви. В тази инициатива взеха участие най-много хора, защото откакто започнахме работите преди две години, всяка първа неделя от месеца по време на литургиите общностите се молеха за това намерение и се събираха доброволни дарения за реализирането на този проект. Голяма част от даренията за построяването на манастира са от Германия”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
HelsinkiНежеланието на финландците да плащат църковен данък, неверието, а също и усещането, че църквата днес няма никаква роля в живота на човека, са факторите, довели до големия отлив на вярващи в тази страна. Само през 2012 г. от Лютеранската църква са се отрекли 20 хиляди души. Според прогнозите към края на годината броят на тези хора ще се увеличи двойно. "След приемането на решението за въвеждането на данък в края на миналата година броят на отричанията от църквата стремително нарасна. Съдейки по отзивите, някои граждани просто не могат да си позволят да плащат и църковния данък, и новия данък за радио и телевизия", твърдят социолози. За 4% от напусналите църквата именно въвеждането на новия данък е причина да се откажат да плащат църковния.
 
Официална религия във Финландия е лутеранството, което изповядват почти 80% от населението. Втора държавна религия е православието. От държавния бюджет чрез църковен данък се финансира само лутеранството. През последните 2 десетилетия във Финландия се е увеличил значително и броят на мюсюлманите, основно чрез имиграцията.
 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

109Православната църква "Св. Георги" в Йерусалим, която се ползва от румънци, пострада от вандалски акт на еврейски екстремисти, съобщава Romfea.gr. Храмът, който се намира в непосредствена близост до квартала на ултраортодоксалните евери Меа Шарим, беше нападнат с камъни, бутилки и нечистотии. Нападателите не са успели да проникнат в църквата, повредена е само портата, съобщава полицията. Нападението се случва скоро след подобен акт срещу католически манастири на Синай и на др. места в близост до свещения град. Тези случаи предизвикаха възмущението и протестите на всички религиозни представители по Св. Земи, както и на палестинските и израелски политици. Католическите епископи изразиха "дълбокото си съжаление за тези действия" и поискаха "да има промяна в образователната система на някои израелски училища, където се преподава презрение и омраза към друговерците". Повечето равини забраняват нападенията над християнски храмове и техните институции, но те не са в състояние да спрат вандалските прояви, които се вършат предимно от млади хора, членуващи в ултраордоксални еврейски групи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

SAM 0031С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон неговият викарий, Константийският епископ Антоний, от 6 до 8 октомври беше на посещение в Българската църковна община "Св. Иван Рилски" в Лондон. Повод за визитата на архиерея беше обновлението на енорийския параклис, който тази година беше изцяло ремонтиран и двойно разширен. Ремонтът се извърши благодарение на благоразположението на г-н Константин Димитров, посланик на Р. България във Великобритания, финансовата помощ на Дирекция „Верозповедания“ към МС и дарения от българската общност в Лондон.

На 7 октомври (неделя) епископ Антоний оглави светата Литургия в съслужение с енорийския свещеник иконом Симеон Илиев. На богослужението присъстваха г-н Велев, заместник-посланик на Р. България в Лондон, г-н Малин Месалски, консул при посолството, деца и преподаватели от българското училище. Литургията беше огласена от песнопенията на възпитаниците на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" Милен Лукаев, Спас Казаков и богослова Мирослав Марков под ръководството на презвитера Лоте Илиева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

200px-VloraВ рамките на инициатива за спиране на растящия брой убийства от кръвни вражди в Албания ръководството на Католическата църква издаде специално решение, че католици, които извършват убийства за отмъщение, ще бъдат отлъчвани от Църквата.

Църквата призова албанските съдебни органи да издават максимални присъди за убийство и особено за убийства за отмъщение. Църквата се застъпи за осъждане на признатите за виновни убийци на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване.

Джин Марку, председател на нестопанската организация Национален комитет за помирение, която работи за прекратяване на кръвните вражди, заяви за SETimes, че до средата на септември в Албания са били извършени 101 такива убийства за тази година. От 90-те години на ХХ век в страната са извършени 10 000 убийства за отмъщение, заявиха от Националния комитет за помирение.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]