Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2VSN 2699На 14 октомври, в първия ден от първосветителската си визита в Белорусия, Руският патриарх Кирил оглави церемонията по откриването на паметника на предишния руски патриарх Алексий Втори.

Паметникът е поставен до стълбището на храм-паметника „Всички светии“, издигнат в памет на жертвите, дали живота си за спасението на Отечеството, съобщава Патриархия.ру.

В откриването взеха участие патриаршеският екзарх за цяла Белорусия, Мински и Слуцки митрополит Филарет, членове на Св. Синод и свещеници от Белорусия, кметът на Минск, руският посланик в Белорусия, ученици от неделни училища и миряни.

При откриването патриарх Кирил поръси със светена вода монумента и след това беше изпята „Вечная память“ за приснопаметния патриарх Алексий Втори. После участниците в церемонията поставиха цветя на паметника.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

papas2Митрополитът на област Акарнания в Гърция разпореди на подопечните му духовници да прекратят незабавно всякакви контакти в социалните мрежи, предаде БНР. Според митрополит Козма духовниците си нанасят вреда с контакти в интернет. Подписът му стои под официален документ, изпратен до всички духовници от епархията с нареждане заповедта да бъде изпълнена незабавно и предупреждение за епитимии на тези, които не се подчинят. Според митрополита свещениците от епархията му нанасяли с присъствието си в социалните мрежи "сериозни духовни и семейни вреди на хората".

Гръцкият клир коментира противоречиво решението на митрополита. Част от духовниците го подкрепят, но за повечето от тях това е "грешна реакция”. Припомнят се случаи, в които именно контактите на млади хора с духовници в социалната мрежа спасяват младежи от влиянието на секти, дори от самоубийства.

Въпреки доводите против мярката митрополит Козма следи строго, дали подчинените му духовници са заличили личните си страници в социалните мрежи.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

0002Една от най-големите светини на Св. Гора, чудотворната икона на Божията майка "Достойно есть", беше посрещната в Солун с почести, оказвани на държавен глава. Тя пристига в града по решение на атонската управа по повод тържествата за 100-годишнината от освобождаването на града от турска власт. Монашеската общност заявява по този начин и желанието си да подкрепи гръцкия народ в периода на изпитания поради икономическата и духовната криза в страната. Богородичната икона "Достойно есть" беше посрещната от Атинския архиеп. Йероним, министъра на Македония и Тракия (резидиращ в Солун - б. р.), зам.-министри, депутати и множество народ. Церемонията по посрещането беше на площада пред Бялата кула в Солун. Иконата се съпровожда от монаси начело с протоепистата (председателстващия епистасията - изпълнителния орган на монашеското управление на Света Гора - б. р.) на Св. Гора отец Максим.

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (31 Votes)

mitrofanov-o-georgiyПрот. Георгий Митрофанов коментира в обширно интервю за руското издание Daily Talking различни проблеми на съвременния църковен живот. Той отговаря и на въпрос за новата мода в Русия православните храмове да се пазят от "казаци", която намери почва и в руското подворие в София. Тази мода се появи заради ескалацията на общественото напрежение в Русия от процеса срещу групата "Пуси райът".

"В някои храмове се появи т. н. "казашка охрана" и, както казват самите така наречени казаци, в Русия църквите винаги са се охранявали от казаци. Така ли е наистина?

- Това са абсолютни глупости. Аз въобще не считам тези хора за казаци. Това е маскарад. Казакът е войн-земеделец. А тези хора са маргинали, до революцията те никога не биха могли да влязат в казашкото съсловие поради своя начин на живот. Тук отново имаме имитация, този път имитация на приобщеност към историческата традиция. Казачеството е съсловие, което беше унищожено почти напълно и сега е невъзстановимо. Да се имитира неговото съществуване е просто кощунство".

Прот. Георгий Митрофанов е член на синодалната комисия по канонизация на руските новомъченици и преподавател в Санкт-Петербургската духовна академия по история на руската църква. Автор е на много книги, между които най-голям обществен отзвук имаше "Трагедията на Русия: "забранените" теми в историята на ХХ век в църковната проповед и публицистика". Прот. Георги Митрофанов е и член на Междусъборното присъствие на Руската православна църква.

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

big 392636От 1 септември 2012 г. четвъртокласинците в Русия започнаха задължително да изучават предмета „Основи на религиозната култура и светска етика“. Новата учебна дисциплина се оценява нееднозначно от родителите. След 70 години изолация на Църквата от училището не всички руснаци лесно приемат факта, че в образованието се въвежда предмет с религиозна насоченост. Но има и такива, които виждат в религиозното и етическото възпитание единствен източник за нравствени ценности за съвременните младежи и приветстват възможността децата им да се образоват в това отношение.

Предметът „Основи на религиозната култура и светска етика“ (ОРКСЕ) се състои от шест модула. Родителите избират кой от тях да изучава тяхното дете: основи на светската етика, на православната, ислямската, будистката, юдейската култура, основи на световните религиозни култури. По данни на портала RELIGARE (Религаре), цитиран от в. „Московские новости“, 38% от родителите са избрали основи на светската етика, 29 % - основи на православната култура, 19 % - основи на световните религиозни култури, 3,5 % - основи на ислямската култура, половин процент са записали децата си на основи на юдейската култура. Почти 10 % не са могли да отговорят.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]