Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

img 6202s"Тенденцията е към увеличаване на броя на учениците в гимназиите, които изучават вероучение." Това споделиха преподаватели по Веронаука в държавните и частните гимназии на територията на град Белград по време на заседание в енорийския център на храма "Свети Сава“ в началото на месец октомври. Председател на заседанието беше Хвостанският епископ Атанасий, председател на съвета за преподаване на религия на Белградско-Карловачката архиепископия. В отворен диалог бяха разгледани общите проблеми, но и конкретните трудности, с които се срещат отделните преподаватели.

Като общо беше констатирано, че взаимната обмяна на опит може да допринесе за по-качествено провеждане на учебните занятия. Специално беше изтъкната необходимостта от използването на новите технологии в обучението по вероучение, което ще направи Словото Божие по-достъпно за учениците. Бяха разгледани и следващите теми на списание "Катихета", което списват и редактират преподавателите по религия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
beРуски апелативен съд потвърди присъдите от по 2 години затвор на две от трите осъдени пънкарки от групата "Пуси райът" (Pussy Riot), но присъдата на третата беше променена на условна с 2 години изпитателен срок. Днес Московският градски съд поднови процеса за обжалване на присъдите. 30-годишната Екатерина Самуцевич беше освободена още в съдебната зала, но Мария Альохина (24 г.) и Надежда Толоконникова (22 г.) остават в ареста, съобщиха Риа Новости и Ройтерс, цитирани от БТА.

По-рано трите пънкарки заявиха пред съд в Москва, че не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин. Те настояха, че проявата им в храма "Христос Спасител" не е била атака срещу религията, а е имала политически характер, предаде Асошиейтед прес. 

"Не сме искали да обидим вярващите", заяви Самуцевич от остъклената клетка, в която подсъдимите стоят в съдебната зала. "Ако е имало някаква обида, ние се извиняваме. Аз трябва да отговарям за собствените си действия", добави тя, съобщи БГНЕС. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Religions of the USЗа първи път в историята САЩ се простиха с протестантското си мнозинство, сочи проучване на Форума Пю за религия и обществен живот (Pew Forum on Religion and Public Life), предаде Асошиейтед прес. Според проучването делът на протестантите в зряла възраст в страната е спаднал до рекордните 48 %.

Сред причините за тази безпрецедентна промяна е нарастването на броя на американците в зряла възраст, които посочват, че не изповядват определена религия. Сред тях има атеисти, но и хора, които вярват в Бог, както и забележимо малцинство от лица, които се молят всекидневно, но се определят като "духовни", а не "религиозни".

Нарастването на броя на американците, необвързани с организирана религия, безпокои духовните лидери на нацията, които се тревожат, че САЩ са поели по пътя на Западна Европа, където все по-малко хора ходят на църква. Тенденцията има и политически измерения - американските избиратели, които се определят като необвързани с определена религия, гласуват преобладаващо за демократите и подкрепят правото на аборт и гей браковете в доста по-висока степен от американската общественост като цяло, се посочва в проучването на Форума Пю.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

1 0 628311На 7 октомври на един от хълмовете на грузинския град Ахалцихе в квартала Рабати беше осветена църквата „Дева Мария на Броеницата” и открит манастирът "Свети Бенедикт", съобщи Радио Ватикана. Манастирът е изграден на място, където в миналото е имало католическа църква, разрушена от комунистите. Това е първият католически манастир в страната, в който за момента живеят четири бенедиктински монахини, изпратени от манастира в гр. Офида, намиращ се в италианския регион Марке (по източното крайбрежие на Централна Италия - б. р.). На събитието присъстваха апостолическият нунций в страната монс. Марек Солжински, представители на Арменската католическа църква, Сиро-халдейската църква, Арменската апостолическа църква, както и двама представители на Православната църква. Присъстваха и гости от Италия, дарители и доброволци, работили по строежа на сградата. Пред Радио Ватикана апостолическият администратор на Кавказ за вярващите от латински обред, монс. Джузепе Пазото, посочи важността на откриването на католически манастир: „То беше кулминацията на едно дълго очакване и усилен труд, изпълнен с много жертви. В тази инициатива взеха участие най-много хора, защото откакто започнахме работите преди две години, всяка първа неделя от месеца по време на литургиите общностите се молеха за това намерение и се събираха доброволни дарения за реализирането на този проект. Голяма част от даренията за построяването на манастира са от Германия”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
HelsinkiНежеланието на финландците да плащат църковен данък, неверието, а също и усещането, че църквата днес няма никаква роля в живота на човека, са факторите, довели до големия отлив на вярващи в тази страна. Само през 2012 г. от Лютеранската църква са се отрекли 20 хиляди души. Според прогнозите към края на годината броят на тези хора ще се увеличи двойно. "След приемането на решението за въвеждането на данък в края на миналата година броят на отричанията от църквата стремително нарасна. Съдейки по отзивите, някои граждани просто не могат да си позволят да плащат и църковния данък, и новия данък за радио и телевизия", твърдят социолози. За 4% от напусналите църквата именно въвеждането на новия данък е причина да се откажат да плащат църковния.
 
Официална религия във Финландия е лутеранството, което изповядват почти 80% от населението. Втора държавна религия е православието. От държавния бюджет чрез църковен данък се финансира само лутеранството. През последните 2 десетилетия във Финландия се е увеличил значително и броят на мюсюлманите, основно чрез имиграцията.
 

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]