Мобилно меню

3.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.78 (9 Votes)

hram-vok-580x435"В най-натоварените часове на московските гари ще има професионално подготвени хора, които ще консултират хората по въпросите на православната вяра и ще им дават листовки с кратки текове или брошури, обяви йеромонах Дмитрий (Першин), началник на Мисионерската комисия към Московския епархийски съвет. Дежурствата, които започват от ноември и ще се дават в петъците, са поверени на завършващите общоепархийските мисионерски курсове и Мисионерския факултет на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“.

Източник: Православие и мир

На снимката: православен параклис на една от московските гари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

shmalii3В Националния универистет за ядрени изследвания на Московския инжинерно-физически институт (МИФИ) е създадена катедра по теология. Завеждащ катедрата е Волоколамският митрополит Иларион. Началото на сътрудничеството между Руската православна църква и института датира от 2010 г., когато Руският патриарх Кирил посещава висшето училище и е осветен православният параклис там.

В интервю за в. „Известия“ заместник-завеждащият катедрата о. Владимир Шмалий (на снимката), който е завършил Московския физико-технически институт, разказва, че вече има традиции в сътрудничеството с представителите на университета. В сградата на МИФИ са се провеждали курсовете за повишаване на квалификацията за преподавателите от православните семинарии. Тогава професори от МИФИ, Московския държавен университети и други висши училища са чели лекции на богословите за постиженията в областта на астрономията, физиката, химията, науките за Земята и т. н. Сега пък богословите ще разказват на желаещите физици за историята на Църквата, вероучението, православната култура и богослужение.

Преподаването в новата катедра ще започне от пролетния семестър. Още не е съставен списъкът с лектори, но в него ще влязат както свещеници, така и светски специалисти. Сред тях може да има духовници, завършили МИФИ, като например помощник-ректора на Московската духовна академия по иновационна дейност йеродякон Радион (Ларионов).

4.0666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (15 Votes)

800px-MamakovПрез последните дни ескалира проблемът с отстранения от длъжност български свещеник в Будапеща, за който разказва БНТ. Преди две години българският свещеник в унгарската столица Стефан Мамаков е освободен от длъжност от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради неизпълнение на задълженията си и многото нарушения, които той е направил в църковната община.

През ноември 2011 г. е назначен друг свещеник - Танчо п. Ганчев Янчев, който поема духовната грижа за българите в Будапеща. Но Стефан Мамаков продължава да живее в къща в двора на българския храм „Св. Кирил и Методий“ на разноските на църковно настоятелство в унгарската столица. Безуспешни са опитите на митрополитското ръководство и на църковното настоятелство да го накарат да освободи имота. В същото време свещеникът е завел редица дела в унгарския съд срещу българското настоятелство. Той претендира за неправомерно прекратен договор и иска да получи обезщетение. И така, докато текат делата - отец Стефан продължава да живее в къщата в двора на църквата, естествено - на разноските на българите там.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

100 1785 0Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий, който управлява и Южно- и Централноамериканската епархия на Сръбската православна църква, в началото на октомври беше на посещение в Доминиканската република, за да организира там църковна общност на Сръбската патриаршия. Посещението в карибската държава беше една от спирките в обиколката на митрополит Амфилохий из южноамериканската епархия.

През миналата година архиереят беше уведомен за желанието на сръбски емигранти да създадат в Доминиканската република църковна община, което беше потвърдено и от посолството на Сърбия в Куба. Сега митрополит Амфилохий въпреки сгъстената си програма успя да организира посещение на тази страна, придружаван от протодякон Игор Балабан.

Доминиканската република има две мисионерски енории на Руската задгранична църква, но от година на година се чувства все по-голяма нужда, както и навсякъде в Южна и Централна Америка, от по-силно присъствие на Православната църква в този район. Една от главните причини е големият брой православни туристи, особено от Русия. През последните петнайсетина години в страната са дошли и няколкостотин вярващи от бивша Югославия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

DSCN3557Нов свещеник за епархията ни в Западна и Централна Европа ръкоположи Константийският епископ Антоний. Това стана по време на посещението му в Българската църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Страсбург, където епископът беше с благословението на своя епархийски митрополит Симеон от 12 до 14 октомври.

Новият български свещеник в Страсбург, Георги Стоянов, е възпитаник на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", родом е от гр. Елин Пелин и е потомък на Жегларския род, известен в България с най-големия брой потомствени свещеници, излезли от него.

С благословението на Светия Синод и епархийския архиерей кандидатът за свещеник Георги Стоянов на 13 октомври беше ръкоположен за дякон от епископ Антоний в храма на Румънската православна църква "Св. Йоан Кръстител" в Страсбург. С благословението на Западно- и Южноевропейския митрополит Йосиф към Румънската православна църква епископ Антоний оглави светата Литургия в съслужение с предстоятеля на храма свещеник Василий, енорийския свещеник на БПЦО "Св. Кирил и Методий" иконом Петър Симеонов, бащата на бъдещия дякон и свещеник протойерей Стоян Георгиев, който е енорийски свещеник в гр. Елин Пелин, и свещеник Даниел, представител на франкофонската енория към Московска патриаршия. Голяма беше духовната радост на всички българи, дошли да подкрепят молитвено своя бъдещ пастир.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]