Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

santo sepolcro di gerusalemme  - 2012 - large xsДържавният секретариат на Ватикана предупреди, че съществуват много ордени и групи, които твърдят, че действат с църковна благословия, без да имат такава. Ватиканът обаче няма никакво намерение да ги признае, въпреки че те рекламират себе си като действащи в "традицията на тамплиерите". Ватиканът забрани на свещениците в подопечните им храмове да се извършват рицарски ръкоположения на нови членове на непризнатите ордени и допълни, че в Римокатолическата църква има само седем военни ордена. За всички останали Ватиканът не носи отговорност, не признава техните рицарски грамоти и свещени звания и не гарантира за целите на техните организации. По-конкретно в бюлетина на св. престол се казва:

„Държавният секретариат в отговор на честите запитвания за информация за отношението на Светия престол към рицарските ордени, посветени на светци или ползващи свещени наименования, смята за нужно да заяви, както е правено това и преди, че освен собствените ордени (отличията на Светия престол по степен както следва): „Върховен орден Христов”, „Златна шпора”, „Пий ІХ”, „Свети Григорий Велики” и „Папа свети Силвестър” – Светият престол признава и закриля само "Суверенния Малтийски орден" (познат още като: "Суверенен военен хоспиталиерски орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта") и "Рицарския орден на Божи гроб в Йерусалим" и не възнамерява да променя становището си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ORTHODOXOI EE2На 17 октомври в Брюксел се проведе първият семинар, организиран съвместно от Бюрото на политическия съветник на президента на Европейската комия Е. Барозу (BEPA) и Комисията на представителите на Православните църкви в Европейския съюз (CROCEU).

Темата на първия семинар беше "Взаимопомощ в днешната икономическа криза. Приносът на Православната църква към европейската социална политика". В семинара взеха участие представители на всички православни църкви в Европа без БПЦ - Цариградската, Руската, Румънската и Сръбската патриаршии, Гръцката, Кипърската и Албанската архиепископии, както и църквите на Чехия и Полша. Освен църковните представители в срещата участваха членове на Европейската комисия, университетски преподаватели, дипломати и представители на църковните организации в Брюксел. Семинарът имаше три модула: първият на тема "Икономическата криза и социалната структура на европейската общност", вторият "Социалното сближаване от гледна точка на Православната църква. Предизвикателства и опит" и третият "Взаимопомощта между поколенията". Семинарът показа за пореден път интересът на всички Православни църкви да участват в един същностен диалог с компетентните органи на Европейския съюз в духа и рамките, определени от чл. 17 на договора в Лисабон.

3.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.78 (9 Votes)

hram-vok-580x435"В най-натоварените часове на московските гари ще има професионално подготвени хора, които ще консултират хората по въпросите на православната вяра и ще им дават листовки с кратки текове или брошури, обяви йеромонах Дмитрий (Першин), началник на Мисионерската комисия към Московския епархийски съвет. Дежурствата, които започват от ноември и ще се дават в петъците, са поверени на завършващите общоепархийските мисионерски курсове и Мисионерския факултет на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“.

Източник: Православие и мир

На снимката: православен параклис на една от московските гари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

shmalii3В Националния универистет за ядрени изследвания на Московския инжинерно-физически институт (МИФИ) е създадена катедра по теология. Завеждащ катедрата е Волоколамският митрополит Иларион. Началото на сътрудничеството между Руската православна църква и института датира от 2010 г., когато Руският патриарх Кирил посещава висшето училище и е осветен православният параклис там.

В интервю за в. „Известия“ заместник-завеждащият катедрата о. Владимир Шмалий (на снимката), който е завършил Московския физико-технически институт, разказва, че вече има традиции в сътрудничеството с представителите на университета. В сградата на МИФИ са се провеждали курсовете за повишаване на квалификацията за преподавателите от православните семинарии. Тогава професори от МИФИ, Московския държавен университети и други висши училища са чели лекции на богословите за постиженията в областта на астрономията, физиката, химията, науките за Земята и т. н. Сега пък богословите ще разказват на желаещите физици за историята на Църквата, вероучението, православната култура и богослужение.

Преподаването в новата катедра ще започне от пролетния семестър. Още не е съставен списъкът с лектори, но в него ще влязат както свещеници, така и светски специалисти. Сред тях може да има духовници, завършили МИФИ, като например помощник-ректора на Московската духовна академия по иновационна дейност йеродякон Радион (Ларионов).

4.0666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (15 Votes)

800px-MamakovПрез последните дни ескалира проблемът с отстранения от длъжност български свещеник в Будапеща, за който разказва БНТ. Преди две години българският свещеник в унгарската столица Стефан Мамаков е освободен от длъжност от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради неизпълнение на задълженията си и многото нарушения, които той е направил в църковната община.

През ноември 2011 г. е назначен друг свещеник - Танчо п. Ганчев Янчев, който поема духовната грижа за българите в Будапеща. Но Стефан Мамаков продължава да живее в къща в двора на българския храм „Св. Кирил и Методий“ на разноските на църковно настоятелство в унгарската столица. Безуспешни са опитите на митрополитското ръководство и на църковното настоятелство да го накарат да освободи имота. В същото време свещеникът е завел редица дела в унгарския съд срещу българското настоятелство. Той претендира за неправомерно прекратен договор и иска да получи обезщетение. И така, докато текат делата - отец Стефан продължава да живее в къщата в двора на църквата, естествено - на разноските на българите там.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]