Мобилно меню

4.2222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.22 (9 Votes)

Bishop-Bernard-FellayВатиканът постави ултиматум на зилотското общество "Свещеническо братство на св. Пий Х" (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X), известно още като "лефевристи", да прекратят схизмата, признавайки напълно решенията на Втория Ватикански събор (ВВС), съответно учението на Римокатолическата църква и литургичните реформи, направени след ВВС. Ако приемат предложението св. престол, им се предлага да бъдат обособени като полуавтономна структура, прелатура, в рамките на Римокатолическата църква. За това съобщава агенция "VIA", позовавайки се на информация от Ватикана. Официалният преговарящ от страна на св. Престол е архиепископ Августин Ди Ноя, който е изпратил писмо до лидера на братството епископ Бернар Феле (на снимката). От Ватикана не уточняват кога изтича срокът, до който лефевристите трябва да отговорят, посочва се само, че той е кратък.

Сегашният папа Бенедикт ХVІ, както посочват от Ватикана, досега е показал "достатъчно разбиране" към лефевристите. Той участва в преговорите с тях през 80-години на миналия век, когато е още кардинал Ратцингер. През 1988 г. той подписва примирителен протокол с основателя и ръководител на братството архиеп. Лефевр. Но още същата година Лефевр ръкополага четирима епископи на братството без разрешението на папата. Тогава папа Йоан Павел Втори отлъчва всички ръкополагали и ръкоположени епископи, сред които е и Бернар Феле, който сега е настоятел на братството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

20 religionCountryMapАмериканският социологически център Pew Forum съобщи резултатите от последното свое изследване върху религиозността по света. Според данните 84% от световното население, тоест 5,8 милиарда души при обща численост на населението на земята 6,9 милиарда, са привърженици на една от най-големите традиционни религии в света: християнство, индуизъм, ислям, будизъм, юдаизъм или някоя от другите традиционни религии сикхизъм, даоизъм, зороастризъм и др. Християните са най-многочислената религиозна група в света - приблизително една трета от населението на земята - 32%, втора по численост група са мюсюлманите - 23%.

Pew Forum уточнява данните за християните - общо 2,2 милиарда души, от които: 50% са католици, 37% са протестанти от различни деноминации, 12% са православни (264 милиона, но в това число са включени също дохалкидонците). Останалите 1% включват деноминации, които условно също се наричат християнски като мормони, свидетели на Йехова и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

65Съвременната британска култура е проникната от похот и е унизителна за жените, заяви министърът на здравеопазването на Великобритания Диана Абът, цитирана от BBC. Според нея е налице една хипер-сексуализация на обществото, проявяваща се в нарастващия брой на т. нар. "sexting" - текстови съобщения със сексуален характер, изпращани по мобилните устройства. Особено тревожна е комерсиализацията и сексуализацията на децата, които имат лесен достъп до порнографски материали в интернет. Поради тази причина в британските училища се е развила "стриптийз" култура, която остава извън родителския контрол. Родителите трябва сериозно да разговарят с децата си и да ги учат да казват "не". "Дълго време се твърдеше, че публичното демонстриране на сексуалността е признак на просветена освободеност. Но аз считам, че за твърде много хора натискът да се приспособят към хипер-сексуализацията е затвор", казва тя.

Според нея е необходима решителна промяна в половото възпитание, за да се сложи край на зациклеността на децата и подрастващите по въпросите на пола от най-ранни години. Диана Абът решително осъди рекламите и музикалните клипове с ярки еротични послания, както и подчертаната съблазнителност на женските персонажи във филмите - "всичко онова, което днес вече е ежедневие".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1 0 657962Римокатолическата църква ще обсъди промени в каноничното си право, отразено в Codex Iuris Canonici - CIC, който не е променян от 1983 г., съобщава сръбската агенция VIA. За това е споменал кардинал Франческо Кокопалмерио по повод откриването в петък, 25 януари, на конференция на специалистите по канонично право във Ватиката, посветена на 30-годишнината от обнародването на Кодекса на каноничното право. Кодексът е издаден през 1983 г. и отразява решенията на Втория Ватикански събор. Според участниците в конференцията няколко са основните промени, внесени тогава: първо, промени в каноничните постановления в духа на "новата еклезиология на икуменизма", които позволяват допускане до тайнствата на католическата църква на християни от "не-католически църкви"; засилване на принципа на "епископската колегиалност", тоест изясняване на отношенията между епископите и примата, осъществяван от папата; засилване на ролята на миряните в епархийските съвети; приемане на енорията като общност от вярващи, а не като териториална единица или организация. Кардинал Франческо Кокопалмерио съобщи, че промени ще бъдат внесени в брачното право, но без да споменава подробности.

3.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.79 (24 Votes)

136Осъдената участничка от групата "Pussy Riot" Надежда Толоконникова възнамерява да отиде на служба в православния храм на територията на мордовската колония, където изтърпява своето наказание.

"Бих искала да видя самата църква и да се запозная с батюшката, казаха ми, че са двама. Иска ми се да отиде на служба. Може би ще успея през януари", каза Н. Толоконникова в интервю за "Новая газета", имайки предвид, че придвижването на територията на колонията е строго регламентирано.

Тя признава, че не приема обрядовата страна в църковния живот, "защото твърде много хора имат една битова вяра, едно фарисейство, а Иисус въобще осъждал това". "Що се отнася до вярата, това е сложно нещо. Навярно по-скоро аз вярвам, но именно поради някакъв страх от фарисейството никога, поне така ми се струва, макар че знам, че никога не бива да се казва никога, - но в скоро време не възнамерявам да се кръстя", добавя Н. Толоконникова.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]