Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

001100 00000626687Днес 115 кардинали от цял свят се събират в Сикстинската капела, за да започнат избора на нов папа. Следобед те ще бъдат затворени в параклиса, за да започнат гласуването. Според говорителя на Ватикана о. Федерико Ломбарди кардиналите могат да не започнат вота още тази вечер. Ако до 19 ч. местно време от комина на Сиктинската капела не тръгне дим, значи се решили да започнат процедурата утре.

Кардиналите-избиратели ще нощуват в хотела “Св. Марта”, намиращ се на територията на Ватикана.

Участниците в конклава ще бъдат изолирани от света, докато не изберат нов предстоятел на Римокатолическата църква. Връзката им с околния свят ще е чрез димни сигнали, които се виждат от площада “Св. Петър”. Два пъти в денонощието – около обяд и привечер – гласуващите ще изгарят бюлетините от вота. Черният дим означава, че изборите ще продължат, белият – че има нов папа. Белият дим се получава, когато в огъня се добави влажна слама и димът е смесен с водни пари.

Процедурата по избора на 266-тия папа ще завърши с произнасянето на латински на прословутата фраза: “Имаме папа” (habemus papam) и излизането на балкона на новия глава на Римокатолическата църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

220px-DurlacherAllee KirchenSchilderТези, които напускат членството си в католическата или евангелско-лутеранската църква в Германия, защото не искат повече да се идентифицират с нея, не стават автоматично атеисти, е установило най-широкото досега обществено проучване на германския социологически институт INSA. Едва един на трима граждани, които не членуват в каквато и да било религиозна общност, е атеист.

Най-малко атеисти има сред привържениците на управляващите християндемократически съюзи ХДС и ХСС - 9%, при либералната Партия на свободните демократи са 15%, а при левите партии и при Пиратската партия са 32%. Сред високо образованите хора атеистите са 17%, а сред тези "без специална квалификация" – 25%. 

В Германия, която има 82 милиона жители, 33% не принадлежат към никоя религиозна общност, 30% са католици, 29% са протестанти, 5% са мюсюлмани, 1,5% са православни, по-малко от 0,5% образуват членовете на малките религиозни общности на евреи, будисти и индуси.

Критичната спрямо религиозната вяра организация "Джордано Бруно", чиито членове са предимно атеисти, критикува проучването, като твърди, че на ответниците не е бил поставен въпрос за това, какво те действително разбират под понятието "Бог". Те се позовават на друго проучване, което сочело, че в действителност 57% от населението на Германия смятали себе си за "невярващи".

Богослови пък са на мнение, че това изследване "отразява състоянието". Те изтъкват, че въпросът за Бог занимава всеки човек. Резултатите трябва да послужат на църквите като подтик да "изострят профила си".

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)

htsehsegheghe resizeАнтиохийската патриаршия потърси помощ за разрешаване на конфликт с Йерусалимската патриаршия относно църковната юрисдикция в земите около Персийския залив. Повод за конфликта е съобщението от Йерусалим, че за първи архиепископ на залива със седалище в Катар е определен архим. Макарий (на снимката), чиято хиротония беше вчера.

От Дамаск, седалището на Антиохийската патриаршия, твърдят, че още от първите векове на християнството тези земи са били под нейна юрисдикция. От Антиохийската патриаршия оценяват като тъжен факт решението на Йерусалимската патриаршия, което се случва в толкова трудни дни за християнството в Близкия Изток и го оценяват като "дълбока рана". "Ние не можем да приемем въздигането на архиепископ на територия на Антиохийската патриаршия, без дори да бъдем уведомени за това", твърдят от Антиохийската патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Снимка: National GeographicВчера, 9 март, израелските власти обявиха, че за една седмица страната повторно е поразена от нова, много по-голяма напаст от скакалци, идващи от юг, от Синайския полуостров. Въпреки че беше събота, шабат, ден на задължителна почивка, беше вдигната на крак селскостопанската авиация, която активно пръскаше с инсектициди полята в южните области. Части от рояците скакалци достигнаха предградията на Тел Авив. Сред ортодоксалните евреи цари недоумение по въпроса, дали това е "Божието предупреждение", или просто злополука точно преди най-големия еврейски празник пасха, който е на 26 март.

Чуждестранните работници, идващи от Югоизточна Азия, които работят по полята в Израел, събират скакалци, пекат ги и ги ядат. Но един от най-влиятелните равини на Израел, Ицхак Йозеф, предупреди евреите да не ядат скакалци, защото те не били разрешени от религиозните хранителни правила (кошер). Друг равин обаче заяви, че това не е вярно: в Стария Завет се споменавало, че на древните евреи е било разрешено от насекомите да ядат само и тъкмо скакалци. Те не са вредни сами по себе си, но могат да са погълнали инсектициди, които са опасни за здравето.

Министърът на земеделието Орит Нокед информира парламента, че се вземат всички мерки срещу летящата инвазия. Селскостопанската авиация непрекъснато ще поръсва с инсектициди пътищата на скакалците.

Първата вълна премина египетско-израелската граница на 4 март и достигна пустинята Негев, където унищожи оазисите. Скакалците дойдоха от Судан, като са им били нужди три седмици, за да достигнат израелската територия. Очаква се техните рояци да стигнат през Саудитска Арабия до Персийския залив и Иран.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

pi135Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази недоумението си по повод мненията, че в Руската църква се упражнява диктат. "На фона на всичко, което днес се случва в Църквата, твърденията на недружелюбни и необективни СМИ, че в Църквата има твърд вертикал на властта и диктат, изглеждат странни", заяви патриарх Кирил на заседанието на Висшия църковен съвет.

Той напомни, че в Руската църква преди няколко години е създадено т. нар. Междусъборно присъствие - съвещателен орган, който съдейства на висшата църковна власт в подготовката на най-важните църковни решения. В тази структура влизат не само архиереи и други духовници, но и миряни.