Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

SAM 0031С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон неговият викарий, Константийският епископ Антоний, от 6 до 8 октомври беше на посещение в Българската църковна община "Св. Иван Рилски" в Лондон. Повод за визитата на архиерея беше обновлението на енорийския параклис, който тази година беше изцяло ремонтиран и двойно разширен. Ремонтът се извърши благодарение на благоразположението на г-н Константин Димитров, посланик на Р. България във Великобритания, финансовата помощ на Дирекция „Верозповедания“ към МС и дарения от българската общност в Лондон.

На 7 октомври (неделя) епископ Антоний оглави светата Литургия в съслужение с енорийския свещеник иконом Симеон Илиев. На богослужението присъстваха г-н Велев, заместник-посланик на Р. България в Лондон, г-н Малин Месалски, консул при посолството, деца и преподаватели от българското училище. Литургията беше огласена от песнопенията на възпитаниците на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" Милен Лукаев, Спас Казаков и богослова Мирослав Марков под ръководството на презвитера Лоте Илиева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

200px-VloraВ рамките на инициатива за спиране на растящия брой убийства от кръвни вражди в Албания ръководството на Католическата църква издаде специално решение, че католици, които извършват убийства за отмъщение, ще бъдат отлъчвани от Църквата.

Църквата призова албанските съдебни органи да издават максимални присъди за убийство и особено за убийства за отмъщение. Църквата се застъпи за осъждане на признатите за виновни убийци на доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване.

Джин Марку, председател на нестопанската организация Национален комитет за помирение, която работи за прекратяване на кръвните вражди, заяви за SETimes, че до средата на септември в Албания са били извършени 101 такива убийства за тази година. От 90-те години на ХХ век в страната са извършени 10 000 убийства за отмъщение, заявиха от Националния комитет за помирение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Днес Върховният съд на Италия със свое решение отхвърли начина на прилагане на разпоредба, издадена от правителството на Марио Монти, с която се очакваше Католическата църква в страната да бъде задължена от 2013 г. да заплаща данък върху приходите от своите недвижими имоти. „Прилагането на тази мярка надвишава компетенциите на министерството на финансите в Рим” – се казва в решението на Върховния съд. Коментатори подчертават, че правителството Монти до края на годината ще трябва да направи промени в съответната разпоредба, за да се увенчаят с резултат усилията му да не се губят приходи от облагането на недвижимите имоти, които Католическата църква на територията на Република Италия използва за търговска дейност. Става дума предимно за хотели, отдавани под наем жилища и магазини. „Готови сме да направим нужните промени в предвидените срокове”, заяви заместник-министърът на финансите Джанфранко Полило.

 

Според сдружението на италианските общини (Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, ANCI) възможното плащането на данъци от Католическата църква върху използването на недвижимите й имоти би донесло на държавната хазна поне 700 милиона евро годишно.

 

В случай че правителството на М. Монти не успее да отговори на изискванията, които е поставил Върховният съд на Италия с днешното си решение, ще се наложи да покрие „празнината” с въвеждането на други данъци, твърдят експерти.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

2912На 6 октомври свещеноиконом Недялко Калинов, енорийски свещеник в българския храм в Мюнхен, отслужи божествена света литургия на български език за нашите сънародници в Щутгарт, Германия. Богослужението беше извършено по покана на Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт. Понеже българската църковна община там не разполага със свой храм, св. Литургия се отслужи в руската православна църква "Св. Николай“. Иподякон Райко Синев помагаше на о. Недялко, а песнопенията бяха изпълнени от малък хор под диригентството на г-жа Димитрина Илиева – Заксенрьодер.

В своята проповед свещеникът изрази радостта си от факта, че в последно време в една от най–старите български църковни общини в Западна Европа има динамично развитие и че много вярващи дойдоха на литургията. Въпреки че той е силно ангажиран със своята дейност в Мюнхен и допълнително обгрижва българската енория в град Манхайм, отец Недялко обеща своята подкрепа за провеждане и в бъдеще на богослужения в Щутгарт.

Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт е основана още през 1984 г. и е един от основните инициатори за празнуването на паметта на светите братя Кирил и Методий в Елванген. Поради смяната на поколенията дейността ѝ в последните години беше отслабнала, но с идването на нови сънародници от България интересът и желанието за активен църковен живот нараснаха силно. С благословението на Константийския епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, беше проведено учредително събрание през лятото, на което се избра ново църковно настоятелство.

2.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 2.45 (11 Votes)

9BВеличкият епископ Йосиф е 12-ият член на Светия синод на Македонската православна църква, пише днес македонският вестник “Вечер”. Епископ Йосиф е бил ръкоположен в църквата „Света София” в Охрид, където е обявена независимостта на МПЦ, който акт и досега не е признат от останалите поместни църкви. 45 години по-късно Македонската църква все още се бори да бъде призната за независима църква, посочва вестникът. Главата на МПЦ архиепископ Стефан призова от амвона на историческия храм православните църкви да приемат новата реалност. Според него духовната незрялост и национално политическите интереси са основната причина, поради която и до днес се отрича съществуването на самостойна Македонска православна църква. „Нашите предци, Кирил и Методий, ги обвинявали, защото им пеели на разбираем език. Днес на нас ни оспорват правото на наш македонски език. Критикуват ни, че се наричаме със своето име и искаме да бъдем себе си. Въпреки това и до днес този спасителен акт (обявяването на независима Македонска църква през 1967 г., бел. ред.) на един православен народ е възприеман неправилно и е отхвърлен като престъпление и грях ”, заяви архиепископ Стефан. Президентът на РМакедония Георге Иванов, който също присъстваше на хиротонията, заяви, че Македонската църква има апостолски произход и че от нея християнството се разпространява в Европа.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]