Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

1-2012-10-27 1308Обширен репортаж за българския манастир „Св. Димитрий Басарбовски“ край Русе и интервю с игумена му архимандрит Емилиян излъчи Румънската православна телевизия „Тринитас“.

В интервюто о. Емилиян разказва житието на св. Димитрий и как е избрано мястото за манастира. Духовникът обяснява за тесните връзки, установени между български и румънски православни, благодарение на поклонническите пътувания до Басарбовския манастир. „И българи и румънци сме един народ, Божи народ“, казва игуменът. Той с благодарност разказва за иконата с частица от мощите на светеца, подарена на св. обител от предишния Румънски паатриарх Теокстист.

На въпроса как се чества св. Димитрий у нас, архим. Емилиян обяснява, че честването минава в сянката на другия голям светец – Св. Димитър Солунски Чудотворец. За това допринася и малката известност на Басарбовския светец извън пределите на Русенска епархия. Единственият храм, освен манастира, посветен на св. Димитрий, е църквата в с. Басарбово. Игуменът каза, че се работи за това житието на св. Димитрий да се популяризира, та повече православни да се запознаят с чудесата му и да прибягват до неговата благодатна молитвена помощ.

Цялото интервю можете да видите на сайта на Румънската патриаршеска телевизия "Тринитас" - тук

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

sv Bitolski MacheniciВ неделя, 28 октомври, в църквата "Св. Димитър" в Битоля, Преспанско-Пелагонийска епархия, ще бъде извършена тържествената канонизация на 40 преподобномъченици от Битоля. Службата ще води предстоятелят на Македонската църква архиеп. Стефан, а събитието е по повод 45 години от "възобновяването на автокефалията на Охридската архиепископия в лицето на Македонската православна църква". Битолските мъченици са монаси, подвизавали се в различни скитове и манастири в околностите на Битоля. След османското нападение върху града монасите се събрали в манастира "Св. Георги Победоносец" и оттам насърчавали местните жители да не се отказват от вярата си. Били заловени и подложени на усилен натиск да сменят вярата си. Убити са от османците на 9 март 1385 г., а телата им били разпръснати из труднодостъпни места. На мястото на тяхната смърт бил издигнат манастир.

По-рано тази година бяха канонизирани преподобномъчениците Евнувий, Паисий и Аверкий, убити в манастира в Кичево през 1588 г. от турците (вж тук). В българския църковен календар се почита паметта на преподобни Нектарий Битолски, преставил се в Господа през 1500 г.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

news foto 923Говорителят на Сръбската православна църква Бачкият епископ Ириней разкритикува Шабачкия епископ Лаврентий, който преди няколко дни заяви, че Македонската православна църква трябва да получи независимост, пише днес македонският вестник ”Дневник”. „Принуден съм да реагирам публично на неговото безсмислено, несериозно, църковно и канонично неприемливо изявление, че нашата Църква трябва да даде независимост на т.нар. Македонската православна църква”, заявил епископ Ириней.

Изказването на епископа на Шабац Лаврентий бе по повод изказването на сръбския президент Томислав Николич, че държавата може да съдейства за успешен край на преговорите между Сръбската и Македонската църкви, който да доведе до признаване на църковна автокефалия за Македония.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

ieronimoАтинският архиеп. Йероним коментира критично поведението на представители на Църквата, оглавили протестите срещу провокативното театрално представление Corpus Cristi в гръцката столица, които завършиха с изблици на насилие. В протестите участваха мъже от крайнодясната националистична партия "Хриси авги", които се обявяват за "защитници на православието". Заедно с тях бе и митрополитът на Пирея Серафим, известен с крайните си възгледи и авторитарно поведение. Съвместното ангажиране на известния йерарх и националистите в обща акция породи множество коментари в медиите. На това реагираха гръцки митрополити, които заявиха, че Църквата няма нужда от такава охрана и такива защитници. Митрополитът на Месиния Хризостом попита: "Откога езичниците станаха изповедници и защитници на вярата в Христос? Как е възможно да се съчетае насилието с Кръста?". Той осъди категорично "процърковната" дейност на тази партия, говорейки за "звяр", когото обществото и Църквата отглеждат в утробата си. В пространно интервю за гръцкия в. "Етнос" гръцкият митрополит нарече националистите "самозвани спасители" и говори за "смесване на политиката и религията". Той отхвърли като чужди на православния дух акциите на съвременните "батальони" на "Хриси авги" в защита на християнските ценности и осъди грозните сцени на насилие, възникнали при протестите срещу пиесата «Corpus Cristi» пред атински театър.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

5088Православният свещеник Фади Джамил Хаддада от църквата "Св. Илия" в предградие на Дамаск е бил отвлечен на 19 октомври от въоръжени лица от неизвестна засега групировка, заедно с още двама души, чиито имена не се споменават. Първоначално бе съобщено, че за свещеника е поискан откуп от 50 милиона сирийски фунта стерлинги (около 550 хиляди евро). Днес сутринта стана ясно, че свещеникът е бил заклан от похитителите си. Енориаши от църквата свидетелстват, че тялото му е било обезобразено, а очите му са извадени. Според сирийската полиция той е починал в следствие на огнестрелна рана. "Той е мъченик на нашата църква", твърдят вярващите. "Да се помолим за него и семейството му", призовават от енорията. Убитият свещеник е на 43 години. Никоя организация не е поела отговорност за убийството, а враждуващите страни взаимно се обвиняват. През последните месеци отвличанията с цел откуп, а след това убийствата на отвлечените, се превърнаха в често явление. Антиохийска патриаршия осъди жестокото убийство и разпространи обръщение, в което призовава към спиране на гражданската война и кръвопролитията.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]