Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
vatican black_smoke
Черен дим се издигна тази вечер от комина на Сикстинската капела, сигнализирайки, че кардиналите не са избрали нов папа при първото гласуване по време на тайния им конклав. Черният дим беше видян от хиляди вярващи, събрали се в дъждовния ден на площад "Св. Петър" в очакване на резултата от избора. Той означава, че 115-те кардинали-избиратели ще проведат нов кръг на гласуване сутринта в сряда. Те ще останат затворени зад средновековните стени на Ватикана, докато не изберат приемник на папа Бенедикт XVI, който се оттегли внезапно миналия месец. Когато кардиналите решат с мнозинство от две-трети, кой да бъде следващият понтифик, над Сикстинската капела ще се издигне бял дим и камбаните на базиликата "Св. Петър" ще забият тържествено.
 
REU-POPE-SUCCESSIONПо-рано през деня 115-те кардинали положиха клетва в Сикстинската капела, а след това всички външни лица трябваше да напуснат. Кардиналите остават изолирани и под пълна забрана да общуват с външния свят, докато не изберат новия папа. Във Ватикана във връзка с конклава има засилени мерките за сигурност. Сикстинската капела беше внимателно проверена за подслушвателни устройства. Поддържането на реда е поверено на около 2 хиляди полицаи, карабинери и доброволци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

322„Без опело за човек, който се запали“ – информира читателите си църковната информационна агенция VIA от Белград. Направило е впечатление различното отношение към самоубийците у нас, които в отчаянието си от икономическата безизходица се самозапалиха на различни места в страната. Варненският самоубиец Пламен Горанов беше опят с разрешението на митрополита. В град Раднево, Старозагорска епархия, обаче беше погребан неопят 55-годишният Венцеслав Василев, баща на 5 деца, който се самозапали на 26 февруари. Лекарите не успяха да спасят живота му, макар да направиха всичко възможно в продължение на двуседмично лечение.

На молбата на семейството да се извърши опело църквата е зявила, че на "самоубийци опело не се служи". Казано било на близките, че трябва да се изпрати молба до митрополита на Стара Загора, който единствен може да даде разрешение на градския свещеник. Семейството обаче не е било в състояние да отправи такава молба.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

indexЗа трета поредна година Българската православна църковна община в Париж “Св. патриарх Евтимий Търновски” организира изложение на съвременно иконографско творчество. Девет български иконописци участват в тази експозиция: Ангел Радушев, Лора Малева, Йордан Йорданов, Зорница Иванова, Мария Минева, Младенка Ланджева, Николай Иванов, Радостина Павлова и Елена Карагеоргиева. Експозицията представяме от 8 до 17 март в имението “Кайбот” в град Йер, предградие на Париж, където е живял известният френски художник-импресионист Гюстав Кайбот. 

Откриването на изложбата беше съпроводено от музикална програма с песнопения на част от енорийския хор към българския храм в Париж, първото от които беше Херувимска песен на пети глас по старобългарски напев от XVII век, останала в съзнанието на българските православни християни като "Херувимската песен на дядо Неофит" поради прочувствения начин, по който нинездравстващият български патриарх е изпънил това песнопение.

Изложбата в град Йер се осъществява благодарение на поканата на г-н Мишел Мела и неговата асоциация “Слово-Култура-Град”, както и благодарение на гостоприемството на кметството на град Йер. Откриването, което се превърна в празник за целия град, завърши с Тракийска сюита, изпълнена от фолклорен ансамбъл “Пиперки”, Париж. 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

aukcion 065-580x386Малко повече от милион и половина рубли (37 500 евро) събраха на благотворителен търг и базар свещениците и енориашите на три енории в Москва.

Благотворителната акция се проведе на 10 март в руската столица и е в полза на 11-годишната Настя Терлецкая, която има рак на мозъка и се нуждае от скъпа операция в Англия. Организатори на инициативата са енориите на три храма в Москва: „Св. Троица“, „Успение Богородично“ и „Св. Козма и Дамян“.

Благотворителната акция се проведе с много настроение, хората са радостни, че могат заедно да помогнат на едно дете да изпълни мечтата си - да оздравее, разказва сайтът „Православието и светът“.

„Търгът, който водеше лично о. Алексей Умински (на снимката), премина много весело, хората с удоволствие наддаваха, за да се съберат повече средства“, разказва една от организаторките Лидия Мониава.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

431На 12 март 2013 г. става точно година и три месеца, откакто архиеп. Йован Вранишковски (Сръбска патриаршия) лежи в македонски затвор, съобщават от Охридската архиепископия в Македония. Той бе задържан на 11 декември 2012 г., когато доброволно се предаде на властите с надеждата, че скоро ще започне ново съдебно дело срещу него, което да го оневини.

Оттогава досега обаче началото на съдебния процес непрекъснато се отлага, а архиеп. Йован лежи в затвора при строг тъмничен режим.  Процесът трябваше да започне на 16 януари т. г., но беше отложен за 20 февруари, когато отново беше отложен. Архиеп. Йован лежи без присъда в малка килия с оскъдна светлина и без право на посещения. Никой от близките му не го е посещавал от 11 юни 2012 г. и не знаят, какво е здравословното му състояние.