Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)

IslamВ Оснабрюк откриват институт по ислямска теология. Новият учебен център е създаден в университета на града и ще си сътрудничи с този в Мюнстер, които съвместно съставят най-големия институт по изучаване на исляма в Германия. От зимния семестър на 2012-213 г. в Оснабрюк обучението си ще започнат  47 студенти, които след  дипломирането си ще могат да преподават основите на исляма в училищата, съобщава DPА. Интересите на повечето студенти, записали се в специалността, е насочен към историята на исляма, тълкуването на Корана и изучаването на арабски език. В университета в Оснабрюк още от 2010 г. се провеждат обучения за имами на немски език. Федералното правителство е отделило 20 млн. евро за три центъра,  в  които ще се изучава ислям.

Потребността от преподаватели по ислям в Германия се появи, след като в училищата се въведе предмет по съответната религия. Той е заложен в учебния план до 2019 г. в учебните заведения в Северен Рейн-Вестфалия. Очаква се въвеждането му и в други федерални провинции.

 

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

133Ръководството на Сръбската православна църква смята, че преговорите за уреждане на църковния статут на непризнатата Македонска православна църква могат да бъдат възобновени, само ако те стъпят на постигнатите досега "двустранни споразумания". Това заяви сръбският патриарх Ириней пред сръбската агенция ТАНЮГ в отговор на молба да коментира изказването на сръбския президент Томислав Николич, че автокефалията на Македонската църква може да бъде договорена чрез преговори между двете държави. "СПЦ ще се съгласи да разговаря с Македонската църква, но само върху канонични принципи и в рамките на постигнатите двустранни договори", заяви патриарх Ириней. По този начин той постави отново на дневен ред оспорвания в Македония "Нишки договор" - споразумение, подписано през 2002 г., но придобило публичност по-късно (вероятно защото веднага след това последва преминаването на един от македонските митрополити, Велешки Йоан, към СПЦ - б. р.) - едва през 2005 г. чрез публикация в медиите. Договорът предвижда даването на широка църковна автономия на Македонската църква, чийто предстоятел трябва да бъде одобряван от Сръбския патриарх, а по време на богослужение на първо място следва да се споменава предстоятелят на Сръбската църква. Под договора, подписан на 17 май 2002 г., стоят подписите на трима македонски владици - Петър, Наум и Тимотей, а от сръбска страна на Черногорския митрополит Амфилохий, Нишкия епископ Ириней (сега патриарх - б. р.), Бачкия еп. Ириней и Вранския еп. Пахомий. След разкриването на съдържанието на този договор в медиите последва бурна обществена реакция в Македония. А възникналият междувременно разкол в македонската църква направи невъзможно продължаването на процеса за уреждане на църковния въпрос чрез преговори. Негативно реагираха и преподавателите от Богословския православен факултет в Скопие. Църковните власти оттогава досега поддържат тезата, че Нишкият договор има характер на "работен документ", а не е окончателно решение на двете църкви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patriarch Kirill of Moscow Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати поздравително писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който днес навърши 98 години. Той подари на предстоятеля на Българската църква копие на чудотворната Казанска икона на св. Богородица в сребърен обков. По-конкретно в писмото на руския патриарх до неговия събрат се казва:

"Ваше Светейшество, възлюбени в Господа събрате и съслужителю пред Божия престол! Братски Ви приветствам и сърдечно Ви поздравявам с 98-годишнината, а също и с другите забележители дати, чествани от Българската православна църква: 130 години от освещаването на основния камък и 100 години от завършването на строителството на патриаршеската катедрала на името на св. благоверен княз Александър Невски. Величественият ставропигиален храм-паметник, който стана украшение на град София и един от най-известните символи на България, е бил построен от руски архитекти и носи великото име на руския светец - смелия защитник на православието, молитвеника пред Божия престол за доброто устояване на Божиите църкви. Руските воини, отдали своя живот за освобождението на България от чуждоземно иноверно иго, следваха неговия завет. Тази патриаршеска катедрала остава завинаги ярък символ на духовната и историческа връзка на народите, обгрижвани от нашите Църкви.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

134Според проф. прот. Андрей Кураев будизмът не е мирна религия. "Един от любимите теософско-масонски-либерални митове, старателно разпространяван през последния век, е митът за изключителната агресивност на християните за разлика от изключителното миролюбие на будистите и индусите. Те, виждате ли, и мравка няма да обидят, защото са дали обет да не причиняват вреда на никое живо същество...", пише протодякон Кураев в своя блог.

Той дава като пример последните новини за кървавите стълкновения между мюсюлмани и будисти и по-конкретно за няколкостотин мюсюлмански семейства от етническото малцинство рохини, живеещи в Бирма, които едва се спасяват от агресията на будистите зад бамбуковите стени на домовете си и с помощта на военните.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

21529На 4 ноември ще бъде избран с жребий новият патриарх на Коптската църква, който носи титула "патриарх Александрийски и на цяла Африка". Тримата архиереи, които ще участват в последния етап на изборите, ще се определят на 29 октомври, а чрез жребий на 4 ноември ще бъде определен 118-ият коптски патриарх. Датите на избора бяха променяни многократно поради усложненото политическо положение в Египет. Престолът на предстоятеля на Коптската църква e свободен след смъртта на патриарх Шенуда III, който почина в средата на април т. г. в египетската столица на 89-годишна възраст. Още през май бяха определени около 20 архиери и монаси, които влязоха в списъка на претендентите за патриаршеския пост. Още тогава бяха определени и срокове за избора - края на месец юни. Патриаршията обаче отложи гласуването с мотива, че все още не е изработен механизъм, който да позволи на членовете на коптската диаспора да участват в изборите. Освен това избраният висш йерарх на Коптската църква трябва да бъде одобрен от президента на Египет, а новият президент на страната встъпи в длъжност едва на 30 юни.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]