Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

big 392636От 1 септември 2012 г. четвъртокласинците в Русия започнаха задължително да изучават предмета „Основи на религиозната култура и светска етика“. Новата учебна дисциплина се оценява нееднозначно от родителите. След 70 години изолация на Църквата от училището не всички руснаци лесно приемат факта, че в образованието се въвежда предмет с религиозна насоченост. Но има и такива, които виждат в религиозното и етическото възпитание единствен източник за нравствени ценности за съвременните младежи и приветстват възможността децата им да се образоват в това отношение.

Предметът „Основи на религиозната култура и светска етика“ (ОРКСЕ) се състои от шест модула. Родителите избират кой от тях да изучава тяхното дете: основи на светската етика, на православната, ислямската, будистката, юдейската култура, основи на световните религиозни култури. По данни на портала RELIGARE (Религаре), цитиран от в. „Московские новости“, 38% от родителите са избрали основи на светската етика, 29 % - основи на православната култура, 19 % - основи на световните религиозни култури, 3,5 % - основи на ислямската култура, половин процент са записали децата си на основи на юдейската култура. Почти 10 % не са могли да отговорят.

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (19 Votes)

papasНа 10 октомври Цариградският патриарх Вартоломей пристигна в Рим, за да вземе участие днес в заседанията на XIII Генерална асамблея на синода на римокатолическите епископи във връзка с отбелязването на 50-тата годишнина от началото на Втория ватикански събор (1962-1965 г.). Придружават го митрополитите на Вселенска патриаршия за Франция Емануил и за Италия Генадий. Патриарх Вартоломей ще изнесе лекция в рамките на специална конференция, посветена на историческия за Римокатолическата църква събор, започнал през 1962 г.

На заседанията на асамблеята ще присъства и оглавяващият световната англиканска общност Кентърбърийски архиепископ Роуън Уилямс. Още трима души са със статут на специални гости на големия форум: настоятелят на икуменическата община „Тезе“ брат Алоис, който е римокатолик, и двама протестанти: председателят на Американското библейско дружество пастор Лемер Уест и президентът на Папската академия на науките швейцарският микробиолог Вернер Арбер.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

landscapeГерманският правосъден министър Сабине Лойтойсер-Шаренбергер (ФДП) внесе предложение за регламентиране на законови предписания относно ритуалните обрязвания на момчета от юдейско или мюсюлманско вероизповедание. Преписката е изпратена на федералните провинции за обсъждане през септември. Според съдържанието на основните точки в документа се предвижда, че обрязването, дори такова, което е извършено със съгласието на родителите и според правилата на медицинската наука, само по себе си представлява телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс. Въпреки това обаче, според предлаганата законодателна рамка, при наличие на горните две предпоставки, обрязването няма да бъде окачествено като неправомерно действие и по този начин не може да бъде обект на преследване или да бъде квалифицирано като наказуемо деяние.

Превод от немски: Христо П. Беров

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

img 6202s"Тенденцията е към увеличаване на броя на учениците в гимназиите, които изучават вероучение." Това споделиха преподаватели по Веронаука в държавните и частните гимназии на територията на град Белград по време на заседание в енорийския център на храма "Свети Сава“ в началото на месец октомври. Председател на заседанието беше Хвостанският епископ Атанасий, председател на съвета за преподаване на религия на Белградско-Карловачката архиепископия. В отворен диалог бяха разгледани общите проблеми, но и конкретните трудности, с които се срещат отделните преподаватели.

Като общо беше констатирано, че взаимната обмяна на опит може да допринесе за по-качествено провеждане на учебните занятия. Специално беше изтъкната необходимостта от използването на новите технологии в обучението по вероучение, което ще направи Словото Божие по-достъпно за учениците. Бяха разгледани и следващите теми на списание "Катихета", което списват и редактират преподавателите по религия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
beРуски апелативен съд потвърди присъдите от по 2 години затвор на две от трите осъдени пънкарки от групата "Пуси райът" (Pussy Riot), но присъдата на третата беше променена на условна с 2 години изпитателен срок. Днес Московският градски съд поднови процеса за обжалване на присъдите. 30-годишната Екатерина Самуцевич беше освободена още в съдебната зала, но Мария Альохина (24 г.) и Надежда Толоконникова (22 г.) остават в ареста, съобщиха Риа Новости и Ройтерс, цитирани от БТА.

По-рано трите пънкарки заявиха пред съд в Москва, че не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин. Те настояха, че проявата им в храма "Христос Спасител" не е била атака срещу религията, а е имала политически характер, предаде Асошиейтед прес. 

"Не сме искали да обидим вярващите", заяви Самуцевич от остъклената клетка, в която подсъдимите стоят в съдебната зала. "Ако е имало някаква обида, ние се извиняваме. Аз трябва да отговарям за собствените си действия", добави тя, съобщи БГНЕС. 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]