Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

133Навпактската митрополия в Гърция съобщи, че вечерта на 13 срещу 14 март от манастира "Успение Богородично" са били откраднати св. мощи на св. Поликарп Смирненски, покровител на епархията, заедно с дарове на християни. Кражбата е станала по време, когато игуменът не е бил в обителта поради здравословни проблеми. Манастирският храм е бил снабден със система за сигурност, но по неизвестен засега начин извършителите са успели да проникнат необезпокоявани в него. Навпактският митр. Йеротей (Влахос) казва, че кражбата е изключително тъжно събитие, защото мощите на св. Поликарп са най-голямото същровище на манастира и се съхраняват в него повече от пет века, без да посегнат на тях нито иноверци, нито чужденци.

Митрополията призовава извършителите да върнат св. мощи обратно в храма, независимо по какви причини са ги откраднали, за да избегнат последствията от богохулството в живота си. В съобщението се казва също, че самата мощехранителница като вещ няма никаква стойност, но за християните нейното съдържание е безценно. Митрополитът призовава християните от епархията си да се молят на св. Поликарп, за да извърши чудо и отново да се върне в своя дом.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (22 Votes)

52В навечерието на Великия пост Вселенският патриарх Вартоломей отправи своето Великопостно послание към вярващите. В него той призова към проява на действена любов и помощ към хората в нужда, което е условието да преживеем в пълнота радостта от Възкресението. И по-конкретно патриарх Вартоломей казва:

„Обични в Господа братя и чеда,

Божествените отци са постановили големият празник на Господнето Възкресение да се предшества от период на аскетично усилие и духовно очистване, който продължава 40 дни. Тази аскеза се упражнява и чрез ограничаването в храните, т. е. чрез поста, но най-вече чрез въздържание от зло. Светият химнописец подчертава, че истинският и благоприятен на Бога пост е избягването на злото, въздържанието на езика, въздържането от гняв, отдалечаване от лошите желания, от злословието, от лъжата и лъжесвидетелстването, изправяне на неправдата, прогонване на страстните помисли, горещата изповед, очистването на съвестта, въздържанието от „вредните страсти, от завистта и омразата, от всяка злоба”, отбягването на „отклоняването на ума”, изповядването на грешките, защото „близо до вратата е Съдията”, Който изпитва сърца и утроби, Който е навсякъде и всичко изпълва” (Из Великия канон на св. Андрей Критски).

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

sizon

Понтификатът на новия папа ще доведе до засилване на вярата, смята секретарят на синодалния Отдел за външно-църковни връзки прот. Димитрий Сизоненко.

„Новият Римски папа е известен със своите консервативни възгледи и поради тази причина неговият понтификат навярно ще доведе до засилване на вярата. Фактът, че избра името и покровителството на Франциск Асизки показва, че разбира евангелизацията като помощ за бедните и онеправданите, като защита на тяхното достойнство”.

Той отбеляза, че е трудно да се прогнозира развитието на правослано-католическите отношения при новия папа Франциск I. Папата обаче е бил ординарий на католиците от източен обряд, т. е. униатите, което означава, че познава традициите на източното християнство. „Надяваме се, че това ще способства за укрепване на междухристиянските отношения”, добави той.

Прот. Димитрий Сизоненко обърна внимание и на факта, че преди да благослови вярващите Франциск I ги е помолил да помолят за него, което е свидетелство за „голяма харизма и смирение”.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

chrysostomos cyprus_600Предстоятелят на Кипърската православна църква архиеп. Хризостом II, обяви, че би предпочел Кипър да се откаже от еврото, вместо да приеме спасителен план. "Поне ще запазим достойнството си", каза той. "Но Европа трябва да знае, че това като да извадиш нишка от пуловер - скоро след това ще се разплете целият. Така ще стане и в нашия случай - ако Кипър се откаже от еврото, ще го последват и други страни". Архиепископът смята също, че новият план би върнал икономиката десетилетия назад.

В интервю за кипърската държавна телевизия архиепископът обвини останалите държави от еврозоната и Международния валутен фонд, че с тежките условия за заема от 17 млрд. евро се опитват да извлекат печалба от значителните находища на природен газ в акваторията на островната държава.

 

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

266-ят Римски папа е 76-годишният аржентински кардинал йезуит Хорхе Марио Бергольо, досегашен архиепископ на Буенос Айрес. Новият папа Франциск  е първият йезуит избран за папа.

В 19:06 ч. белият дим от комина на Сикстинската капела оповести на хилядите вярващи дошли на площад “Св. Петър” избора на нов папа. Така на петото гласуване във втория ден от конклава, кардиналите-избиратели са постигнали необходимия кворум от две трети за избор.

В 20:15 ч. новият папа бе оповестен от кардинал Жан-Луи Туран от централната ложа на базиликата “Св. Петър”.