Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

DSCN3557Нов свещеник за епархията ни в Западна и Централна Европа ръкоположи Константийският епископ Антоний. Това стана по време на посещението му в Българската църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Страсбург, където епископът беше с благословението на своя епархийски митрополит Симеон от 12 до 14 октомври.

Новият български свещеник в Страсбург, Георги Стоянов, е възпитаник на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", родом е от гр. Елин Пелин и е потомък на Жегларския род, известен в България с най-големия брой потомствени свещеници, излезли от него.

С благословението на Светия Синод и епархийския архиерей кандидатът за свещеник Георги Стоянов на 13 октомври беше ръкоположен за дякон от епископ Антоний в храма на Румънската православна църква "Св. Йоан Кръстител" в Страсбург. С благословението на Западно- и Южноевропейския митрополит Йосиф към Румънската православна църква епископ Антоний оглави светата Литургия в съслужение с предстоятеля на храма свещеник Василий, енорийския свещеник на БПЦО "Св. Кирил и Методий" иконом Петър Симеонов, бащата на бъдещия дякон и свещеник протойерей Стоян Георгиев, който е енорийски свещеник в гр. Елин Пелин, и свещеник Даниел, представител на франкофонската енория към Московска патриаршия. Голяма беше духовната радост на всички българи, дошли да подкрепят молитвено своя бъдещ пастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

dsc04363Адмирал Джон Ставридис, комендант на силите на Нато за Европа, и комендантът на KFOR Фолкер Халбауер посетихана 11 октомври ставропигалната Лавра Печката патриаршия в Метохия. Лилянският епископ Йован, викарий на Сръбския патриарх, прие адмирал Ставридис и го запозна с богатствата на Майката на всички сръбски църкви.

Адмирал Ставридис като потомък на гърци от Мала Азия показа разбиране на сложната история на Косово и Метохия и изрази особен интерес към съдбата и запозването със сръбските православни светини в провинцията, които според него са значими не само за сърбите, но и за цялото човечество и заради това трябва да бъдат грижливо съхранявани. 

Епископ Йован изтъкна, че Печката патриарщия е символ, който е бил прицел на екстремистите през цялата си история, включително и през март 1981 г., когато манастирските сгради са запалени, много преди трагичните събития в Югославия. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2VSN 2699На 14 октомври, в първия ден от първосветителската си визита в Белорусия, Руският патриарх Кирил оглави церемонията по откриването на паметника на предишния руски патриарх Алексий Втори.

Паметникът е поставен до стълбището на храм-паметника „Всички светии“, издигнат в памет на жертвите, дали живота си за спасението на Отечеството, съобщава Патриархия.ру.

В откриването взеха участие патриаршеският екзарх за цяла Белорусия, Мински и Слуцки митрополит Филарет, членове на Св. Синод и свещеници от Белорусия, кметът на Минск, руският посланик в Белорусия, ученици от неделни училища и миряни.

При откриването патриарх Кирил поръси със светена вода монумента и след това беше изпята „Вечная память“ за приснопаметния патриарх Алексий Втори. После участниците в церемонията поставиха цветя на паметника.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

papas2Митрополитът на област Акарнания в Гърция разпореди на подопечните му духовници да прекратят незабавно всякакви контакти в социалните мрежи, предаде БНР. Според митрополит Козма духовниците си нанасят вреда с контакти в интернет. Подписът му стои под официален документ, изпратен до всички духовници от епархията с нареждане заповедта да бъде изпълнена незабавно и предупреждение за епитимии на тези, които не се подчинят. Според митрополита свещениците от епархията му нанасяли с присъствието си в социалните мрежи "сериозни духовни и семейни вреди на хората".

Гръцкият клир коментира противоречиво решението на митрополита. Част от духовниците го подкрепят, но за повечето от тях това е "грешна реакция”. Припомнят се случаи, в които именно контактите на млади хора с духовници в социалната мрежа спасяват младежи от влиянието на секти, дори от самоубийства.

Въпреки доводите против мярката митрополит Козма следи строго, дали подчинените му духовници са заличили личните си страници в социалните мрежи.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

0002Една от най-големите светини на Св. Гора, чудотворната икона на Божията майка "Достойно есть", беше посрещната в Солун с почести, оказвани на държавен глава. Тя пристига в града по решение на атонската управа по повод тържествата за 100-годишнината от освобождаването на града от турска власт. Монашеската общност заявява по този начин и желанието си да подкрепи гръцкия народ в периода на изпитания поради икономическата и духовната криза в страната. Богородичната икона "Достойно есть" беше посрещната от Атинския архиеп. Йероним, министъра на Македония и Тракия (резидиращ в Солун - б. р.), зам.-министри, депутати и множество народ. Церемонията по посрещането беше на площада пред Бялата кула в Солун. Иконата се съпровожда от монаси начело с протоепистата (председателстващия епистасията - изпълнителния орган на монашеското управление на Света Гора - б. р.) на Св. Гора отец Максим.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]