Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

56Румънският патриарх Даниил изпрати днес съболезнователно писмо до Българската православна църква заради кончината на Негово Светейшество патриарх Максим. В него се казва:

"От името на Светия Синод на Румънската православна църква, духовенството и православните вярващи в Румъния изразявам своите съболезнования към йерарсите, духовниците и вярващите в нашата сестринска Българска православна църква и се молим нашия Господ Иисус Христос да упокои душата му с праведниците, да пази и укрепва във вярата православния български народ. Нека бъде вечна паметта му".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

LEITМитрополитът на Сятиста и Сисани Павел, който неотдавна осъди обвързването на Църквата с крайнодясната гръцка партия "Хриси авги" и заяви, че православието няма нужда от силови защитници, предизвика гневната реакция на консервативни среди в Гръцката църква. Той беше обвинен, че защитава богохулната пиеса, която стана повод за сблъсъци между екстремисти от партията и работещи в атинския театър, както и че предава Православието. В отворено писмо, публикувано в Amen.gr, митр. Павел отговаря на своите критици и отново заявява, че критикувайки насилието като начин за защита на християнската истина, той не защитава въпросното богохулно произведение:

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

400Най-голямата забележителност в Йерусалим, Църквата на Божи гроб, може да бъде затворена за неплатени сметки за вода, пише в. "Jerusalem post", цитиран от "24 часа". Йерусалимската патриаршия, която управлява храма, натрупала дълг за вода към компанията "Хагихон" в размер на 2.3 млн. долара. Тя се оказала един от най-големите длъжници на компанията.

Духовниците обаче отказват да погасят дълга с довода, че храмът никога не е плащал за вода през вековете - нито на кръстоносците, нито на арабите, нито по времето на Османската империя, нито на британската колониална администрация. Отците обаче със съжаление признават, че нямат документ, който да ги освобождава от плащането на вода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

patrДнес беше избран новият патриарх на Коптската църква на Египет, съобщава Amen.gr. Това е 60-годишният епископ Теодор, викарий на митрополита на Бехейра Пахомий. Той е 118 патриарх на коптската църква и беше избран чрез жребий, изтеглен от дете измежду трима кандидати. Новият патриарх наследява Шенуда III, който почина през март т. г. след 40-годишно управление.

Последният етап от изборната процедура, одобрена през 1957 г., предвижда дете на възраст от 5 до 8 години да изтегли със завързани очи една от трите хартийки, на които са записани имената на кандидатите, събрали най-много гласове на предходните етапи.

Тримата кандидати бяха определени на 29 октомври чрез гласуването на 2500 члена на коптската църква - клирици и миряни. Най-много гласове събраха (подредени по броя гласове) епископът на Кайро Рафаил, на 54 години, викарият на Бехейра Теодор и монахът Рафаил от манастира "Св. Мина" на 70 години.

Коптският патриарх Теодор ІІ, както ще се титулува новоизбраният, е роден на 4 ноември 1952 г. (в същия ден след 60 г. той е избран за коптски патриарх!). Завършил е фармацевтика в Каирския университет през 1975 г. и е работил в държавната фармацевтична промишленост в Египет, дори ръководил фармацевтично предприятие до 1986 г. преди да стане монах в Нитрийската пустиня. През 1989 г. е ръкоположен за свещеник и после за епископ (на 15 юни 1997 г.). Той е завършил богословско образование в манастира, където е бил монах. Смята се за голям поддръжник на идеята за обединението с източноправославната Александрийска патриаршия. По съвпадение нейният патриарх също се казва Теодор ІІ.

Коптите смятат, че изборът на детето представя Божията воля. Тегленето на жребия беше предшествано от многочасова литургия с участието на всички йерарси на Коптската църква в катедралния храм "Св. Марк" в Кайро.

Интронизацията на новия патриарх ще бъде на 18 ноември, точно 14 дена след избора.

Вж. също: Избират с жребий новия коптски патриарх

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

3010 2В Сирия е изгорена арменската църква Сурб Геворк (Св. Георги), разположена в арменския квартал на град Алепо. В резултат на жестоки боеве през изминалата седмица най-много са пострадали арменските квартали в Алепо. Според арменските църковни власти силите на опозицията съзнателно да изгаряли всичко в храма - икони и дори църковните дрехи на свещениците. Интериорът и фасадата на храма са напълно унищожени. Освен църквата са били запалени и разположените в близост с църквата библиотека, арменската гимназия, детската градина и началното училище. Отвлечени са 10 мъже, от които седем арменци и трима араби-християни. Според неофициална информация бунтовниците са поискали от правителството да освободи 150 техни съмишленици срещу свободата на отвлечените.

Арменската епархия остро осъди случилото се, подчертавайки, че наред с християнските храмове в Алепо се нападат и джамии. "Никаква идеология не може да оправдае действията и мотивите на варварите, разрушаващи светини и отвличащи хора. Непонятно е що за хора са това, ако не почитат нито мюсюлманските, нито християнските светини". Епархията няма да предприеме действия по възстановяването на храма, докато в града цари такъв хаос, заявяват арменските църковни власти. В Алепо живеят около 20-25 хиляди арменци. За последната година и половина в гражданската война в страната са загинали над 35 хиляди души, от които над 40 са арменци. Миналата седмица бе убит и православен свещеник, отвлечен при опит да преговаря за освобождението на заложници.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]