Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

EcumenicalВселенският патриарх Вартоломей заяви пред италиански медии, че възнамерява да покани новия римски папа Франциск да посети Фенер, както е известна патриаршеската резиденция в Истанбул. Поканата си той ще отправи в четвъртък, когато двамата духовни лидери ще имат среща. През този ден папата ще се срещне с представители на различните християнски изповедания, дошли да уважат неговата интронизация. Патриарх Вартоломей и папа Франциск вече имаха една неформална среща в понеделник вечерта, когато вечеряха заедно и разговаряха в продължение на два часа.

"Утре ще се срещнем само двамата. Възнамерявам да го поканя да посети седалището на Вселенската патриаршия в Константинопол", заяви патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

670466

Московският съд осъди на една година лишаване от свобода 52-годишния Юрий Пйотровски, който призна вината си за акта на вандализъм в московския храм "Христос Спасител", съобщава ИТАР ТАСС. През септември миналата година мъжът заля с черна боя две от централните икони в храма - Рождество Христово и Господ Вседържител. Пйотровски пое вината за извършеното и помоли вярващите за прошка. При това положение съдът определя наказание, което не превишава две трети от максималното наказание.

Според следствието по този начин обвиняемият е "решил да привлече вниманието към себе си като идеолог, пропагандиращ лъжливостта на религиозните учения. От негова гледна точка това е можело да стане, като повреди икони - предмет на религиозен култ, които имат особено значение за православните". Предявеното му обвинение е за "вандализъм, извършен по мотиви на религиозна ненавист и вражда", за което се предвижда максимално наказание от три години лишаване от свобода. Съдебно-психиатричната експертиза е признала Пйотровски за вменяем.

3.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (14 Votes)
124Днес във Ватикана се състоя интронизацията на папа Франциск в присъствието на 200 хиляди поклонници и 132 чуждестранни делагации. Акцент в словото на новия папа бяха призивите за социална взаимопомощ, защита на природата и на най-слабите членове на обществото. Той се обърна към световните лидери по време на първата си проповед "да не позволяват знаците на разруха и смърт да бележат хода на нашия свят" и подчерта, че всички трябва да "уважават всяка божествена твар и околната среда".

"Това означава да се уважават всички Божии създания и да се уважава природата, в която живеем. Това означава да се защитават хората, да се полагат грижи за всеки един човек, особено за децата, за възрастните и нуждаещите се. Всичко е в ръцете на човека. Когато на човека му липсва тази отговорност, когато не се грижим за сътворението и братята, разрушението намира своето място", допълни главата на Римокатолическата църква, след като получи папските атрибути: палиум - бяла вълнена лента с избродирани шест кръста - и сребърния "пръстен на рибаря", какъвто се изработва за всеки папа и символизира неговата власт.
 

3.1176470588235 1 1 1 1 1 Rating 3.12 (17 Votes)

Хочу домой!Външният отдел на Московска патриаршия съобщава чрез агенция Интерфакс, че бившият предстоятел на руската църква в София архимандрит Филип не е бил изгонен от България, „както пишат някои медии”, а бил напуснал страната сам. Според Московска патриаршия архимандритът е излязъл от България в „рамките на съгласувана между компетентните държавни органи процедура за получаване на нова виза, даваща право на представителя на РПЦ да продължи своето служение в тази страна”. Сходна формулировка използва и говорителят на българското външно министерство Димитър Япраков, който гостува във „Вяра и общество” по БНТ, в което стана ясно, че архим. Филип е напуснал страната, защото няма необходимата виза. В същото време говорителят на МВнР на България уточни, че ако архим. Филип на този етап си подаде необходимите документи за българска виза, шансовете му да я получи са „малки” заради проблемите, които той е създал на съответните власти у нас по време на престоя си (вижте тук).

3.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.79 (28 Votes)

46На 19 март, вторник, в Рим ще се извърши интронизацията на новия папа Франциск. На нея ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей, придружен от митрополитите Пергамски Йоан, Аржентински Тарасий и Италиански Генадий. Гръцките медии оценяват посещението му като историческо, понеже за първи път след великата схизма през 1054 г. Константинополски патриарх ще присъства на интронизацията на Римски папа. На интронизацията ще присъстват делегации на Руската православна църква, както и на други поместни православни църкви.