Мобилно меню

3.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 3.53 (17 Votes)

92Медии в Украйна и Гърция информират, че Московската патриаршия е изпратила писма до предстоятелите на поместните православни църкви с молба да изразят публичната си подкрепа за Руската църква, чийто обществен авторитет през последната година силно пострада. Според портала „Религия в Украине” патриарх Кирил е бил принуден да потърси такава помощ след поредицата скандали в страната, които предизвикаха вълна от антицърковни настроения в Русия и извън страната. Според портала става дума за делото на пънк-групата "Пуси райът", за множеството коментари по повод луксозния начин на живот на патриарх Кирил и съдебното дело между него и известния хирург-свещеник Юрий Шевченко за апартамент в центъра на Москва и др. Тези причини, естествено, не са споменати в посланието до поместните църкви. Според гръцкия вестник „Вима” в посланието се говори за „безпрецедентно преследване” на Руската православна църква. В писмото, носещо подписа на считания за външен министър на Московска патриаршия Волоколамски митр. Иларион (Алфеев), това гонение се илюстрира с акцията на пънк-групата в московския храм „Христос Спасител”, с разрушаването на кръстове и акции срещу храмове в страната, с нападките срещу руския патриарх Кирил и др. За първи път след падането на комунистическия режим Руската църква изпраща сигнал за тревога и търси подкрепа от другите православни и инославни църкви, пише в. "Вима", цитирайки откъси от писмото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Ivanishvili-PatriarchIliaIIНовото правителство на Грузия възнамерява да внесе промени в начина за финансиране на Грузинската православна църква от страна на държавата. Това решение е приветствано и от Грузинската патриаршия, твърди тбилиският вестник "Резонанс". Според премиера Бидзина Иванишвили държавата трябва да помага на Църквата, но не по този начин, по който това е ставало досега. Според него Църквата и държавата трябва да бъдат разделени една от друга. Привеждането на пари от държавата за нуждите на Църквата е нормален процес, но помощта към Църквата от страна на висши държавни чиновници не бива да отива само към конкретни духовни лица. Привежданите средства трябва да се разпределят и изразходват по решение на грузинския Св. Синод. Според Иванишвили ще се сложи край на практиката да се подаряват автомобили на представители на духовенството от страна на държавни длъжностни лица.

По думите на ръководителя на отдела за връзки с обществеността на Грузинската патриаршия прот. Михаел Ботковели финансирането на Църквата от държавата се осъществява на основата на конституционното споразумение, което цели да компенсира вредите, нанесени на Грузинската църква през съветския период. Отец Михаил припомня за случилото се през 2008 г., когато всяка епархия е получила транспортни средства от различни фондове, които не са представлявали дължимото държавно финансиране на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

patriarh11От 29 до 31 октомври в Москва се провежда традиционният фестивал на руските православни медии "Слово и вяра", който се провежда от 2004 г. на всеки две години. Форумът на православните медии в Русия се провежда с подкрепата на Московска патриаршия и с благословението на руския патриарх. В словото си при закриването на форума днес патриарх Кирил подчерта, че според него една от главните задачи на църковните издания и прес-служби е създаването на единно информационно пространство. "Главният редактор на православната медия трябва да си постави в добрия смисъл амбициозната задача да изведе своето издание пред широката аудитория". Той призова църковните медии да не се затварят в себе си, понеже от тяхното слово се нуждаят светските, невъцърковените и невярващи хора". "Затова вашето слово не бива да създава лъжливи представи за нашата вяра, надежди и църковна мисия", каза патриархът. За него също така е недопустима употребата на рекламни и пиар-технологии по отношение на Църквата. "Думата "пиар" по отношение на Църквата е неприемливо. "Пиар"-ът е реклама, чиято цел е продажбата на нещо". Новините за добрите дела са безусловна необходимост днес, защото обществото изисква информация и ако не се говори за добрите неща, то ще възникне вакуум, който ще се запълва с негативизъм".

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)

IslamВ Оснабрюк откриват институт по ислямска теология. Новият учебен център е създаден в университета на града и ще си сътрудничи с този в Мюнстер, които съвместно съставят най-големия институт по изучаване на исляма в Германия. От зимния семестър на 2012-213 г. в Оснабрюк обучението си ще започнат  47 студенти, които след  дипломирането си ще могат да преподават основите на исляма в училищата, съобщава DPА. Интересите на повечето студенти, записали се в специалността, е насочен към историята на исляма, тълкуването на Корана и изучаването на арабски език. В университета в Оснабрюк още от 2010 г. се провеждат обучения за имами на немски език. Федералното правителство е отделило 20 млн. евро за три центъра,  в  които ще се изучава ислям.

Потребността от преподаватели по ислям в Германия се появи, след като в училищата се въведе предмет по съответната религия. Той е заложен в учебния план до 2019 г. в учебните заведения в Северен Рейн-Вестфалия. Очаква се въвеждането му и в други федерални провинции.

 

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

133Ръководството на Сръбската православна църква смята, че преговорите за уреждане на църковния статут на непризнатата Македонска православна църква могат да бъдат възобновени, само ако те стъпят на постигнатите досега "двустранни споразумания". Това заяви сръбският патриарх Ириней пред сръбската агенция ТАНЮГ в отговор на молба да коментира изказването на сръбския президент Томислав Николич, че автокефалията на Македонската църква може да бъде договорена чрез преговори между двете държави. "СПЦ ще се съгласи да разговаря с Македонската църква, но само върху канонични принципи и в рамките на постигнатите двустранни договори", заяви патриарх Ириней. По този начин той постави отново на дневен ред оспорвания в Македония "Нишки договор" - споразумение, подписано през 2002 г., но придобило публичност по-късно (вероятно защото веднага след това последва преминаването на един от македонските митрополити, Велешки Йоан, към СПЦ - б. р.) - едва през 2005 г. чрез публикация в медиите. Договорът предвижда даването на широка църковна автономия на Македонската църква, чийто предстоятел трябва да бъде одобряван от Сръбския патриарх, а по време на богослужение на първо място следва да се споменава предстоятелят на Сръбската църква. Под договора, подписан на 17 май 2002 г., стоят подписите на трима македонски владици - Петър, Наум и Тимотей, а от сръбска страна на Черногорския митрополит Амфилохий, Нишкия епископ Ириней (сега патриарх - б. р.), Бачкия еп. Ириней и Вранския еп. Пахомий. След разкриването на съдържанието на този договор в медиите последва бурна обществена реакция в Македония. А възникналият междувременно разкол в македонската църква направи невъзможно продължаването на процеса за уреждане на църковния въпрос чрез преговори. Негативно реагираха и преподавателите от Богословския православен факултет в Скопие. Църковните власти оттогава досега поддържат тезата, че Нишкият договор има характер на "работен документ", а не е окончателно решение на двете църкви.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]