Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

102876.pВ Руската православна църква веднага реагираха на неочакваната новина за оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ от поста. От Московска патриаршия заявиха, че „се надяват при новия римски папа отношенията между православни и католици да продължат да се развиват както при сегашния понтифик“.

„Няма основания да се очаква, че ще настъпят резки промени в политиката на Ватикана към Православните църкви: в Римокатолическата църква винаги има приемственост между понтификатите. Сегашният папа се стараеше във всичко да бъде приемник на предишния“, заяви за „Интерфак-Религия“ секретарят на Отдела за външни църковни връзки по междухристиянските отношения прот. Димитрий Сизоненко. Според него в православно-католическите отношения вече има положителна динамика и „тя ще продължи да се развива по инерция“.

В своя коментар, даден за ИТАР-ТАСС по повод оттеглянето на папата, Волоколамският митрополит Иларион (на снимката), председател на Отдела за външни църковни връзки, отбелязва, че информацията за това събитие е била неочаквана дори за най-близките сътрудници на папата. „Наистина подобни прецеденти няма в най-новата история на Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел Втори остана на своя пост до края независимо от сериозните си здравословни проблеми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

184В Петербург отбелязоха паметта на големия руски писател Ф. Достоевски с панихида и множество мероприятия, съобщава Православие.ru. В храма на Владимировската икона на Божията майка, където той е бил енориаш, беше отслужена панихида за "болярина Фьодор". Достоевски е живял в квартира в непосредствена близост до храма, където в момента има музей. На панихидата присъстваха правнукът на писателя Димитрий Достоевски и потомците на първата му жена Мария Исаева. Прот. Георгий Шмид, преподавател по Нов Завет в Духовната академия в Петербург, каза в проповедта си, че смята Достоевски за писател, който помага на студентите да разберат Евангелието. Прот. Генадий Беловолов, сътрудник на музея, обърна особено внимание на завършека на живота на гениаллния руски писател и на свидетелството на смъртта: "Когато атонските старци чували, че за някого говорят лошо, те отвръщали - нека видим как ще умре този човек. Смъртта - това е истината за човека, тя не може да бъде програмирана, режисирана. Смъртта я дава Господ. Достоевски наистина имаше тиха, мирна християнска кончина сред близки хора, след причастяване със светите Христови тайни. Той умря с Евангелието в ръка", каза отец Генадий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Папа БенедиктРимският папа Бенедикт XVI ще се оттегли от поста си на 28 февруари 2013 г. по здравословни причини, съобщи днес италианската информационна агенция ANSA. Според Reuters от Ватикана са потвърдили информацията.

„Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните няколко месеца при мене толкова много намаля, че трябва да призная, че не съм в състояние адекватно да изпълнявам възложените ми задължения”, се казва в изявлението на главата на Римокатолическата църква, разпространено от световните агенции.

Ето пълния текст на обръщението на папа Бенедикт XVI, публикувано на официалния сайт на Католическата църква в България:

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (24 Votes)

kardaviЕдин от водещите египетски богослови и духовен лидер на "Братята мюсюлмани" Юсуф Ал Карадави разкри в интервю за телевизия Arab TV тайната за устойчивостта и разпространението на исляма по света. Според него тя се състои в шариатския закон за наказание за отстъпничество от исляма, което било далновидно предписано от Мохамед (Бухари к.9. т.84. хадис 87). "Ако ние премахнем наказанието за отстъпление от исляма, то ислямът изобщо ще престане да съществува. Ислямът би изчезнал веднага след смъртта на пророка, ако не беше този закон. Тоест, противопоставянето на остъпничеството е онова, което е съхранило исляма до наши дни", заяви египетският имам.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

image19120120Група граждани в Грузия са подели инициатива за забрана на жертвоприношенията на животни по религиозни съображения и с тази цел са се обърнали към Грузинския патриарх Илия II, съобщава "Грузия онлайн".

"Ние, долуподписаните, се обръщаме към Вас с голяма надежда. Искаме да се докоснем до болезнената за мнозина тема за "жертвоприношенията". Надявахме се, че Грузинската църква ще предприеме някакви мерки за прекратяването на тази жестокост, но за съжаление нещата се влошават. Жертвоприношението е езически ритуал и не отговаря на учението на Православието. За съжаление паството на нашата Църква няма информация за това и смята, че жертвоприношението на животно е приемливо и нормално, но паството не бива да се упреква за това, защото и самите свещенослужители гледат през пръсти на принасянето в жертва на животни. Те не се опитват да обяснят на хората, че това е неприемливо. Много вярващи се въздържат на празници да ходят на църква, за да не стават свидетели на кървавото зрелище. Липсата на информация сред паството фактически е равносилно на престъпление от страна на нашата Църква. Изхождайки от гореказаното, с голямо уважение Ви молим да дадете своя принос за прекратяването на жертвоприношенията на животни край храмовете. Заедно с това искаме да отбележим, че някои църковнослужители настройват вярващите срещу домашните животни и им забраняват да ги отглеждат вкъщи, понеже уж били нечисти", се казва в обръщението.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]