Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Днес Върховният съд на Италия със свое решение отхвърли начина на прилагане на разпоредба, издадена от правителството на Марио Монти, с която се очакваше Католическата църква в страната да бъде задължена от 2013 г. да заплаща данък върху приходите от своите недвижими имоти. „Прилагането на тази мярка надвишава компетенциите на министерството на финансите в Рим” – се казва в решението на Върховния съд. Коментатори подчертават, че правителството Монти до края на годината ще трябва да направи промени в съответната разпоредба, за да се увенчаят с резултат усилията му да не се губят приходи от облагането на недвижимите имоти, които Католическата църква на територията на Република Италия използва за търговска дейност. Става дума предимно за хотели, отдавани под наем жилища и магазини. „Готови сме да направим нужните промени в предвидените срокове”, заяви заместник-министърът на финансите Джанфранко Полило.

 

Според сдружението на италианските общини (Associazione Nazionale dei Comuni Italiani, ANCI) възможното плащането на данъци от Католическата църква върху използването на недвижимите й имоти би донесло на държавната хазна поне 700 милиона евро годишно.

 

В случай че правителството на М. Монти не успее да отговори на изискванията, които е поставил Върховният съд на Италия с днешното си решение, ще се наложи да покрие „празнината” с въвеждането на други данъци, твърдят експерти.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

2912На 6 октомври свещеноиконом Недялко Калинов, енорийски свещеник в българския храм в Мюнхен, отслужи божествена света литургия на български език за нашите сънародници в Щутгарт, Германия. Богослужението беше извършено по покана на Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт. Понеже българската църковна община там не разполага със свой храм, св. Литургия се отслужи в руската православна църква "Св. Николай“. Иподякон Райко Синев помагаше на о. Недялко, а песнопенията бяха изпълнени от малък хор под диригентството на г-жа Димитрина Илиева – Заксенрьодер.

В своята проповед свещеникът изрази радостта си от факта, че в последно време в една от най–старите български църковни общини в Западна Европа има динамично развитие и че много вярващи дойдоха на литургията. Въпреки че той е силно ангажиран със своята дейност в Мюнхен и допълнително обгрижва българската енория в град Манхайм, отец Недялко обеща своята подкрепа за провеждане и в бъдеще на богослужения в Щутгарт.

Българската православна църковна община “Св. Кирил и Методий” в Щутгарт е основана още през 1984 г. и е един от основните инициатори за празнуването на паметта на светите братя Кирил и Методий в Елванген. Поради смяната на поколенията дейността ѝ в последните години беше отслабнала, но с идването на нови сънародници от България интересът и желанието за активен църковен живот нараснаха силно. С благословението на Константийския епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, беше проведено учредително събрание през лятото, на което се избра ново църковно настоятелство.

2.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 2.45 (11 Votes)

9BВеличкият епископ Йосиф е 12-ият член на Светия синод на Македонската православна църква, пише днес македонският вестник “Вечер”. Епископ Йосиф е бил ръкоположен в църквата „Света София” в Охрид, където е обявена независимостта на МПЦ, който акт и досега не е признат от останалите поместни църкви. 45 години по-късно Македонската църква все още се бори да бъде призната за независима църква, посочва вестникът. Главата на МПЦ архиепископ Стефан призова от амвона на историческия храм православните църкви да приемат новата реалност. Според него духовната незрялост и национално политическите интереси са основната причина, поради която и до днес се отрича съществуването на самостойна Македонска православна църква. „Нашите предци, Кирил и Методий, ги обвинявали, защото им пеели на разбираем език. Днес на нас ни оспорват правото на наш македонски език. Критикуват ни, че се наричаме със своето име и искаме да бъдем себе си. Въпреки това и до днес този спасителен акт (обявяването на независима Македонска църква през 1967 г., бел. ред.) на един православен народ е възприеман неправилно и е отхвърлен като престъпление и грях ”, заяви архиепископ Стефан. Президентът на РМакедония Георге Иванов, който също присъстваше на хиротонията, заяви, че Македонската църква има апостолски произход и че от нея християнството се разпространява в Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Jxie8bKOBIwХора, изповядващи православието и известни в различни области на живота, ще станат проповедници на вярата в три славянски страни – Русия, Украйна и Белорусия, съобщиха организаторите на акцията. Лицата на Том Ханкс, който е православен и посещава Гръцката православна църква в Щатите, на боксьора Николай Валуев, руски телевизионни водещи, певци и актьори ще се появят на плакати заедно с мнения за позитивното влияние на православието върху живота на хората.

Акцията носи името “Ние - православните”, организирана е от ставрополското младежко движение "Соборяне" и се провежда с подкрепата на Синодалния отдел за връзките между Църквата и обществото на Руската православна църква.

"Целта е да покажем на младежта, кой е верният път за развитие чрез вярата. Акцията ни е насочена към нецърковните млади хора, за които примерът на известни личности е много важен", твърдят организаторите. В разлепването на плакатите могат да участват всички желаещи. Те могат да бъдат разпечатвани и в домашни условия, за което организаторите дават специални инструкции. Засега са готови 19 плаката на популярни личности, но техният брой непрекъснато се увеличава. Акцията ще се проведе на 14 и 15 октомври, когато Руската църква отбелязва Покров Богородичен. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

zx450Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че процесът срещу трите момичета от пънк-групата Pussy Riot няма политически подтекст, а участничките в акцията се опитали да й придадат друг характер, само за да скрият същността й - оскверняване на храма.

Думите му бяха излъчени по притежавания от "Газпром" телевизионен канал НТВ в документален филм, посветен на днешния 60-годишен юбилей на държавния глава.

Разсъждавайки за процеса Pussy Riot, президентът каза, че е съгласен с експертизата, според която ругатните по негов адрес са били добавени във видеозаписа по-късно и не са произнасяни в московския храм "Христос Спасител".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]