Мобилно меню

3.2222222222222 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (9 Votes)

laiki

В разгара на кризата в Кипър член на управителния съвет на "Лаики банк", която ще бъде ликвидирана, говори за грешките в управлението на банката при нейните предишни ръководства. Сред тях той спомена и за "огромния заем", отпуснат на Ватопедския манастир, наричан също кипърския, в размер на 175 милиона евро. Икономическият съветник на манастира Атос Киранидис опроверга това обвинение и го нарече "дезинформация": "Наистина Лаики банк отпусна заем на Ватопедския манастир преди много години, тогава, когато стана "скандалът Ватопед", но колко беше сумата, не помня. Със сигурност не повече от 100 милиона, които бяха одобрени от всички комисии в гръцкия парламент и бяха гарантирани с 60 милиона евро на парламента". Според него заемът е бил необходим на манастира, за да закупи недвижими имоти и акции на банка Marfin, срещу които били заложени имоти на манастира.

През 2008 г. стана ясно, че светогорският манастир търгува активно с борсови акции и има кредитен рейтинг в гръцката инвестиционна банка "Марфин", многократно по-висок от редица банкови институции. Заради високия кредитен рейтинг на манастира гръцката инвестиционна банка "Марфин" е разрешила на Ватопед кредит от 135 милиона евро с максимална граница за теглене от 105 милиона евро. Информацията за кредита от страна на Лаики банк отново повдигна коментари за съвместимостта на тези финансови операции с монашеския живот на Атон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

01-IMG 6373Тази година културният сезон в италианския град Лоано, област Лигурия, бе открит с концерт на трима български изпълнители. Димитър Арнаудов, солист, Валери Попов и Щерьо Паспалев, исон, тримата от Асеновград, възпитаници на Пловдивската духовна семинария, изпълниха православни песнопения, посветени на Лазаровден и Цветница на самостоятелен концерт в Лоано. Проявата е под патронажа на културния отдел на община Лоано, Лигурия (Северозападна Италия с център Генуа). От три години общината организира по 6 концерта на година със сакрална музика. Тази година с проявата на българските изпълнители беше открит сезона в града.

Събитието започна с кратка беседа на г-жа Глория Джили, посветена на празника Вход Господен в Йерусалим, който Римокатолическата църква отбеляза в неделя. Г-жа Джили запозна публиката с историята на източноправославната музика, защото голяма част от посетителите за първи път се докосват до магията на православното църковно пеене на славянски език.

Изпълненията на Димитър Арнаудов, Валери Попов и Щерьо Паспалев предизвикаха възторг у публиката и интерес към православното богослужение и музика.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

79

Руският патриарх Кирил определи като безпрецедентен в историята феномен църковното възраждане в пост-съветска Русия през последните 25 години. Според предстоятеля на Руската църква тези 25 години възход трябва да станат основен акцент в предстоящите тържества по повод 1025-годишнината от кръщението на Русия, която ще бъде отбелязана през месец юли т.г.

"Ние трябва да зафиксираме в историческата памет на хората годините на църковното възраждане. Тези 25 години от гледна точка на възраждането на църковния религиозен живот са феномен, който няма равен в световната история. Никога, никъде, в нито една точка на земното кълбо за толкова кратък период от време не са били построени толкова много храмове, не са били създадени толкова много общини", заяви патриархът на заседание на организационния комитет, подготвящ тържествата.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

post-eda-580x435В Русия 33% от определящите себе си като православни християни спазват в една или друга степен поста, показва проучване на социологическата агенция ВЦИОМ. За повечето руснаци Великият пост предполага преди всичко ограничаване в храната (63%). По-малко хора посочват ограничаване в поведението. Съвсем малко са тези, които свързват това време с въздържане от алкохол, интимни отношения (2%), а също и от шумни празници и увеселителни събития (5%).

Частично ще спазват поста 28% от руснаците (сред православните - 33%), изцяло - 4%, само през последната седмица ще постят 5%. Интересно е, че и 9% от невярващите руснаци възнамеряват да постят.

Не възнамеряват да постят 68% от анкетираните, преди всичко младежи и невярващи. Най-често руснаците възприемат поста като самоограничение в рамките на религиозните убеждения, по-рядко като културно-историческа традиция, а в по-малка степен го считат за повод за очистване на организма.

 

 

4.3888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (18 Votes)

7ierusПовечето католически общини в Израел, Палестина, Йордания и Кипър през тази година ще празнуват Пасха не по западната (григорианска), а по източната (александрийска) пасхалия. Всички останали католици по света вече влязоха в Страстната седмица и през тази неделя ще отбележат Великден, докато по Св. Земи т. нар. страстни дни ще започнат на 29 април.

Решението за унифицирането на датата на Пасха беше прието на 15 октомври миналата година на асамблеята на католическите епископи на Св. Земи. През тази година главният християнски празник по александрийската пасхалия ще празнуват ad experimentum всички католици без тези в Йерусалим и Витлеем, които засега запазват григорианското изчисление. Това се обяснява от една страна със системата «статус кво», която регулира съвместното съществуване на различните конфесии в светите места, а от друга с потока католически поклонници, които биха искали да посрещнат Пасха в Йерусалим в същия ден, в който празнуват в родината си.