Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

6823 originalНа 20 октомври в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в Прешов беше избран новият архиепископ на Прешов и цяла Словакия. Това е йеромонах Ростислав (в мире Андрей Гонт), който в момента служи в детски дом в град Медзилаборце (в североизточната част на Словакия, недалеч от полската граница), съобщава сайтът Богослов.ру.

Архиерейската хиротония и интронизацията на новия предстоятел на архиепископията ще се състои на 18 ноември т. г. в Прешов. Според устава на Православната църква на Чешките земи и Словакия тя е автокефална митрополия, състояща се от две архиепископии (на Чешките земи и на Словакия), всяка от които се оглавява от архиепископ. Който от двамата архиепископи – Пражкият или Прешовският – бъде избран за митрополит, в съответния град се пренася и митрополитската катедра. Сега митрополитската катедра е в Прага, оглавявана от митрополит Христофор.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

3BСръбският президент Томислав Николич даде ексклузивно интервю за македонските медии Сител и в. "Вечер", в което предлага решение на църковния проблем в Македония. Той твърди, че единственият път е на масата за преговори, гарант на които може да стане той лично. Според него е съвсем реалистично, ако Македония даде амнистия на затворения Охридски архиепископ Йован Вринишковки (Сръбска патриаршия) и неговите клирици, то това да доведе до признаване на независимостта на Македонската църква. "Пътят към решаването на църковния проблем не минава през преследването и задържането на архиеп. Йован и неговите владици", каза Николич. "Аз предлагам да седнем и да разговаряме. За всичко! За това какво е отношението на Македония към Сръбската православна църква, както и какво е отношението на Сръбската църква към Македония. За това какво е Македонската православна църква и как може да стане това, което иска да бъде. Казвам ви, че аз мога да свърша всичко това, ако пожелаят да разговарят с мен и тонът се успокои. А ако не искат, то този проблем никога няма да бъде решен", заяви сръбският президент.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

Tomb of christ sepulchre1Католическата "Латинска патриаршия в Йерусалим" съобщи, че през 2013 г. ще чества Възкресение Христово на 5 май, както се пада по Юлиянския календар. Тази промяна има "експериментален характер", а трайно календарната промяна би се случила през 2015 г. Ватиканът се отнася благосклонно към тази промяна и е съгласен да я утвърди. От 2015 г. "старият календар" ще приемат още пет близкоизточни патриаршии под юрисдикцията на Рим - Мелхитска, Сирийска, Халдейска, Маронитска и Армено-католическа. Промяната се предприема изцяло по "пастирски съображения", тъй като в ислямска и еврейска околна среда християните ще са по-убедителни, ако празнуват най-големия си празник заедно. Решението за промяната на календара дойде от "Католическото епископско близкоизточно събрание", което е отговорно за Израел, Палестинската автономия, Йордания и Кипър. Регламентът не се отнася за Йерусалим и Витлеем, където за тях действат правилата от османския период, т. нар. "Статус кво". През следващата година по Григорианския календар Възкресение е на 31 март, а по Юлиянския календар е на 5 май, докато през 2014 г. датите съвпадат.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

santo sepolcro di gerusalemme  - 2012 - large xsДържавният секретариат на Ватикана предупреди, че съществуват много ордени и групи, които твърдят, че действат с църковна благословия, без да имат такава. Ватиканът обаче няма никакво намерение да ги признае, въпреки че те рекламират себе си като действащи в "традицията на тамплиерите". Ватиканът забрани на свещениците в подопечните им храмове да се извършват рицарски ръкоположения на нови членове на непризнатите ордени и допълни, че в Римокатолическата църква има само седем военни ордена. За всички останали Ватиканът не носи отговорност, не признава техните рицарски грамоти и свещени звания и не гарантира за целите на техните организации. По-конкретно в бюлетина на св. престол се казва:

„Държавният секретариат в отговор на честите запитвания за информация за отношението на Светия престол към рицарските ордени, посветени на светци или ползващи свещени наименования, смята за нужно да заяви, както е правено това и преди, че освен собствените ордени (отличията на Светия престол по степен както следва): „Върховен орден Христов”, „Златна шпора”, „Пий ІХ”, „Свети Григорий Велики” и „Папа свети Силвестър” – Светият престол признава и закриля само "Суверенния Малтийски орден" (познат още като: "Суверенен военен хоспиталиерски орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта") и "Рицарския орден на Божи гроб в Йерусалим" и не възнамерява да променя становището си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

ORTHODOXOI EE2На 17 октомври в Брюксел се проведе първият семинар, организиран съвместно от Бюрото на политическия съветник на президента на Европейската комия Е. Барозу (BEPA) и Комисията на представителите на Православните църкви в Европейския съюз (CROCEU).

Темата на първия семинар беше "Взаимопомощ в днешната икономическа криза. Приносът на Православната църква към европейската социална политика". В семинара взеха участие представители на всички православни църкви в Европа без БПЦ - Цариградската, Руската, Румънската и Сръбската патриаршии, Гръцката, Кипърската и Албанската архиепископии, както и църквите на Чехия и Полша. Освен църковните представители в срещата участваха членове на Европейската комисия, университетски преподаватели, дипломати и представители на църковните организации в Брюксел. Семинарът имаше три модула: първият на тема "Икономическата криза и социалната структура на европейската общност", вторият "Социалното сближаване от гледна точка на Православната църква. Предизвикателства и опит" и третият "Взаимопомощта между поколенията". Семинарът показа за пореден път интересът на всички Православни църкви да участват в един същностен диалог с компетентните органи на Европейския съюз в духа и рамките, определени от чл. 17 на договора в Лисабон.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]