Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

90441 pОт канцеларията на Антиохийската патриаршия в Дамаск, Сирия, съобщиха, че патр. Игнатий IV (Хазим) е приет в бейрутска болница след мозъчен удар. Състоянието му се определя като „критично“. Патриархът е на деветдесет и една години, но въпреки това неотдавна, на 14 ноември, е служил в катедралата в Бейрут.

Древната Антиохийска патриаршия заема трето място в православните диптиси след Константинопол и Александрия. Нейният предстоятел носи титлата „патриарх на Антиохия, Арабия, Киликия, Иверия, Месопотамия и целия Изток“. Патр. Игнатий IV оглавява църквата от 1979 г. Паството му наброява седемстотин и петдесет хиляди православни в Сирия, Ливан и диаспора, най-вече в Америка. Неговата юрисдикция в диаспора включва и десетки хиляди православни палестинци, които в родните си места принадлежат към паството на Йерусалимска патриаршия (включваща Израел, Арабските територии и Йордания).

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

33222На 2 декември Българската православна църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в Регенсбург с тържествена св. Литургия отбеляза своя храмов празник. Българите в града отправиха молитвен благослов в чест и слава на свети Николай Чудотворец. Тази година празникът на светеца се пада в делничен ден и богомолците са на работа, затова нашите сънародници отпразнуваха деня на своя небесен покровител предварително. Те отправиха заупокойна молитва за новопреставилия се в Господа Български патриарх Максим.

Празничната св. Литургия беше отслужена от нашите свещеници - иконом Виктор Иванов-Цимер и свещ. Йордан Пашев, новия енорийски свещеник за Регенсбург и Нюрнберг. На клира пя Росен Русев, докторант от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който за няколко месеца е на специализация в Източноцърковния институт (Ostkirchliches Institut) в Регенсбург.

Празникът на църковната община беше допълнен от няколко радостни събития. Рано сутринта в неделния ден отец Виктор донесе царските двери за иконостаса на храма ни в Регенсбур, които бяха изпратени от иконописеца Георги Савов от София. Той е автор и на иконата на Тайната вечеря, която все още не е монтирана на иконостаса, защото се налагат някои довършителни работи по нея: да се позлатят ореолите, да се изпишат надписите на немски и български език. Тези допълнения ще направи отец Йордан Пашев, който освен богословие е завършил и иконопис в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMAGПреди десет дена гръцките медии „гръмнаха” новината за открити милиони евро по сметките на двама митрополити. Уж това произлязло от разкриването на сметки в чужбина на гръцки граждани. Но не бяха посочени нито имена, нито сметки, нито точни суми, притежавани от митрополитите. Постепенно вниманието на медиите беше насочено към двама архиереи – единият на малък провинциален град (Кардица), а другият на работническия квартал Перистери в Атина. Развитието на слуха през изминалите дни явно е изненадало най-много самите митрополити. Двата информационни портала, осигуряващи новини от църковната сфера в Гърция, Амин и Ромфеа, днес поместиха изявления и на двамата митрополити. И двамата призовават всички граждани, миряни или клирици, които имат подобни сведения, да ги съобщят на Отдела за преследване на финансови престъпления към Министерството на финансите на Гърция. От службата за борба с финансовите престъпления обаче не са оповестявали конкретно тези две имена и засега настояват да запазят имената на двамата заподозрени митрополити в тайна. Вчера Атинският архиеп. Йероним се е свързал с началника на отдела и го е призовал да се даде гласност и да се изясни проблемът, защото така се създават условия за слухове и се петни цялата Църква. "Ако има виновни, те трябва да бъдат наказани", заяви Атинският архиепископ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

89982.pПредставителите на различни вероизповедания във Франция се обявиха срещу приемането на закон за легализация на еднополовите бракове. Вчера лидерите на различни религиозни общности посетиха Националното събрание – долната камара на парламента - и изказаха пред депутатите своите възражения срещу подготвяния законопроект, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от Православие.ру.

Архиепископът на Париж кардинал Андре Вен-Труа се е изказал пръв и е припомнил безкомпромисната позиция на Римокатолическата църква по този въпрос, която още през лятото започна кампания срещу тази инициатива на правителството на Франция. „Такава стъпка ще доведе след себе си до изключително дълбоки и коренни промени, които като цяло ще се отразят на баланса на отношенията в обществото. В дадения случай става дума за напълно нов модел на социума“.

По време на парламентарните изслушвания православните вярващи са били представлявани от митрополит Йосиф, управляваш епархията за Западна и Южна Европа на Румънската патриаршия. В изказването си от името на събранието на православните епископи на Франция той е призовал парламентаристите да се откажат от разглеждането на законопроекта. „Документът трябва да бъде изтеглен и да се организира общонационална дискусия по този сложен въпрос“, е заявил той.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

2012-11-29 1522По време на официалното си посещение в Турция българският президент Росен Плевнелиев се срещна с Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей. По време на разговора между двамата президентът Плевнелиев е подчертал, че българските политици няма да се намесват в работата на Българската православна църква и ще работят за укрепването и единството й.

„Много е важно да оставим нашия Синод да вземе своите мъдри и важни решения. Още по-важно е новоизбраният патриарх да работи за интеграцията и за успеха на българската църква по света“, коментира държавният глава след разговора си с Вселенския патриарх.

Плевнелиев посочи, че решенията, които предстои Светият Синод да вземе до февруари 2013 г., ще имат много голямо значение за бъдещето на Българската православна църква. „Този период на трансформация трябва да го приключим достойни, единни и силни“, категоричен беше президентът.  

На срещата си в Истанбул българският държавен глава и Вселенският патриарх Вартоломей почетоха паметта на покойния български патриарх Максим и делото му за силна и обединена българска църква.

„Молим се Бългрия да избере новия си патриарх колкото е възможно по-скоро и се молим за душата на покойния български патриарх Максим“, каза Нгово Светейшество. „Уверих президента Росен Плевнелиев, че българската нация и църква, като първа духовна сестра (става дума не за сестра, а за "първородна дъщеря", защото БПЦ първа се е отделила от патриаршията още през 9 в.; вероятно грешката е в превода - б. р.) на Константинополската църква, винаги са били дълбоко в сърцата ни. Искаме да живеем в мир и просперитет и, както президентът каза, в единство“, каза още патриарх Вартоломей, цитиран от прес-службата на президента.

В Истанбул президентът Росен Плевнелиев посети българската църква „Св. Стефан” на Босфора и се запозна с ремонтните работи, които се извършват там, както и с реконструкцията на метоха към нея. Той посети също и сградата на Българската екзархия в истанбулския квартал Шишли. Там се срещна с църковното ни настоятелство и с иконом Ангел Велков, български свещеник в Цариград.

Снимка пресслужба на президентството

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]