Мобилно меню

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (18 Votes)

Владика и_ХорПо покана на Неаполския и Ставруполски митрополит Варнава (западните и северните квартали на Солун) славянският хор "Св. Кирил и Методий" изпълни Василиевата света литургия на славянски език.

Литургията беше отслужена от митрополит Варнава заедно с духовенството при храм "Св. Георги" в кв. Калохори. Клиросно участие взеха студентите-богослови при Солунския богословски факултет – Орлин Янчев (ръководител), Антонио Лазески (зам.-ръководител),  Виктор Недески, Иван Йорданов, Велислав Карастойчев, Даниел Цеков – певци и исон - Александър Трошанов, Александър Димоски и Никола Костич (секретар на хора).

Момчетата от хора се събират два пъти седмично за репетиция в българското училище в Солун, което се намира в сграда, собственост на Зографския манастир (училището е създадено по инициатива на манастирското братство и се поддържа от него - б. р.). Целият певчески колектив изказва благодарност на игумена на Зографската св. обител архим. Амвросий, който благослови това начинание.

Студентите са от България, Македония и Сърбия и за тях източноцърковното пеене на църковнославянски език е вековна практика.

 

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

616Днес западните християни – католици и протестанти - празнуват Великден. По време на своето първо великденско богослужение папа Франциск призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бога да се завърне в живота им. Той отслужи късно в събота тържественото великденско бдение в базиликата „Св. Петър”. Тази година бдението беше съкратено, а от Ватикана обясниха, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги, съобщи БТА. По времето на Бенедикт XVI месата обикновено продължаваше почти 3 часа, а сега вечерната служба продължи малко повече от два часа. След това според католическия обичай папата кръсти четирима души.

Днес папа Франциск отслужва тържествената великденска меса, след която ще отправи първото си послание „Урби ет орби” и ще поздрави вярващите с Възкресение Христово.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (10 Votes)

1364481696На 28 март в Нижний Новгород, Русия, пристигна българска църковна делегация, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, съобщава сайтът на Нижегородска епархия.

В състава на делегацията са включени: Браницкият епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, архим. Теоктист, предстоятел на Българското подворие в Москва, архим. Филип (Василцев), бивш предстоятел на руското подворие в София, и Съботин Стоянов, директор на свещоливницата в Илиянци.

Българската делегация се е срещнала с Нижегородския и Арзамаски митрополит Георгий и му е връчила като дар частица от мощите на канонизираните през миналата година Новоселски мъченици и тяхна икона.

Ловчанският митрополит Гавриил е получил от домакина си панагия, а другите членове на делегацията – различни подаръци.

Българските духовници ще посетят храмовете на Нижний Новгород, духовната семинария и Дивеевския манастир на св. Серафим Саровски.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
4Папа Франциск разреши беатификацията на 63 католици, повечето от които са станали жертва на Гражданската война в Испания, на нацизма и на комунизма. Изследването на живота и на смъртта на бъдещите светци започнало години преди избирането на аржентинеца за папа, предаде АФП. Сред бъдещите светци е свещеникът Владимир Гика - представител на румънския княжески род Гика, който първоначално бил православен, но в последствие приел католицизма. Гика се върнал в Румъния по време на Втората световна война, за да помага на полските бежанци, които избягали от нацистката инвазия. Гика е арестуван през 1952 г. и преминава през скалъпен процес заедно с още петима други свещеници. Умира в затвор край Букурещ през 1954 г. Младият италианец Роландо Риви също ще бъде беатифициран. Той е убит от привърженици на комунизма на 14-годишна възраст, 3 години след като влиза в семинарията.
 
На 12 май аржентинският папа ще обяви в базиликата "Св. Петър" първите канонизации в своя понтификат.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

0 62Руският свещеник Димитрий Смирнов, който неотдавна беше назначен на поста зам.-председател на патриаршеската комисия по въпросите на семейството и защитата на майчинството, повдигна обществена дискусия в Русия с предложението си да бъде въведен учебен предмет "Смисъл на живота", съобщава Интерфакс. Свещеникът заяви, че тази идея му хрумнала, докато пътувал в самолета и стюардесата пожелала на всички пътници "късмет". "Нима смисълът на човешкия живот може да зависи от късмета? Това е смешно! Трябва нашите деца да намерят неговия смисъл, за да бъде животът им осмислен", заяви той.

Протойереят, който е известен с радикалните си изказвания, смята, че в този предмет децата трябва да изучават две неща: примери за правилен живот и, второ, основи на религията. Предметът трябва да бъде илюстриран и с отрицателни житейски примери като Борис Абрамович, умрелия наскоро руски олигарх Березовски и "този офицер, когото отровиха с полоний" (става дума за убития през 2006 г. в Лондон бивш руски разузнавач Александър Литвиненко, бел. ред.). "Всички тези хора стигат до пълен крах, до ужасна смърт и нищо повече. Това означава, че техните цели са били неправилни. А има и други хора, които народът често нарича светии и дори да умрат, в тяхната смърт има велик смисъл. Например Женя Родионов (войникът, загинал в Чечня заради отказа си да свали нагръдния си кръст и да приеме исляма, бел. ред.). Според о. Димитрий Смирнов е необходимо от осми клас "човек да се ориентира, за да има шанс да намери себе си в живота".