Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

400x300Властите в белгийската столица Брюксел са взели решение да демонтират металната коледна елха, издигната на историческия площад на града – Гран плас, съобщава електронното издание на ежедневника „Льо Соар”, предаде бТВ.

Според информацията на изданието решението е взето след бурни протести от страна на различни християнски организации, които виждали в металната конструкция заплаха за християнските ценности в полза на мюсюлманите.

Тази година властите в Брюксел решиха да заменят традиционната коледна елха с дизайнерска инсталация от метал, плексигласови плоскости и светодиоди, в резултат на което в града се проведе протестна демонстрация.

Двадесет и петметровата елха ще бъде напълно демонтирана на 28 декември заради опасенията на властите от провокации срещу конструкцията в новогодишната нощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

gosdumaКомисията по образованието към Руския парламент отхвърли поправките, които заменяха предмета "Основи на религиозната култура и светска етика" с изучаването на основи на духовно-нравствената култура. Поправките трябваше радикално да променят сега преподавания в училищата предмет. В законопроекта "За образованието", приет от държавната Дума през октомври на първо четене, се говореше за учебни курсове, посветени на "историческите и културните традиции на световните религии". Но поправките, обсъждани тази седмица, допускат само "знание за основите на духовно-нравствената култура", като лишават религиозните организации от правото да влияят върху съдържанието на курса. По думите на депутата Олег Смолин в навечерието на гласуването представители на Църквата се срещнали с вице-премиера Игор Шувалов, а на гласуването вчера присъствал прот. Всеволод Чаплин, глава на отдела за взаиомоотношения на Църквата и обществото към Московска патриаршия. Резултатът е бил, че парламентарната комисия е запазила съществуващото до момента положение.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

evangelieНа 9 декември Българската православна църква празнува Зачатието на св. Анна, когато тя е заченала Пресвета Богородица. На този ден църковната камбана в крайдунавския град Пасау призова българите от града и околностите му да отпразнуват храмовия празник на своя небесен закрилник в Пасау - света Ана.

Тържествена света Литургия беше отслужена от нашия свещеник там иконом Виктор Иванов-Цимер. На певницата бяха иподякон Петър Иванов и Лариса Храсчезеник. Българи и православни от Полша, Русия, Украйна и други православни страни отправиха сърдечни молитви към света Ана. „Вселената празнува днес Анниното зачатие, дадено от Бога, защото тя роди родилата неизказано Словото“ (празничен kондак, глас 4). 

След службата отец Виктор и всички присъстващи се помолиха и за новопреставилия се в Господа Български патриарх Максим. В проповедта си по повод празненството на света Анна отец Виктор благослови дошлите на храмовия празник на общината, като отправи топли и сърдечни молитви към небесния закрилник на общината ни в Пасау за здраве, мир и благоденствие на всички православни в града. Той изказа сърдечна благодарност и на дошлия от Мюнхен дарител на табелите за храмовете ни в Пасау и Регенсбург, българина Иван Миленов, който монтира над храмовата вратата осветената на празника табела.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

kideia12Днес във величествения православен храм „Св. Николай“ в Бейрут в обстановка на национален траур и при стечение на много хиляди вярващи беше извършено опелото на Антиохийския и на целия Изток патриарх Игнатий ІV (Хазим). Той почина на 92-годишна възраст на 5 декември т. г. в болница в ливанската столица, където беше приет предния ден с мозъчен кръвоизлив.

Опелото е било извършено от Цариградския вселенски патриарх Вартоломей и архиереи на почти всички поместни православни църкви, на първо място от Антиохийската патриаршия. Присъстваха представители на всички вероизповедания в Ливан, където християните са близо половината от населението, но православните са всъщност само 8-10%. Въпреки това денят на опелото бе обявен за ден на национален траур в страната.

Утре, понеделник, 10 декември, в Дамаск ще бъде погребано тялото на патриарх Игнатий. БПЦ по технически причини не успя да изпрати свой представител за участие в опелото и погребението.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

1523970 20121207111934.gifСв. Синод е определил Видинския митр. Дометиан да представлява Българската православна църква на опелото и погребението на Антиохийския патриарх Игнатий ΙV, което ще бъде на 9 декември в манастира Баламанд, Ливан, и на 10 декември в Дамаск, Сирия. Той обаче може и да не замине, тъй като сирийското посолство у нас не издава визи на български граждани заради усложнената обстановка в страната.

Опелото на Антиохийския патриарх ще бъде отслужено най-вероятно от Вселенския патриарх Вартоломей на 9 декември в храма "Св. Николай" в Бейрут, след което тялото на покойния ще бъде пренесено в Дамаск за погребението. Вселенският патриарх ще бъде придружен от митрополита за Франция Емануил и на Пруса Елпидофор, а Гръцката църква ще бъде представена от митрополита на Лангада Йоан. Другите поместни православни църкви също ще изпратят свои представители на погребението на Игнатий IV.

За местоблюстител на Антиохийския патриаршески престол е определен Бостренският митр. Сава, съобщава агенция "Амен".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]