Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

5088Православният свещеник Фади Джамил Хаддада от църквата "Св. Илия" в предградие на Дамаск е бил отвлечен на 19 октомври от въоръжени лица от неизвестна засега групировка, заедно с още двама души, чиито имена не се споменават. Първоначално бе съобщено, че за свещеника е поискан откуп от 50 милиона сирийски фунта стерлинги (около 550 хиляди евро). Днес сутринта стана ясно, че свещеникът е бил заклан от похитителите си. Енориаши от църквата свидетелстват, че тялото му е било обезобразено, а очите му са извадени. Според сирийската полиция той е починал в следствие на огнестрелна рана. "Той е мъченик на нашата църква", твърдят вярващите. "Да се помолим за него и семейството му", призовават от енорията. Убитият свещеник е на 43 години. Никоя организация не е поела отговорност за убийството, а враждуващите страни взаимно се обвиняват. През последните месеци отвличанията с цел откуп, а след това убийствата на отвлечените, се превърнаха в често явление. Антиохийска патриаршия осъди жестокото убийство и разпространи обръщение, в което призовава към спиране на гражданската война и кръвопролитията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

ieronimВ интервю за солунската телевизия TV100 Атинският архиепископ Йероним съобщи, че Гръцката църква ще остане без пари след два месеца и няма да има възможност да изплати заплатите на работещите в нейната администрация. "След два месеца нашата Църква няма да има пари да плати на служителите си, ако не се намери начин да се осигурят средства за чиновниците. Това означава, че 300 души трябва да бъдат съкратени и ще останат безработни", заяви архиеп. Йероним. "Приказките за митичното богатство на Църквата са мит", каза той. "Откъде пари, след като за имотите си не получаваме наем? Откъде пари, след като банките взеха всички акции на Църквата и унищожиха всички икономически възможности, които имахме?" "А аз какво трябва да направя? Да правя това, което ми казват, но в което не вярвам, или да правя това, което аз считам, че ще донесе плод?", заяви с горчивина предстоятелят на Гръцката църква, коментирайки тежката ситуация, в която Църквата също изпадна в резултат на кризата в страната. Независимо от това западните, а и гръцките медии, продължават да твърдят, че Гръцката църква стои изолирана от икономическите проблеми на гръцките граждани и се ползва с облаги и данъчни облекчения, които за останалите институции не важат. Атинският архиеп. Йероним вече няколко пъти се обръща писмено към редакциите на западни медии (например, германското списание "Spiegel"), за да обори мита за свръхбогатството на Гръцката църква.

 


4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

o alexandrВ Москва завърши Шестият общоруски конкурс за телевизионни филми и телевизионни програми, посветени на борбата с екстремизма, ксенофобията, расовата и религиозната ненавист. За шести път по поръчка и с финансовата поддръжка на Федералната агенция по печата и масовите комуникации Продуцентската компания „Детектив“ организира общоруски конкурс „Единение“.

Конкурсът се провежда по три номинации: телевизионен филм, телевизионна праграма и телевизионен сюжет. В конкруса бяха представени 200 произведения на автори от Москва, Оренбург, Новосибирск, Липецк, Перм, Дагестан, Татария и др.

В телевизионните програми и документалните филми, участващи в конкурса, се разкриват актуални проблеми на руското общество като мигрантофобията, престъпната дейност на неформалните и „подземни“ младежки организации, националистическите, фашистките и антифашистките групировки, проблемите на екстремизма и тероризма, тяхната профилактика в различни части на Русия.

Филмът „Българският цар“ на новосибирския свещеник протойерей Александър Новопашин (на снимката) получи Специалната награда и диплома от журито на Международния фестивал за детективски филми и две дипломи от журито на Общоруския конкурс „Единение“.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

9C8Турските власти проучват твърденията на турски гражданин, че фреска с лика на ангел в прочутия византийски манастир Сумела в североизточна Турция прилича на президента на страната Абдула Гюл, твърди турският вестник "Радикал". Гражданинът Фатих Доган е посетил манастира в черноморския окръг Трабзон (древния Трапезунд на малоазийското крайбрежие на Черно море - б. р.) и забелязал приликата между ангела и президента. Той е снимал фреската и е изпратил фотоса на властите, за да проучат, дали не става дума за съзнателна промяна на изображението. Ертугрул Генч, кмет на Мачка, където се намира манастирът, е коментирал, че всички фрески в манастира са оригинални и е абсолютно невъзможно фреските да бъдат променяни, тъй като той се намира под 24 часово наблюдение. Въпреки това турските медии коментираха, че фреските в манастира не се охраняват както трябва, по тях се драска, рисува, пишат се имена, което безвъзвратно разрушава паметника, считан за част от световното културно наследство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

lavr01Няколко дни след като сръбският президент Томислав Николич заяви, че може да стане гарант за преговорите между Белград и Скопие за решаване на десетилетния църковен спор, сръбският епископ на Шабац Лаврентий каза в интервю за сръбските медии, че според него инициативата на сръбския президент ще бъде посрещната ентусиазирано в Македония. "Всички православни църкви са автокефални, защо да не бъде и македонската? Това трябва да се уреди канонично. Трябва да се даде възможност на църквите да се организират самостойно, а не някой друг да ги организира. Така е по-добре и за Църквата", заяви за сръбския "Блиц" епископ Лаврентий - първият сръбски висш йерарх, който говори за автокефалия на църквата в Македония.

Майският събор на Сръбската православна църква може да сложи край на църковната криза в отношенията Белград-Скопие. Дотогава синодите на двете църкви трябва да уточнят детайлите. Еп. Лаврентий счита, че инициативата на Томислав Николич е честна и искрена, но все пак до крайния договор трябва да стигнат двете църкви без помощта на държавите. В същото време той твърди: "Това не е църковен спор. Това е политически спор. Бяхме въвлечени в този проблем по Титово време, когато беше наложено създаването на Македонска църква, когато Сръбската православна църква не беше силна. И тъй като този спор не е на верска, а на политическа основа, държавата не може да не отстъпи, ако църквите не го искаха. А досега такава инициатива не е изходила нито от нашата, нито от тяхната църква".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]