Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
560x375Турските медии съобщават, че буря е повредила сериозно "Къщата на Дева Мария" в град Ефес през изминалата седмица. В следствие на силния вятър няколко дървета са паднали върху нея и са повредили покрива й, а вътре в помещението е нахлула вода.
 
"Къщата на Дева Мария" привлича изключително много поклонници в Турция, преди всичко от римокатолическите страни. Трима папи са посещавали къщата: Павел VІ през 1967 г., Йоан Павел II през 1979 г. и Бенедикт XVI през 2006 г. Сред турското население тя е известна като дом на "майката на пророка Иса" или "къщата на майка Мариам".
 
Според едно църковно предание, възприето от римокатолическата църква, след Христовото възкресение и възнесение Божията майка заедно с ап. Йоан заминава за Ефес и там прекарва остатъка от живота си до 64-годишна възраст. През 19 век католическа монахиня получава видение, че на това място се е намирал домът на Дева Мария. Проведените разкопки установяват, че там има сграда от 13 век, но на основите на дом от 1 век. Католическата църква възстановява изцяло постройката и оттогава става място за поклонение на хиляди поклонници от цял свят.
 
Къщата се намира на 7 км. от Ефес, на върха на планина Бюльбюль (Славей - б. р.). Представлява еднокуполна постройка, частично вградена в скалите. Днес само централната част и стаята, вляво от олтара, са отворени за посетители. Според друго предание Божията майка е живяла до края на дните си в Йерусалим.

3.0454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.05 (22 Votes)

1552992В интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС Варнеският и Великопреславски митрополит Кирил говори за българо-руските църковни отношения и за намеренията си да построи руски храм в своята епархия, който ще бъде под юрисдикцията на БПЦ, но ще "отслужва тайнствата според руската православна традиция". Това според него се налага от факта, че руското население в България много се увеличило поради многото закупени български имоти от руски граждани. "За да се чувстват православните руснаци по-добре" у нас, владиката възнамерява да построи такъв храм в град Бяла, където според него "живеят почти само руски граждани". Уговорено е дори кой свещеник ще служи в бъдещия храм. Руският храм ще се строи с руски средства, уточнява владиката. Митр. Кирил споменава и за реципрочно предложение на руския патриарх Кирил по време на посещението му у нас през изминалата година, българите в Москва да построят енорийски храм, посветен на българина св. Киприян.

Митр. Кирил засяга и проблема в руската църква в София. Според него скандалът с предстоятеля на руското подворие в София архим. Филип ще намери своето разрешение и може духовникът да получи виза за страната ни. Митрополит Кирил отбелязва, че е нормално да възникнат търкания, ако някой от енориашите изрази собствената си позиция, но според архиерея проблемът е, че случаят "се политизира". Освен това той е съгласен с позицията на архим. Филип, че руската църква в София "няма енория", а е "посолски храм", в който хората просто могат да ходят "да се молят".

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)

800px-Nizhny Novgorod Alexander Nevsky Cathedral at StrelkaБългарски църковни източници опровергаха съобщението на сайта на Нижегородска епархия (т. е. на Нижни Новгород), че в състава на църковната делегация на БПЦ, посетила Русия миналата седмица, е бил архим. Филип, който беше предстоятел на руското подворие в София (тук).

Водената от Ловчанският митрополит Гавриил делегация, в която влизаше Браницкият епископ Григорий и архим. Теоктист от българското подворие в Москва, е посетила Нижний Новгород, за да уговори доставките на суровини за синодалните свещоливници в София и Пловдив. Затова заедно с духовниците в Русия е пътувал и директорът на свещоливницата в Илиянци г-н Съботин Стефанов.

4.7727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (22 Votes)

dionisВ сайта на скандално известния Орден на Рицарите на Асизи (на итал. език), който поддържа тесни връзки с българските архонти, сред новините за месец март е публикувана и една българска новина. Над четири снимки от интронизацията на новия патриарх Неофит и приема, даден от него в криптата на "Св. Александър Невски", рицарите на Асизи са поместили информацията:

"Нашите български братя, придружени от отец Дионисий, архимандрит и президент на ордена на архонтите, се срещат с висшата църковна власт в България".

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

PictureatВечерта на 1 април 2013 г., на 86-годишна възраст, се престави в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Атикийски и Мегаридски митрополит Никодим (Гаджирулис) от Гръцката православна църква. Той беше един от малкото останали живи архиереи, избрани и ръкоположени след идването на военната хунта в Гърция през 1967 г. като опит за оздравяване на висшите църковни среди. Но след свалянето на хунтата и възстановяването на демокрацията в южната ни съседка през юли 1974 г. той и още 11 митрополита бяха отстранени от управлението на своите епархии. До края на живота си митрополит Никодим (вече с титлата Елоски) живееше уединено в Новостудийския манастир "Св. Преображение" в Авлона, Северна Атика, на който беше ктитор и при който беше създал малко братство. Беше известен с богословските си трудове. Издаде в свой превод стихове на св. Григорий Богослов в книгата си „Молението на един светец“ (Ικεσία ενός αγίου).