Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
christoforos 610_420Митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор днес е подал оставка, съобщиха гръцки електронни медии. Св. Синод на Православната църква в Чехия и Словакия заседава извънредно и все още няма официално синодно съобщение, дали е приета подадената оставка. По неофициална информация за местоблюстител е обявен Моравският еп. Симеон. Чешките медии съобщават, че митр. Христофор е поел ангажимент пред Вселенския патр. Вартоломей да подаде оставка като опит да се разреши църковната криза в страната.
 
Проблемът в Чешката православна църква се появи след обвинения към предстоятеля на църквата митр. Христофор в интимни контакти с няколко жени и нарушаване на монашеските обети. Митр. Христофор отхвърли обвиненията и твърди, че той действително има две дъщери, но те са от брака му преди да приеме монашество. Според приближени на митрополита среди кампанията срещу него е повдигната от хора, които желаят да контролират очакваните от държавата 1 милиард крони компенсация за отнетото църковно имущество през периода на комунизма. Ситуацията свидетелства за остър конфликт в средите на самата Православна църква в Чехия, който едва ли ще намери разрешение дори с оставката на митр. Христофор.
 
Справка:
Митр. Христофор (който засега запазва сана си, само ще се именува бивш Пражки) е роден на 29 юни 1953 г. в Прага в протестантско семейство от хусистката традиция и се е казвал Радим Пулец. Завършил гимназия и протестантския Хуситски богословски факултет в чешката столица. Няма информация за това, кога е преминал в православието. Рано се оженил и бил ръкоположен за дякон и свещеник в края на 1974 г. Има две дъщери. Скоро обаче се развежда (за това няма сведения в митрополитската му биография) и се насочва към безбрачното духовенство. Учи в Прешов, Словакия, в Русия, после в Гърция. Ръкоположен за епископ на 17.4.1988 г., Томина неделя с титлата Оломоуцки и Моравски. През 2000 г., след смъртта на Пражки Доротей го избират за архиепископ на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия. Професор е в Богословския факултет на Прешовския университет, Словакия, където всяка седмица чете лекции. Митр. Христофор обичаше да посещава България. Много пъти е бил гост на Варненския и Великопреславски митрополит, както и на Пловдивския митрополит. За последен път беше тук на интронизацията на Българския патриарх Неофит на 24 февруари 2013 г.
 
Оломоуцкият епископ Симеон е от сръбски произход, макар и роден в Прага през 1926 г. Името му беше Радивой Яковлевич. Завършва богословие в Ленинградската духовна академия, преподава като асистент в  Прешовския православен богословски факултет, където защищава и докторска дисертация по Стар Завет.  Женен е и през 1958 г. е ръкоположен за дякон и свещеник. На старини, овдовял на 70-годишна възраст, той прие монашество и беше ръкоположен за епископ през 1998 г. заради липсата на монашестващи в тази поместна църква. Познава добре делата на Чешката православна църква, макар че възрастта му (почти 87 г.) няма да му позволи дълго да изпълнява задълженията на единствен православен епископ в цяла Чехия.
 
Снимката е от официално посещение на митр. Христофор в Кипър (от интернет).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Clipboard01Община Истанбул и местната областна управа са превели 1,3 млн. евро за българския храм „Свети Стефан". Това е съобщил за Дарик председателят на църковното настоятелство Васил Лязе. Новите ремонтни дейности вече са започнали и се очаква да продължат около 2 години. Васил Лязе е отбелязал, че тези пари вероятно няма да са достатъчни, така че се очаква турската страна да отпусне още 1,2 млн. евро от фонд към Областна управа Истанбул.

В следващите месеци ще се ремонтират колоните на самата желязна конструкция на сградата, а някои от тях, които са ръждясали, ще се подменят изцяло.

Предстои да започне работа и по метоха към църквата, където трябва да се ремонтира фасадата. През последните две години беше изцяло подменено обзавеждането и беше направена пълна реконструкция на храма отвътре.

Снимка: DarikNews.bg, Пловдив

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (10 Votes)
patr-antiox-jerus 610_420
Църковният спор между Йерусалимската и Антиохийската патриашия заради скорошното ръкоположение на архиепископ в Катар от страна на Йерусалимската патриаршия се задълбочава. Спорът между двете древни патриаршии заплашва единството на православните църкви в навечерието на поредното съвещание на пресъборната подготвителна комисия в Швейцария. До конфликтната ситуация се стигна, след като Йерусалимският патриарх Теофил ръкоположи архим. Макарий за свой архиепископ в Катар, която територия Антиохийската патриаршия смята за своя юрисдикция.

Сегашният Йерусалимски патриарх Теофил е бил като архимандрит "екзарх на Катар", както пише в официалната му биография. Според Антиохийската патриаршия това е доказателство, че Йерусалим признава антиохийската юрисдикция в Катар, защото не може да бъдеш екзарх в своя канонична територия. От Йерусалим от своя страна твърдят, че откриването на епископско средище в Катар е договорено още при по-предишния Йерусалимски патриарх Диодор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
agios dimitrios_leipsana_609_420
Солунската митрополия съобщи, че на 10 април, около 1 часа през нощта, е бил направен опит да бъдат откраднати мощите на св. Димитър Солунски, които се съхраняват в катедралния храм в града. Крадците са проникнали от северната страна на храма с цел да откраднат специално чудотворните мощи на покровителя на Солун. Те не са се интересували от други ценни предмети в храма, а се опитали да разбият мощехранителницата. Успели са да отчупят само сребърната архиерейска митра, която стои върху нея, мислейки, че вътре се намира честната глава на светеца. Тя се е оказала празна, тъй като главата на светеца и мощите му са били затворени вътре в самата мощехранителница. Откраднатата митра няма особена стойност, твърди Солунският митрополит. Крадците са захвърлили даровете на вярващи, които са се намирали върху св. мощи като кръстове, енголпия и др. От съобщението на митрополията не става ясно, защо охранителната система на храма не се е включила и защо денонощната охрана не е успяла да възпрепятства светотатството. Още повече, че първи неуспешен опит за проникване в храма от същото място е бил направен още в събота. За щастие намеренията на злосторниците не са се увенчали с успех, но свидетелстват за съществуването на престъпни групи, които се занимават с търговия на св. мощи, се казва в съобщението на църковните власти. Припомня се, че преди две години беше открадната главата на св. Анастасия от едноименния гръцки манастир в с. Василика, югоизточно от Солун.
 
Митрополитът на Солун веднага е пристигнал в храма, за да се запознае със състоянието му, а полицията предприема мерки за издирване на престъпниците. Църковните служители недоумяват, кой би искал да купи крадени мощи на светец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

62Сръбският патриарх Ириней и членовете на Светия Синод на Сръбската православна църква излязоха с открито обръщение към политическото ръководство на Сърбия. Главният повод за откритото обръщение, цитирано на сайта на Ловчанска митрополия, е желанието да изразят позицията на Църквата относно преговорите, в резултат на които може да се стигне до признаване на независимостта на Косово от страна на сръбската държава. Фактическото признаване на независимостта на Косово често звучи по време на преговорите при активното участие на европейски и американски политици като условие за възможна последваща интеграция на Сърбия в Евросъюза. Сред адресатите, към които се обръща патриархът, са президентът на Сърбия Томислав Николич, премиер-министърът Ивица Дачич и първият вице-премиер Александър Вучич.