Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

xalkidiki skouries_aftodioikisi-380x270Ръководството на Св. Гора в лицето на свещената Епистасия за първи път взе публично отношение към протестите на жителите на североизточната част на Халкидика (част от която е и Атонският полуостров), които протестират срещу плановете за добив на злато в региона. Представител на Св. Гора, отец Никодим, е запознал лично със становището на светогорската общност протестиращите на тяхно събрание в градчето Йерисо преди няколко дни. Светогорският представител е заявил, че ще запознае лично министър-председателя Антонис Самарас с позицията на манастирите на Атон. Епистасията твърди, че нито един светогорски манастир няма да продаде горски участъци в местността Скуриес, където компанията "Гръцко злато" възнамерява да започне добив на злато. Протестът на светогорците е провокиран и от ареста на двама протестиращи граждани през февруари т. г. Те настояват двамата арестувани да бъдат незабавно освободени, тъй като те са добре познати на монашеската общност, работили са многократно в различни светогорски манастири и са "извън всяко подозрение" за престъпление. Двамата мъже са били арестувани по подозрения за нападение и опожаряване на техника на фирмата, проучваща находището на злато в областта. Днес в. "Етнос" съобщава, че министър-председателят А. Самарас е отишъл в Св. Гора, за да разговаря с монасите по "текущи проблеми на светогорската общност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

bp-matthias1Епископът на Средния Запад със седалище в Чикаго Матия (Моряк) от Православна църква на Америка беше принуден да подаде оставка след няколкомесечна афера, определена като "сексуална".

Още преди няколко месеца наяве се появи негова "непристойна" кореспонденция с една енориашка, което в Америка се определя като злоупотреба с авторитет във функциите към подчинен (sexual misconducting). Свещениците в епархията изрично са поискали свалянето му от поста.

Още през ноември миналата година с писмо до Св. Синод на Православната църква в Америка висшият клир е бил сезиран за нередностите в поведението на духовника. Назначени са били няколко комисии, които разследват случилото се в епархията и разговарят с всички засегнати. Епископ Матия е бил извикан на заседание на пролетната сесия на Св. Синод на ПЦА, провело се от 11 до 14 март. След направените проучваня и след усърдни молитви членовете на синода „за съжаление трябваше да препоръчат на своя събрат епископ Матия да се откаже доброволно от поста си на епархийски архиерей на епархията на Средния Запад“.

На 14 април предстоятелят на ПЦА митрополит Тихон е изпратил послание до клира и вярващите на Чикагската и Средно-западната епархия по повод случая с техния епископ (тук). В него той обяснява мотивите за това решение на Св. Синод. „Въпреки, че Негово Преосвещенство изпълняваше послушанията, поставени му от Светия Синод, все пак заради оздравяване на климата в епархията, както и за личното му изцерение не е подходящо епископ Матия да  се върне в епархията като управляващ йерарх“. По решение на Св. Синод от 15 април епископ Матия е освободен от поста си.

За местоблюстител на овакантения епископски престол е назначен епископът на Толедо Александър (Галицин), който е предстоятел и на Българската епархия към ПЦА.

Епископ Матия е изпратил последно архиерейско послание до своята епархия, в което моли клира и народа за прошка за неговите грехове и пропуски. Той казва, че напускането на поста ще му позволи да се отдаде на грижи за своите възрастни родители, на общуване с децата и внуците си. В заключение епископът уверява епархиотите си, че винаги ги и е обичал и прощава всичко на всички.

Епископ Матия е роден през 1949 г. в руско-американско семейство. Баща му е емигрант от Галиция, тогава в Австро-унгария (областта днес е разделена между Украйна и Полша). Станал е свещеник към Карпато-руската църква в Америка през 1972 г. Когато през 90-те години на миналия век съпругата му умира, той се замонашва. Избран е за епископ през ноември 2010 г., като два месеца преди това преминава в юрисдикцията на ПЦА.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
PictuГръцката църква е на прага на сключването на споразумение за собствен телевизионен канал, съобщават гръцките медии. На финалната линия са преговорите с телевизия 4E, която е собственост на монашеското сестринството "Света Лидия" в Аспровалта, Северна Гърция. Според договореностите Гръцката църква ще получи 3% от акциите в телевизията и първоначално ще има право на 3 часа собствена програма. Оптимистите относно новия проект смятат, че той е много изгоден за Църквата, тъй като няма да има нужда да харчи пари за обзавеждане на студия и т. н. Проблемът на 4Е е, че каналът излъчва само на местно ниво (в Северна Гърция), но няма национален обхват. Очакванията са, че това ще се преодолее, след като Гръцката църква му преотстъпи правото за национално излъчване, договорено с държавата още по времето на блаженопочиналия архиеп. Христодул.
 
Песимистично настроените митрополити обаче смятат, че проектът не е толкова изгоден за Църквата и крие рискове. Първо, той се случва във време на остра криза на вече утвърденото радио на Гръцката православна църква, което е на път да бъде закрито. Второ, Църквата ще има право само на три часа собствена програма, а зрителите няма да могат да различават собствено църковната телевизионна продукция от останалата и така Църквата може да бъде ангажирана с възгледи, които не споделя. И трето, каналът е собственост на една религиозна организация (в случая "Св. Лидия"), което повдига болезнения в Гърция въпрос за ролята на религиозните организации в църковния живот - проблем, унаследен от близкото минало с организациите "Зои", "Сотир" и др. Освен това Гръцката църква може да загуби правото си на собствени предавания в другите канали като например известното "Архонтарики" (години наред водено от Волоския, съответно Димитриадски митрополит Игнатий) по канал ЕРТ на основание, че вече има собствен канал, където може да ги излъчва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
img 229010Съдът в Истанбул осъди световноизвестния пианист Фазъл Сай на 10 месеца затвор условно за богохулство, предаде АФП. Съдът произнесе присъдата си, след като намери Сай за виновен за „обида на религиозните ценности” и на исляма след серия от негови провокативни публикации в "Туитър”, посочва още АФП.
 
Процесът за богохулство започна през октомври и предизвика тревога сред турското общество заради надигащия се ислямски консерватизъм. Еврокомисията изрази безспокойство от присъдата и призова Турция да спазва свободата на словото, предаде БНТ.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

metropolita-krystofСв. Синод на Православната църква на Чешките земи и Словакия официално съобщи, че нейният досегашен предстоятел, Пражкият архиепископ и митрополит на Чешките земи Христофор, е подал оставка, без да посочва причините. Занапред той ще носи титлата "почетен архиепископ". Журналистически източници правят сравнението, че подалият неотдавна оставка Римски папа Бенедикт XVI също беше именуван "почетен папа".

Оставката на митр. Христофор е съдържала само три изречения и в нея той заявява, че ще прекара остатъка от живота си в манастир, който му бъде определен от синода. Впоследствие стана известно, че това ще бъде Преображенският манастир в курорта Карлови вари. До избора на нов предстоятел църквата ще се ръководи от епископа на Оломоуц Симеон (Яковлевич).

Чешката православна църква има 75 000 вярващи, от които 51 000 живеят в Словакия.