Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

78 ff

В интервю за сръбския вестник „Курир“ Йерусалимският патр. Теофил отговори уклончиво на въпроса коя от двете страни в украинския църковен спор – Московската или Вселенската патриаршия – смята за права.

„След обявяването на автокефалия на Украинската православна църква настъпи разрив между Вселенската патриаршия и Московската патриаршия. Чии аргументи подкрепяте Вие и колко вредно е това положение за цялото православно християнство?

- Като патриарх на Йерусалим и пазител на Христовия гроб и светините на Светата земя аз се моля за единството на всички православни християни. Моят отговор е ясен: моля се за единството на всички православни християни и аз не искам да коментирам по начин, който може да повлияе на единството на православните християни и на православното християнство като цяло. Важно за всички православни християни е да бъдат част от едната, света, съборна и апостолска Църква. Тези, които разбират какво означава светата, съборна и апостолска Църква, разбират добре какъв е моят отговор на вашия въпрос“.

Този отговор показва, че Йерусалимската патриаршия не иска да изпада в каквато и да е изолация, като подкрепи публично Москва или Константинопол, и смята едностранно обявената схизма от страна на РПЦ за вредна за църковното единство. Отговорът обаче би могъл да се тълкува и в посока, че всички православни християни, включително и тези в Украйна, е важно да принадлежат към едната Христова църква и не могат да бъдат оставени в разкол.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

331Работната група към Московска патриаршия за координация на действията в условията на пандемията публикува официална информация за заболелите клирици и населници на манастирите под юрисдикцията на РПЦ.

Към настоящия момент 360 клирици, монаси и монахини се лекуват в болница. Преболедували са 3915 души, в това число 372 клирици от Москва, 2660 от другите руски епархии и 833 населници на ставропигиите. 144 са смъртните случаи. Тези данни не включват случаите в другите страни, които са под юрисдикията на МП.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

sveta sofiaМнозинството от турците смятат, че най-важното събитие на 2020 г. е било превръщането на храма-музей „Св. Софѝя“ в джамия. В ежегодно проучване, инициирано от управляващата Партия на справедливостта и развитието, осемдесет и два процента от анкетираните са посочили, че отварянето на емблематичния храм за мюсюлмански молитви е най-доброто дело на правителството за изминалата година. Десет процента събира победата на Азербайджан в Нагорни-Карабах, а осем – откриването на природен газ в Черно море.

„Св. Софѝя“ беше превърната в действаща джамия с решение на президента Ердоган на 24 юли 2020 г. в деня на 97-годишнина от подписването на Лозанския договор. Малко по-късно в джамия беше превърнат и известният византийски манастир „Хора“.

По информация на „Ромфеа“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

mesogaias embolioМесогейският митр. Николай отхвърли възможността наночип да попадне в човешкото тяло чрез ваксините срещу коронавирусната инфекция. В качеството си на член на синодната комисия по биоетика на Гръцката църква той участва в онлайн-семинар, организиран от митрополията на Неаполи и Ставруполи и посветен на пандемията. Митр. Николай разясни, че ваксините не са технология за контрол над хората и не съдържат „чип“, каквито възгледи битуват в религиозни и други антиваксърски среди. Той каза, че най-големият чип е мобилният ни телефон и той чрез своите приложения осъществява много по-добър контрол над нас, отколкото какъвто и да е наночип в тялото на човека.

Митр. Николай коментира и опасенията, че в процеса на производство на ваксините се използват клетки от ембриони, като каза, че биоетичната комисия към Гръцката църква се е запознала детайлно с етапите на производство на ваксините на „Pfiser“ и „Moderna“, като е установила, че това не отговаря на истината и няма нравствени пречки за ваксинирането.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

starecot slovo rajchicaВ интервю за македонското издание Религия.мк Антанийският епископ Партений, викарий на Дебърско-Кичевския митрополит и игумен на Бигорския манастир, коментира състоянието на преговорите за излизането на Македонската православна църква от изолацията на схизмата с останалия православен свят.

На въпроса дали са актуални все още преговорите с Българската православна църква, към която преди две години МПЦ се обърна за помощ, и как се отразяват политическите недоразумения между София и Скопие от последните месеци върху отношенията между двете църкви, той отговори: